Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„PLANETA PETRILA”- în competiția celui mai mare festival internațioal de film documentar

0

Cel mai nou documentar semnat de regizorul Andrei Dăscălescu, „Planeta Petrila” a fost inclus în competiția Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016.

Cel mai mare eveniment mondial dedicat documentarelor se va desfășura luna viitoare, în perioada 16-27 noiembrie.

planetapetrila_still1

„Planeta Petrila” a fost inclusă în „First Appearance” Competition, secțiune dedicată regizorilor aflați la primul sau la al doilea documentar.

Andrei Dăscălescu a mai fost prezent în cadrul prestigiosului festival în 2008, când a și câștigat „First Appearance Award” pentru pelicula „Constantin și Elena”.

“PETRILA, o lume ce nu seamănă cu nicio așezare posibilă, cu NIMIC și NIMENI de NICĂIERI…” Citatul stă scris pe un zid la intrarea în orașul minier Petrila, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil.

Planeta Petrila urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă.

Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină.

Documentarul realizează portretul unei lumi rămasă fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială.

 “M-am indrăgostit de Petrila și am început să filmez instinctiv încă de la prima vizită, în mai 2013”, declară regizorul Andrei Dăscălescu. „E un oraș al contrastelor: decrepit, cenușiu, fără viitor, dar cu tot mai multe spații ocupate de artă. M-am identificat cu ambele lupte ale personajelor principale. Am devenit și eu activist, am împrumutat din creativitatea artistului, am fost în subteran – dar și la bere – cu minerii. Am încercat să documentez cu haz, să obțin un film care să placă, să emoționeze dar și să ne inspire în a nu mai asista pasivi la nedreptăți, să ne instige la luptă pentru lucrurile în care credem”, mai adaugă Andrei Dăscălescu.

Director de imagine Andrei Dăscălescu, montajul este semnat de Mircea Olteanu, Ștefan Pârlog și Andrei Dăscălescu, sunetul a fost realizat de Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu.

„Planeta Petrila” este o producție Filmlab România, în coproducție cu HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român. Dezvoltat cu sprijinul Ex Oriente Film 2015, workshop organizat de Institute of Documentary Film, Czech Republic.

Producător Anamaria Antoci, coproducători Hanka Kastelicová, Alina David.

 

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.