PETIȚIE: DREPTATE pentru supravietuitorii romi deportati in Transnistria

0

Între 1942-1944, în timpul regimului Ion Antonescu, 25.000 de cetățeni români, etnici romi, majoritatea copii, au fost deportați de autoritățile române în Transnistria. Jumătate din romii deportați au murit în Transnistria. În ultimii ani, sute de supraviețuitori romi ai deportărilor în Transnistria au murit fără a-și fi primit drepturile legale conform Legii 189/2000 (o indemnizație lunară de circa 400 de lei pentru cei doi ani de deportare, tratament medical și loc de veci gratuit). Ultimii supraviețuitori romi trăiesc în condiții extrem de grele din cauza barierelor administrative invocate de Casele de pensii pentru a le refuza romilor aceste drepturi. Deși Ministerul Muncii a fost atenționat în mod repetat în ultimul an, nu a luat nicio măsură concretă. În acest răstimp, alte zeci de supraviețuitori romi au murit.

Mai trăiesc doar câteva zeci de supraviețuitori romi ai deportărilor în Transnistria. Statul Român ”recunoaște”, ”își asumă” și ”respectă” în convenții și declarații, dar în fapt ignoră și umilește. Din anul 2000, de când aceste persoane beneficiază de cadrul legal care le-ar fi permis să primească o pensie (mizeră: 400 lei), România tergiversează aplicarea ei pentru câteva zeci de romi, îi poartă pe la casele de pensii care interpretează legea după bunul plac și le cere acte și dovezi absurde.

O ultimă formă de respect li se cuvine.

Vă invităm să vă alăturați acestui demers și să solicităm împreună, cât nu e prea târziu, dreptate pentru victimele deportărilor în Transnistria. Indiferent de etnie! Semnați petiția aici: https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/supravietuitorii-romi-ai-deportarilor-in-transnistria-nu-au-drepturi

romi deportati

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.