Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Premiera austriacă a performance-ului Delicate Instruments of Engagement de Alexandra Pirici

0

Tanzquartier Viena se redeschide la sfârşitul lunii ianuarie cu acţiunea performativă continuă concepută de Alexandra Pirici: Delicate Instruments of Engagement / Instrumente delicate cu care se poate acţiona. Lucrarea este prezentată în premieră austriacă în cadrul festivalului care marchează relansarea Tanzquartier, sub conducerea noului director artistic Bettina Kogler. Performance-ul se desfăşoară pe 26, 27 şi 28 ianuarie în Kunsthalle Wien din Museumsquartier. Reprezentaţiile Delicate Instruments of Engagement sunt organizate de Tanzquartier Wien, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

Distribuţie: Paul Dunca, Farid Fairuz, Paula Gherghe, Maria Mora, Cristian Nanculescu

Lumini: Andrei Dinu

 

Delicate Instruments of Engagement / Instrumente delicate cu care se poate acţiona este o acțiune continuă dedicată reprezentării și reprezentativului: o selecție subiectivă de imagini, situații, discursuri politice, meme-uri care circulă online, evenimente importante din cultura pop, artă și politică re-mediate de cinci performeri. Un spațiu expozițional virtual e creat în cadrul spațiului fizic. Cum este fabricată realitatea, cum este scrisă, comentată și schimbată istoria în amintirile noastre și în procesul de întruchipare, cum reuşeşte acest joc cu evenimente semnificative din viața reală transformate în obiecte şi imagini abstracte să dezvăluie relații diferite între ele și straturi ascunse de semnificație? Membrii publicului sunt implicați în peisajul în continuă schimbare al acțiunilor și gesturilor, fiind invitaţi să aleagă noi începuturi. În felul acesta, rescrierea unei arhive iconografice de evenimente politice devine în sine un act social. Televizarea execuției lui Ceaușescu în urma revoluției din România și meme-ul Confused Travolta se contopesc cu discursurile similare susținute de Melania Trump și Michelle Obama, acoperirea tapiseriei cu Guernica la ONU în timpul pledoariei lui Colin Powell pentru intervenția americană în Irak, reclama la whisky japonez a lui Joseph Beuys care l-a ajutat să finanțeze proiectul 7000 Oaks din cadrul expoziţiei documenta și ultimul discurs al lui Salvador Allende, din 11 septembrie 1973, înainte de moartea sa în timpul loviturii de stat orchestrate de SUA împotriva primului guvern socialist ales democratic din Chile.

 

Începând cu proiecte precum pavilionul României de la Bienala de la Veneția din 2013, realizat împreună cu Manuel Pelmuș și lucrări prezentate în contexte ca ediția a noua a Bienalei de la Berlin, Tate Modern din Londra și Skulptur Projekte Münster, coregrafa Alexandra Pirici a devenit o protagonistă centrală în cadrul generației sale de tineri artiști care folosesc mediul performance-ului.

Ce putere au gesturile politice în interiorul și în afara spațiului artistic? Acolo unde performance-ul declară de obicei corpurile ca fiind opere de artă, în lucrările Alexandrei Pirici operele de artă devin corpuri și imaginile devin realitate.

(http://www.cndb.ro)

Festivalul organizat de Tanzquatier Wien cuprinde spectacole, instalații, concerte și alte evenimente care prezintă creaţiile unor artiști internaționali precum Alexandra Pirici (România), Tamara Cubas (Uruguai), Mark Tompkins (SUA/Franţa), Franko B (Italia/Marea Britanie) sau Anne Lise Le Gac & Élie Ortis (Franţa), în studiourile renovate din Tanzquartier, Halle G și Kunsthalle Wien din Museumsquartier. Din program fac parte şi premiera celui mai recent performance semnat de Doris Uhlich (Austria), concertul Philipp Gehmacher (Austria) și Marino Formenti (Italia), precum și intervențiile artiştilor Julius Deutschbauer (Austria), Alexander Gottfarb (Suedia/Austria) și Andrea Maurer (Austria).

 

Pentru detalii suplimentare accesaţi: http://tqw.at/event/alexandra-pirici-instruments/

 

 

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstraße 39, 1040

Tel.: +431 319 10 81

office@rkiwien.at

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.