Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mesajul Comisarului European, Karmenu Vella, pentru România: Puteți atinge ținta de 50% reciclare deșeuri municipale până în 2020

0

Profitul generat de folosirea deșeurilor în economie poate ajunge la 100 de milioane de euro anual –

Asociația Planeta Verde și Intersemat au adus la București mesajul Comisarului European pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit în cadrul celei de-a treia conferințe anuale a Societății Europene a Reciclării care s-a ținut la Snagov. Karmenu Vella a declarat că România deține toate instrumentele necesare pentru a atinge pragul de 50% reciclare deșeuri municipale până în 2020, cea mai importantă dintre soluțiile oferite fiind implicarea cetățenilor în acest proces prin colectarea ”door to door”.

Cea de-a treia conferință anuală a Societății Europene a Reciclării s-a desfășurat anul acesta în contextul în care România și-a asumat față de Uniunea Europeană atingerea țintei de reciclare a deșeurilor municipale în proporție de 50% până în 2020. În acest moment țara noastră a atins pragul de 3%.

DSC_0077

“Este pentru a treia oară când Asociația Planeta Verde reușeste să pună la un loc reprezentanți ai industriei și ai autorităților locale cu experții de mediu din România și de la Bruxelles. Suntem onorați de mesajul transmis de Comisarul Vella României. Ca reprezentanți ai societății civile ne vom îndrepta toate eforturile pentru a îmbunătăți sistemul de management al deșeurilor din România prin inovație, educație și implicare”, a declarat Mihaela Papazu, Director Executiv al Asociației Planeta Verde.

Tema conferinței a fost reprezentată de transformarea Europei în economie circulară ceea ce reprezintă un nou tip de gândire economică prin transformarea deșeurilor în resurse care pot fi reutilizate pentru a genera creștere economică, pentru revitalizarea industriei europene și crearea de noi locuri de muncă.

”Economia verde a devenit una dintre priotitățile mele pentru că protejează mediul înconjurător și ajută economiile Uniunii Europene să devină competitive. Pentru îndeplinirea acestor obiective trebuie să ne asigurăm că avem un management al deșeurilor eficient, generat de o legislație foarte bine pusă la punct. Țări precum România vor putea beneficia cel mai mult de pe urma acestui sistem. România nu începe acest proces de la 0, a dovedit deja că poate face performanță în domeniul energiei regenerabile”, a declarat Karmenu Vella, Comisar European pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit.

Necesitatea unei legislații ferme în domeniu a fost confirmată și de participanții la conferință care au reprezentat ramuri diverse din managementul deșeurilor cum ar fi colectare, salubritate, reciclare, tratare deșeuri.

 “Sistemul de management al deșeurilor nu e atât de complicat cum ni se pare la prima vedere. Utilizând componenta de educație și implicarea activă a cetățenilor, crearea de noi locuri de muncă si valoarea economică rezultată din reutilizarea și reciclarea deșeurilor ajungem la concluzia că putem să atingem ținta de 50%, doar să avem bunăvoința de a face lucrurile să se întâmple. Dacă unii actori nu vor să se implice, probabil că obiectivele lor sunt diferite față de cele ale cetățenilor. Ne trebuie și nouă un DNA al Mediului”, a declarat Ionuț Georgescu, Director General Intersemat.

Unul dintre subiectele importante ale conferinței a fost adus în discuție de Piotr Barkczak reprezentant al Policy Office on Waste din cadrul Comisiei Europene care s-a referit la regândirea ambalajelor puse pe piață de către producători astfel încât să fie din ce în ce mai ușor de reciclat și reutilizat. Acesta a menționat trei principii de care ar trebui să se țină cont pentru regândirea ambalajelor la nivel european: să fie create din cât mai puțin plastic nereciclabil, să prezinte un grad mare de refolosire și reciclare și să fie cât mai puțin toxice.

La finalul evenimentului reprezentanții indistriilor au completat o listă de soluții concrete pentru Ministerul Mediului și pentru Comisia Europeană, cu privire la domeniul reciclării deșeurilor municipale. Cele mai importante cinci recomandări sunt:

  1. Schimbarea urgentă a modului în care se dau autorizațiile de mediu.
  2. Stimularea inițiativlor private prin finanțările generate de taxa la groapă. Doar în primul an se pot investi 100 de milioane de euro în sortare, reutilizare și reciclare din această taxă.
  3. Iontroducerea unui sistem informatic de trasabilitate a deșeurilor.
  4. Implicarea mai activă a producătorilor sau a operatorilor economici responsabili de component de educație, conștientizare și implicare.
  5. Control mai riguros din partea autorităților locale al tuturor operatorilor economici implicați în mod real în sistem.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.