Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiectul inVISIBLE Generation

0

Asociația COSI a implementat cursul de formare inVISIBLE Generation, în cadrul căruia 24 de lucrători de tineret din Polonia, Lituania, Olanda, Cipru, Italia, Spania și Portugalia s-au întâlnit pentru a dezbate problema tinerilor NEET din Europa și pentru a obține competențe și instrumente practice relevante să îmbunătățească procesul de împuternicire a acestora la nivel local/național.

Contextul proiectului: UE se confruntă cu schimbări tehnologice, culturale, sociale și de altă natură. Cetățenii săi nu s-au confruntat niciodată cu o creștere atât de rapidă, cu o cerere paralelă de transformare și ajustare. Prin urmare, lansarea unei economii competitive, dinamice și a unui mediu social sănătos a devenit o problemă fundamentală a UE, în special față de tineri. Tinerii au fost afectați în mod disproporționat de dificultățile economice și sociale și – cu unul din cinci tineri expuși riscului sărăciei și excluziunii sociale – acestea sunt acum grupul de vârstă cel mai vulnerabil.

Conform EU 2020 și al altor portaluri web ale UE, numărul persoanelor care părăsesc timpuriu școala în UE este de 15%, în timp ce rata șomajului în rândul tinerilor din UE este mai mare de 20%, ceea ce reprezintă de două ori mai mult decât rata șomajului din toate grupele de vârstă. În prezent, în UE există 12% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani în situațiile NEET; totuși, aceste cifre cresc până la 19,7% pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani, arătând o problemă structurală pentru întreaga UE, care creează și menține fără generație o generație pierdută și invizibilă.

Situația NEET în unele state membre ale UE este chiar mai dramatică, ajungând la 33,5% în Italia sau 36,2% în Grecia (pentru 25-29 ani). Cu o generație tânără amenințată de sărăcie (sub 18 – 26,9% și tineri – 31,2%), UE nu are ocazia să utilizeze cea mai valoroasă resursă!

Fără o intervenție, asistență și îndrumare din partea organismelor competente și a ONG-urilor echipate, aceștia rareori găsesc șanse pentru o viață mai bună, în timp ce trăsăturile specifice ale grupului țintă necesită abordări precise și instrumente de motivare și de activare.

Ca răspuns la problema și analiza nevoilor, proiectul nostru a urmărit dezvoltarea competențelor celor 24 de specialiși pentru rezolvarea obstacolelor NEET și împuternicirea acestora cu instrumente esențiale pentru a oferi tinerilor NEET o intrare competitivă pe piața muncii sau în sistemul de educație, obținând astfel competențe vitale care sunt în conformitate cu orientările, strategiile și politicile de bază ale UE în domeniul tineretului.

 

Obiectivele proiectului:

1.  Să echipeze 24 de lucratori de tineret implicați în activități de tineret cu tinerii NEET în decurs de 8 zile cu competențe specifice domeniului, pentru a-și îmbunătăți procesul de abilitare și sprijin pentru beneficiarii locali;

2. Elaborarea, în decurs de 8 zile, a unui set de instrumente de instruire a tinerilor în domeniul tehnicilor motivaționale, metodele inovatoare de abordare a pieței forței de muncă, pe care le vor folosi beneficiarii NEET locali (de exemplu, CV-ul video);

3. Îmbunătățirea cunoștințelor a 24 de lucratori de tineret și a capacităților a 8 ONG-uri din UE în ceea ce privește rezultatele și abordările specifice, bunele practici și strategiile de succes utilizate în procesul de intervenție a tinerilor NEET și promovarea parteneriatelor pentru viitoarele proiecte prin crearea unei rețele durabile între ONG-urile participante;

4. Promovarea programului Erasmus+ și a altor oportunități între partenerii proiectului și Coaliția pentru Drepturile Tinerilor NEET.

Transnaționalitatea proiectului urmărește obiectivele noului cadru pentru cooperarea UE în domeniul tineretului (2010-18) pentru punerea în aplicare a principiilor învățării pe tot parcursul vieții și a mobilității, exploatând în același timp diferitele experiențe din jurul UE.

În ceea ce privește prioritățile UE în contextul național și al tineretului, ne concentrăm pe incluziunea socială a tinerilor NEET abordând metode și instrumente pentru a răspunde obstacolelor pe piața forței de muncă, promovând abilitățile și diversitatea tinerilor defavorizați în legătură cu oportunitățile de pe piața muncii.

*****

Proiectul a fost finanțat de programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.