Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiectele interetnice, soluţii pentru dezvoltarea comunităţilor

0

Peste 400 de elevi și profesori din 19 școli din România și Moldova au fost implicați într-un program menit să crească toleranța interetnică în rândul tinerilor.

Programul de Implicare Civică și Dialog pentru Tineri (YCED) a ajuns la final după doi ani în care echipe de rromi și non-rromi din România și Republica Moldova au implementat 27 de proiecte în folosul comunității lor. Scopul programului a vizat combaterea discriminării în rândul tinerilor și educarea cu privire la importanța implicării în problemele comunitare și rezolvarea lor.

Astfel, pe parcursul celor doi ani, elevi și profesori din cele două țări au format echipe și s-au înscris cu idei pentru a obține granturi în valoare de 1.500 de dolari oferite de către Biroul pentru Democratie, Drepturile Omului și Muncă din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Echipele finaliste au fost asistate în fiecare etapă, de Fundația IREX și ROMANI CRISS, partenerii programului,  învățând să coordoneze un proiect de la idee la implementare în folosul comunității lor.

Matthew Warner_tineri YCED

Proiectele dezvoltate în echipe interetnice ajută tinerii, într-un timp scurt, să își crească spiritul civic și toleranța, devenind astfel agenți ai schimbărilor pozitive și modele pentru comunitatea lor. Spre exemplu, Grupul Școlar din Mărășești, județul Vrancea, Liceul Tehnologic „Tiu Dumitrescu”, Mihăilești, Giurgiu, și Liceul Teoretic  „Ion Creangă” Micleușeni din Rep. Moldova, au lansat radiouri ale școlii unde difuzează muzică și știri de interes pentru elevi. Multe licee au inițiat proiecte de informare, printre care amintim de Liceului Gh.K. Constantinescu din Brăila, care a inițiat o campanie de informare pentru îmbunătățirea educației, sănătății și comunicării interpersonale ce s-a extins apoi în alte cinci școli din oraș.

„Mulțumesc tuturor participanților din cadrul programului YCED. Tinerii au fost inima programului și avem încredere că sunt viitorii lideri ai României și Republicii Moldova. Prin eforturi colaborative am înregistrat un impact real în comunități, odată cu demontarea barierelor culturale. Tinerii implicați în acest program au dus cu un pas înainte lupta împotriva discriminării și susținerii drepturilor omului”, a declarat Matthew Werner, Șeful Interimar al misiunii diplomatice a Statelor Unite, prezent la conferința de presă în care au fost anunțate rezultatele.

YCED este un program finanțat de Departamentul de Stat al SUA, Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă, implementat în România de International Research & Exchanges Board (IREX), în parteneriat cu Romani CRISS.

Despre Fundația IREX

IREX este o organizație internațională non-profit, cu sediul la Washington, care este specializată în educație, mass-media independente, dezvoltarea Internetului și programe pentru societatea civilă. Înființata în 1968, în momentul de față implementează 40 de programe în peste 50 de țări, printre care și programul Biblionet în România.

Pentru mai multe informații despre program accesați: www.biblionet.ro

Despre CRISS

Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii este o organizație neguvernamentală, înființată la 4 aprilie 1993, a cărei misiune este de a apăra drepturile romilor din România. Romani CRISS oferă asistență legală în cazurile de abuz, discriminare sau violență și lucrează pentru combaterea și prevenirea discriminării rasiale împotriva romilor în toate domeniile vieții publice.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.