Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Piețe din Europa și poveștile lor” – vernisaj virtual la ICR Istanbul

0

În contextul celebrării Zilei Europei, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul împreună cu Peter Pan ART marchează această sărbătoare și îsi așteaptă publicul la vernisajul online al expoziției de fotografie Piețe din Europa și poveștile lor

Vernisajul va avea loc în data de 9 mai 2020, începând cu ora 11.00, pe pagina de facebook a ICR Istanbul. 

Expoziția pornește de la un proiect de antropologie vizuală și aduce în prim plan zeci de fotografii, surprinse din aer, cu centrul unui oraș, din diferite țări europene.

Autorul expoziței Piețe din Europa și poveștile lor propune o schimbare a perspectivei asupra piețelor din orașe europene. Fotografiile sunt realizate cu o dronă profesionistă și  redau o perspectivă aeriană asupra piețelor, o privire spectaculoasă de altfel, care are avantajul de a te face să înțelegi structura de profunzime a piețelor, locul cel mai important dintr-un oraș, acolo unde duc arterele principale și acolo unde se găsesc cele mai semnificative clădiri și statui. Piața este un rezumat istoric, arhitectonic, cultural și social al orașului.   

Autorul expoziției, conf. dr. Cătălin D. Constantin, este editor de carte și predă cursuri de etnologie și de antropologie vizuală la Departamentul de Comunicare și Relații Publice al Facultății de Litere de la Universitatea din București. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. 

Cătălin D. Constantin este și coordonatorul Conferințelor de joi de la Palatul Suțu din București, o serie de conferințe cu subiecte din zona antropologiei, dar și din alte zone culturale. 

Teza de doctorat a lui Cătălin D. Constantin, susținută la Facultatea de Litere și publicată în anul 2003, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă ale unor personaje anonime, pe care le-a colecționat. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, o lectură culturală și antropologică a piețelor publice din orașe europene, subiect din care s-a dezvoltat și tema acestei expoziții.   

Printre piețele prezentate și de interes local, reținem următoarele: Istanbul, Turcia, Sarajevo, Bosnia & Herțegovina, Perast, Muntenegru, Herceg Novi, Muntenegru, Salonic, Grecia, Așezările aromâne din Munții Pindului, Vidin, Bulgaria, Ljubljana, Slovenia, Piran, Slovenia, Motovun, Croația, Poreč, Croația, Split, Croația, Ston și Maliston, Croația, Timișoara, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, București, Mikulov, Cehia, Třeboň, Cehia, Slavonice, Cehia, Košice, Slovacia, Cracovia, Polonia, Stralsund, Germania, Schwerin, Germania, Bourtange, Olanda, Naarden, Olanda, Salamanca, Spania, Valladolid, Spania, Almeida, Portugalia, Obidos, Portugalia, Coimbra, Portugalia etc.

Fiecare fotografie este însoțită de ”povestea ei”, cu traducerea disponibilă în limba turcă, accesând pagina web: http://www.intothesquare.org/tr/ 

De asemenea, subliniem că expoziția a călătorit  foarte mult, în România, dar și în Spania, Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan, Georgia, Polonia, Grecia, s-a bucurat de un mare succes și a impresionat publicul la fiecare prezentare.   

Prin acest proiect ne propunem să facem cunoscut acest minunat patrimoniu european și universal, să îi descoperim diversitatea și să contribuim la conservarea acestuia. 

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.