Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pe măsură ce pandemia de COVID-19 începe să intre într-o nouă fază, UNICEF amintește lumii întregi că „lumina de la capătul tunelului trebuie să fie vizibilă pentru toți.”

0

DECLARAȚIE

Declarația Directorului Executiv UNICEF, Henrietta Fore, cu ocazia Sesiunii Speciale privind pandemia de COVID-19 a Adunării Generale a Națiunilor Unite

BUCUREȘTI, 5 decembrie 2020 – „COVID-19 este prima criză cu adevărat globală pe care am trăit-o în viața noastră. Oriunde am trăi, pandemia ne afectează pe fiecare. Copiii au fost grav afectați. Totuși, cu numeroase vești promițătoare despre vaccinuri și, pe măsură, ce începem să întrezărim momentul în care pandemia de COVID-19 va fi ceva de domeniul trecutului, principiul nostru director trebuie să fie următorul: lumina de la capătul tunelului trebuie să fie vizibilă pentru toată lumea.

De aceea, UNICEF a aderat cu mult entuziasm la Angajamentul Prealabil de Achiziție (Advance Market Commitment) al mecanismului COVAX pentru a le înlesni statelor cu venituri mici și medii accesul la vaccinurile împotriva COVID-19. Aceasta este calea cea mai potrivită de a ne asigura că, pe măsură ce vaccinurile devin disponibile, nicio țară nu este lăsată la urmă. O astfel de situație nu ar fi fost doar categoric inechitabilă, ci și imprudentă. Până când statele cu cele mai slabe sisteme medicale nu dobândesc protecție împotriva virusului, întreaga lume va rămâne vulnerabilă în fața virusului.

Pentru ca mecanismul COVAX să funcționeze și să garanteze acces echitabil și rezonabil statelor cu venituri mici și medii, avem nevoie de un angajament global pentru a-l putea susține și valorifica, dar și de finanțare pentru distribuția vaccinurilor și materialelor asociate vaccinării precum seringi și recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale. Este nevoie de o colaborare a guvernelor care trebuie să se asigure că vaccinurile împotriva COVID-19 vor avea prețuri rezonabile și vor fi accesibile tuturor statelor. Statele cu venituri mari trebuie investească în Angajamentul Prealabil de Achiziție și în eforturile UNICEF de a distribui vaccinul împotriva COVID-19. Toate statele trebuie să adopte o poziție fermă împotriva controlului exporturilor produselor esențiale necesare pentru lupta împotriva COVID-19 și împotriva creării de rezerve nenecesare de acest tip. 

De asemenea, UNICEF mobilizează punctele noastre forte implicând comunități și asigurând stocuri de vaccinuri astfel încât statele care participă la mecanismul COVAX să beneficieze de acces sigur, rapid și echitabil la vaccinuri. Aceasta este o inițiativă de anvergură cu încă multe dificultăți de depășit.  În calitate de cel mai mare cumpărător de vaccinuri din lume, cu achiziții de peste 2 miliarde de doze anual, destinate vaccinării de rutină și contracarării epidemiilor în numele unui număr de aproape 100 de state, UNICEF coordonează și susține procesul de achiziție, transportul internațional și distribuția pe teritoriul statelor a vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru mecanismul COVAX.

Împreună cu Organizația Mondială a Sănătății, PAHO1, GAVI și alți parteneri la nivel global sau regional, UNICEF lucrează pentru a susține statele în pregătirea programelor de vaccinare în acest demers istoric. Acesta include evaluarea capacităților și susținerea statelor în consolidarea lanțurilor lor de frig pentru a asigura o infrastructură adecvată de transport și stocare a vaccinurilor pentru distribuție către prima linie de asistență.

Totuși, simpla existență a unui vaccin sigur și eficient împotriva COVID-19 nu va pune capăt pandemiei. Avem nevoie de un set de instrumente variate pentru a încetini răspândirea COVID-19, inclusiv de diagnosticare și tratament, precum și de o continuare a măsurilor de prevenție precum spălarea mâinilor, distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție. UNICEF le oferă acces guvernelor la echipamente de protecție personală, abordări de testare validată și tratamente cu eficacitate dovedită. În plus, UNICEF continuă să lucreze cu parteneri multilaterali pentru a susține guvernele în controlul și în prevenirea infecțiilor, cu rezerve de apă și produse sanitare și igienice, recomandări de distanțare socială, supraveghere, identificarea persoanelor de contact, identificarea cazurilor și prin sisteme de susținere comunitare pentru a stopa pandemia.

Și nu în cele din urmă, continuăm să ajutăm statele să asigure continuitatea serviciilor esențiale pentru femei, copii și tineri – în special pentru cei vulnerabili. Perturbările provocate de COVID-19 au avut un impact sever asupra copiilor: asupra siguranței lor, asupra bunăstării lor, asupra viitorului lor. Deși lupta împotriva bolii intră într-o nouă fază plină de speranțe, nu trebui să uităm că trebuie să depunem în continuarea eforturi pentru a răspunde, pentru a recupera și pentru a ne reimagina o lume mai bună pentru copii”.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil de pretutindeni, pentru a construi o lume mai bună pentru toți. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.

Despre Campania Reimagine 

Ca răspuns la pandemia de COVID-19, UNICEF a lansat Reimagine – un apel de urgență la adresa guvernelor, publicului, donatorilor și sectorului privat pentru a susține demersurile UNICEF de a acționa, a reface și reimagina o lume care în prezent este asediată de COVID-19. Împreună putem să prevenim transformarea pandemiei într-o criză de durată pentru copii – în special pentru cei vulnerabili – și să reimaginăm o lume mai dreaptă pentru copii.

1 Pan American Health Organization (Organizația Pan-Americană a Sănătății)

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.