Primul produs gratuit integrat de e-learning dedicat nevăzătorilor

0

Revoluție pentru evoluție educațională. Sub acest motto, a fost lansat anul trecut, Tactile Printer One, proiect cu acoperire națională, câștigător al unui grant de 466.250 lei, oferit în cadrul ediției din 2019 Lumea prin Culoare și Sunet, programul anual de finanțare derulat de Fundația Orange în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere/auz.

Derulat în perioada 2020-2022, proiectul “Tactile Printer One” este un proiect complex, bazat pe inteligență artificială, ce va include atât dezvoltare de software, cât și de hardware. Proiectul presupune dotarea a 20 de școli speciale din România cu imprimante care să reducă costul de reliefare a imaginilor tactile. Scopul este de a crea infrastructura care să faciliteze producția reprezentărilor în relief, esențiale pentru ca persoanele nevăzătoare să își poată crea imagini mentale despre lumea înconjurătoare.

În paralel, va fi creată o imprimantă inovatoare tip „do-it-yourself” ce va putea fi asamblată acasă, din materiale uşor accesibile, cu costuri mici, și de către persoanele cu minime cunoștințe tehnice. În completarea imprimantei, va fi dezvoltată și o colecţie de conținut educativ, ce va putea fi transformat în planșe tactile în orice casă sau şcoală cu ajutorul unui soft special creat. Mai mult, nevăzătorii vor avea acces și la descrieri în format audio, informații ce vor duce la o mai bună înțelegere a contextului în care se regăsesc respectivele imagini. Proiectul face parte dintr-un efort mai mare de a face informația accesibilă nevăzătorilor (platforma de e-learning Tactiles Images).

Cum a început și cum evoluează „Tactile Printer One”, am aflat chiar de la Dan Patzelt, fondatorul Asociației pentru Dezvoltare Urbană, ONG-ul ce implementează cu mult entuziasm acest proiect în colaborare cu alte 5 organizații: Universitatea Politehnică BucureştiLions Club AradAsociaţia Tandem, Fundaţia Sense International România și Biblioteca Naţională a României.

Tactile Printer ADU Lumea prin Culoare si Sunet

Cum ai devenit antreprenor social și care este povestea Asociației pentru Dezvoltare Urbană?

Am devenit antreprenor social deoarece sunt sensibil la lucruri pe care le consider „injustiție socială”. Fac de 13 ani „antreprenoriat” pentru că în 2007 am depășit faza „nimeni nu face”, punându-mi întrebarea „dacă nu eu, atunci cine?” Cred că acesta este motivul pentru care sunt antreprenor social și motivul pentru care Asociația pentru Dezvoltare Urbană (ADU) este implicată în proiecte din sfere diverse (siguranță rutieră, ecologie, transport, educație, sănătate ș.a.m.d.). Când văd o problemă / o injustiție, îmi imaginez o soluție și mă întreb: „cine este responsabil să o rezolve?” Dacă nu găsesc răspuns, implementez eu soluția. Așa am ajuns să schimbăm legi și comportamentul oamenilor prin intermediul asociației.

Povestea ADU este simplă, suntem 3 artiști (fotograf, regizor, cântăreț) care știm că putem schimba lumea din jurul nostru dacă ne punem imaginația la lucru. Imaginație, muncă, bani, prieteni, mă rog, tot ce găsim prin jur.

Ești la cel de-al 3-lea proiect finanțat de Fundația Orange prin intermediul fondului „Lumea prin Culoare și Sunet”. Cum ai aflat prima dată despre program?

Sincer nu știu acum, pentru că prin 2010, căutam finanțări culturale (AFCN) pentru comunitatea nevăzătorilor. După vreo 2 ediții „Simte Arta” făcute cu Muzeul Antipa, am găsit/auzit undeva că ADU si Fundația Orange au interese comune: dezvoltarea comunității nevăzătorilor din România.

Acum sunteți în plină implementare Tactile Printer One, prima imprimantă de „do-it-yourself” pentru nevăzători. De unde ideea acestui proiect colaborativ ambițios?

Motivarea căutării unei soluții a venit din mai multe frustrări pe care le-am simțit:
➡ modelul de business din industrie – „scump pentru puțini pentru că decontează statul” (1.000 euro imprimanta hârtie termoformă PIAF și 1 euro coala)
➡ lipsa materialelor tactile din școli din cauza costurilor de producție
➡ cererile de sponsorizare cu hârtie termoformă pe care le primesc de la școlile cu care lucrăm
➡ faptul că aparținătorii s-au eschivat invocând lipsa talentului/dexterității când le-am prezentat soluția reliefării cu seringă și aracet
➡ costul de reparare/mentenanță la propria imprimanta PIAF (costă 80 euro un simplu motoraș)
➡ faptul că pentru tehnica prin termoformare îți trebuie, de fapt, 2 „imprimante” (imprimanta laser și cuptorul PIAF)

Idea unei imprimante cu aracet a venit din nevoia de automatizare a procesului de imprimare în relief. Din dificultatea, costurile, timpul, manopera,  necesare acum pentru a obține un desen în relief (imprimarea PIAF la Asociația Nevăzătorilor costă 20 lei). Declicul s-a produs în momentul în care am văzut o imprimantă 3D în ciocolată, care făcea prăjituri. Atunci ne-am pus problema: dacă scoate ciocolată, de ce nu ar scoate și aracet, material asemănător?” Noi promovăm tehnica în aracet datorită costurilor infime (3 lei/kg, 10 grame/desen).

Imprimanta „do-it-yourself” s-a născut din dorința de a oferi o soluție ieftină pentru imprimarea în relief. Un device al cărui preț de realizare să se învârtă în jurul sumei de 100 euro, nu 1.000 euro, cât costă un PIAF.  Un device pe care să ți-l poți face singur după un proiect bine pus la punct și testat. Singurele lucruri de care ai nevoie sunt: acces la internet, o imprimantă 3D și un magazin de bricolaj. Acum, când internetul este omniprezent și imprimantele 3D sunt din ce în ce mai răspândite, cred că visul de a produce oriunde în lume o imprimantă tactilă la 100 euro este mai mult decât realizabil.

Citește interviul complet pe www.fundatiaorange.ro

La fel ca Tactile Printer One, există și alte proiecte inovative, ce fac lumea mai accesibilă pentru toate persoanele cu deficiențe de vedere/auz din România. În această lume, deficiența nu înseamna limitare, iar tehnologia creează punți de comunicare între oameni. Descoperă soluţiile asistive în cultură, educație, sănătate și mobilitate din e-book-ul Lumea prin Culoare si Sunet. 

Împreună, construim o lume a șanselor egale!

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.