Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Liceeni din România participă la Concursul de Ştiinţe „CHAIN REACTION”

0

„Fizica şi chimia transformă lumea din jurul nostru. Acum este rândul tău să participi la transformare!”

 

Liceeni din România participă la Concursul de Ştiinţe „CHAIN REACTION”

Peste 25 de licee din unsprezece oraşe din România s-au înscris în Concursul de Ştiinte „CHAIN REACTION”, care are ca obiectiv principal promovarea ştiinţei în rândul tinerilor într-un mod cât mai atractiv pentru aceștia. Metodele interactive și lucrul în echipă îi vor ajuta pe elevi să descopere că fizica şi chimia sunt interesante şi distractive şi că aceste materii nu înseamnă doar memorarea unor formule, ci şi realizarea practică a diferite reacţii şi experimente.

„BASF îşi doreşte de fiecare dată să deruleze campanii care să îi determine pe tineri să redescopere chimia din perspectiva unui domeniu creativ şi distractiv, cu aplicaţii reale în viaţa de zi cu zi. Astfel, a luat naştere Concursul de Științe ‚CHAIN REACTION’ pentru elevii de liceu. Aceștia vor putea afla mai multe despre reacţiile chimice şi fizice pe care le întâlnesc zilnic, într-un mod amuzant, non-formal. ‚CHAIN REACTION’ poate fi considerat de către tineri o călătorie de învăţare, deopotrivă interesantă și distractivă, în care vor fi implicaţi elevi din 27 de licee din unsprezece oraşe din ţară”, a declarat Luminiţa Teodorescu, Managing Director BASF România. „În 2013, punem un accent mai mare pe implicarea activă a elevilor şi am ieşit din sfera online în favoarea şcolilor şi a sălilor de clasă, după ce anul trecut  am dezvoltat jocul online FUTURE CITY. În România, jocul a adunat peste 11.600 de jucători români în primele 9 luni de la lansare. Succesul acestui proiect ne-a făcut să fim încrezători că este nevoie de astfel de proiecte”, a completat Luminiţa Teodorescu.

„Prin activităţi creative şi lucrul în echipă, tinerii pot descoperi cel mai bine acest vast domeniu al chimiei şi fizicii. Concursul ‚CHAIN REACTION’ este un proiect care provoacă elevii atât la nivel teoretic, cât şi practic, acesta fiind motivul pentru care am fost foarte încântaţi când am primit invitaţia companiei BASF de a ne implica. Ne bucurăm că numeroase licee din ţară s-au înscris în acest proiect şi aşteptăm cu interes să descoperim sistemele de reacţie în lanţ pe care le vor realiza”, a menţionat Prof. Sorin Roșca, Președintele Societății de Chimie din România.

Concursul de Ştiinţe „CHAIN REACTION” se va desfăşura în 27 de licee din unsprezece oraşe din ţară (Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Bucureşti, Craiova, Constanţa, Cluj-Napoca, Galaţi, Iaşi, Ploieşti), în perioada aprilie – iunie 2013. Din fiecare liceu poate participa câte o echipă formată din 5 – 7 elevi (cu vârste între 14 şi 18 ani), coordonată de  profesorul de chimie. Membrii echipei sunt aleşi în funcţie de perfomanţele şcolare și rolul pe care fiecare elev îl poate avea în cadrul echipei.

Concursul, parte a platformei educaţionale CHEMGENERATION.COM, lansată și dezvoltată de BASF în 2011, presupune construirea unui sistem de reacţie în lanţ, constând într-o succesiune de reacţii chimice şi fizice ce funcţionează după pornire fără implicarea vreunei persoane. Fiecare reacţie declanşează o altă reacţie, ceea ce face ca sistemul să funcţioneze continuu.

Proiectele înscrise de liceele participante vor trece apoi printr-un proces de selecţie și jurizare. În prima fază, acestea vor fi înscrise pe site-ul Chemgeneration.com și prezentate pentru vot publicului. În urma votului publicului vor rămâne 10 echipe finaliste ale căror proiecte vor fi evaluate de un juriu de specialitate. Juriul va fi format din nume importante din domeniul chimiei şi al fizicii din România. La final, va fi premiat proiectul câștigător, atât membrii echipei împreună cu profesorul coordonator, cât şi liceul din care provin aceştia, cu premii în valoare de 1.500 de euro. De asemenea, va exista şi un premiu al publicului, acordat echipei care a primit cele mai multe voturi din partea vizitatorilor site-ului CHEMGENERATION.COM.

Concursul „CHAIN REACTION” se desfăşoară şi la nivel internaţional, în Cehia şi Serbia în prima parte a anului 2013 şi în alte şapte ţări din Europa Centrală în toamna acestui an.

Această competiţie este organizată de BASF, compania care susţine educaţia ştiinţifică a tinerilor, cu sprijinul Societății de Chimie din România. Scopul comun este dorința de a crește interesul tinerilor în domeniul științei, în special în domeniul chimiei.

Logo CHAIN REACTION

DESPRE BASF

BASF este lider mondial în domeniul chimic: The Chemical Company. Portofoliul său cuprinde o gamă largă de produse, de la substanţe chimice de bază, produse pentru industria materialelor plastice, produse performante şi produse pentru protecţia plantelor, până la petrol şi gaze. Compania combină succesul economic, responsabilitatea socială şi protecţia mediului. Cu ajutorul ştiinţei şi al inovaţiei, BASF ajută clienţii din aproape toate industriile să facă faţă cerinţelor curente şi viitoare ale societăţii. Produsele şi sistemele de soluţii contribuie la conservarea resurselor, asigurarea unei nutriţii sănătoase şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. Compania a rezumat această contribuţie în obiectivul său global: BASF creează chimie pentru un viitor sustenabil. În 2012 BASF a realizat vânzări de 72,1 miliarde de euro şi a avut peste 110.000 de angajaţi la sfârşitul anului. Acţiunile BASF sunt listate la bursele de mărfuri din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) şi Zurich (AN). Informaţii suplimentare sunt disponibile pe internet la adresa www.basf.com.

DESPRE SOCIETATEA DE CHIMIE DIN ROMÂNIA

Societatea de Chimie din România (SChR) a fost înființată în anul 1919 și are drept scop reunirea tuturor persoanelor cu studii superioare implicate în activitatea de cercetare și proiectare, învățământ, industrie și alte ramuri ale economiei și domenii de activitate utile societății, în vederea dezvoltării și atingerii următoarelor obiective: promovarea disciplinelor chimiei sub toate aspectele; organizarea unor ședințe de comunicări, colocvii, seminarii, ateliere, simpozioane, conferințe sau congrese de interes national și internațional; acțiuni menite să atragă tinerii spre studiul și profesarea în domeniul chimiei.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.