Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

La nivel mondial, 1 persoană moare la fiecare 6 secunde din cauza fumatului. Mai este luna renunţării la fumat

0

Anual, tutunul cauzează moartea a peste 6 milioane de oameni  dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători. Dacă situaţia rămâne la acest nivel, peste 8 milioane de oameni ar putea muri în întreaga lume, până în 2030[1].

Pentru a atrage atenţia asupra riscurilor de îmbolnavire cauzate de fumat şi pentru a încuraja renunţarea la dependenţa de fumat, Institutul “Marius Nasta”, coordonator al Programului Naţional Stop Fumat, declară MAI ESTE LUNA RENUNŢĂRII LA FUMAT!

Toţi cei care se înscriu în program în luna mai beneficiază de tratament şi consiliere psihologică gratuite. Primul pas este accesarea site-ului www.stopfumat.eu sau apelarea Tel Verde Stop Fumat 0800878673.

Mai mult, pe 31 mai, începând cu ora 17.30, la Universitate, va avea loc un Manifest al celor care au renunţat la fumat, susţinut de cei care au reuşit să nu mai consume tutun, cu ajutorul Programului.

“Peste 70000 de români şi-au dorit din tot sufletul să renunte la dependenţa de tutun şi s-au înscris în Program din 2007 până acum. În medie, mai mult de 50% nu au mai fumat la sfârşitului tratamentului şi consilierii psihologice de specialitate. Prin Programul Naţional Stop Fumat, ne dorim să întindem o mână celor care îşi doresccu adevărat  să renunţe la tutun. De aceea am decis să facem din luna mai momentul în care decizia multor români de a renunţa la fumat poate deveni un fapt.”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonatorul  Programului National Stop Fumat şi expert pentru controlul tutunului la OMS.

La nivel mondial, o persoană moare la fiecare 6 secunde din cauza fumatului. Ponderea deceselor atribuite tutunului este mai mare în rândul bărbaţilor decât în ​​rândul femeilor dar acestea “recuperează” rapid, mai ales în cazul cancerului pulmonar.

Dar şi  fumatul pasiv al adulţilor cauzează boli grave cardiovasculare şi respiratorii, inclusiv  boli coronariene şi cancer pulmonar.  Fumatul mamei în timpul sarcinii poate provoca moartea subită a noului născut sau greutate scăzută la naştere, cu repercursiuni pe tot parcursul vieţii.

La nivel global,  numărul de persoane protejate împotriva fumatului pasiv a fost de 739 milioane în 2010, față de 354 milioane în 2008. Totuși, doar aproximativ 11% dintre persoanele nefumătoare sunt protejate de o legislație națională antifumat cuprinzătoare.[2]

Conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Europa şi Americile se află în fruntea regiunilor cu cea mai mare mortalitate ca efect al fumatului (16%). În Europa, distribuţia pe sexe este de 25% bărbați și de 7% femei, iar în Americi, de 17% bărbați și de 15% femei.

În România, 15% din decese sunt cauzate de fumat (24% la bărbați si 6% la femei)[3]. De exemplu, mortalitatea prin cancer pulmonar, boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat [4],  aproape s-a triplat în ultimii 25 de ani.

Mulţi oameni nu reuşesc să renunţe la ţigări singuri, sau o fac cu mare greutate şi suferinţă. Şi asta pentru că fumatul este o boală – dependenţa de nicotină.

Pentru acei fumători care îşi doresc din tot sufletul să renunţe la dependenţa de fumat, dar realizează ca nu pot singuri sau au un număr mare de recidive, există ajutor medical de specialitate. Ministerul Sănătaţii, cu sprijinul Institutului Marius Nasta, derulează de 5 ani Programul Naţional Stop Fumat care include: consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite. Toate cadrele medicale incluse în program cred în eficienţa programului şi se implică cu tot sufletul în efortul tratării pacienţilor dependenţi de fumat. Pentru a intra în program, pacienţii trebuie doar să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920 sau să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist. De câteva luni, programul are şi prezenţă pe Facebook (http://www.facebook.com/stopfumat.eu).

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.