La începutul anului 2019, tinerețea dă tonul diplomației culturale românești în Statele Unite

0

Anul 2019 debutează în forță în ceea ce privește diplomația culturală română în Statele Unite. În 6 ianuarie, are loc la Miami primul concert al Orchestrei Simfonice Naționale a României, cel mai cunoscut ansamblu simfonic românesc la nivel internațional, într-o intensă serie de evenimente ce se vor desfășura din Florida până la New York și din Washington până în Detroit și New Jersey.

Turneul Orchestrei Simfonice Naționale a României, derulat între 6 și 17 ianuarie, este unul dintre cele mai mari proiecte românești realizate în Statele Unite în ultimele decenii și, probabil, unul dintre cele mai mari proiecte culturale românești realizate vreodată în spațiul nord-american. Amplul circuit american cuprinde câteva dintre cele mai cunoscute săli de concert americane, cum sunt Rose Theater al Lincoln Center din New York, Kravis Center din Miami, Wharton Center for the Arts din Detroit sau State Theater din New Brunswick, New Jersey.

Orchestra, formată din unii dintre cei mai dotați tineri muzicieni români reuniți și în Orchestra de Tineret a României, va fi însoțită de directorul și fondatorul acesteia, violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, și toate concertele îl vor avea la pupitru pe cunoscutul dirijor româno-american Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai apreciați șefi de orchestră ai momentului. Întregul turneu este girat de marele muzician și profesor Wynton Marsalis, care se va alătura ansamblului, în calitate de solist, în concertele de la New York. În afara concertelor new-yorkeze, toate celelalte evenimente îl au ca solist pe violoncelistul Adrian Ioniță, medaliat cu aur la concursul “Ceaikovski” de la Moscova din 2015.

Pentru a marca apartenența culturală a orchestrei, dar și pentru a pune în valoare cât mai bine excelentele abilități ale tinerilor muzicieni care i-au asigurat reputația internațională, programul concertelor va avea în deschidere Rapsodia I enesciană, căreia i se adaugă Concertul pentru violoncel de Dvorak, “Suita” din Der Rosenkavalier a lui Richard Strauss și “Bolero”-ul lui Ravel. La New York, programul va fi completat cu “Jungla” lui Wynton Marsalis, celebrul compozitor alăturându-se ansamblului ca muzician invitat.

Marele proiect american al Orchestrei Simfonice Naționale a României este organizat de un consorțiu de parteneri români și americani, format din Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Agenția Primo Artists, Institutul Cultural Român din New York, Ambasada României la Washington, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Consulatul General al României de la Miami, precum și Kravis Center, Barbara B. Mann Performing Arts Center, Phillips Center for the Performing Arts, Rose Theater, Wharton Center for the Arts și State Theater.

Mai multe informaţii cu privire la eveniment, puteți găsi pe pagina de Facebook a ICR New York: https://www.facebook.com/RCINY/, cât şi pe site-ul dirijorului Cristian Măcelaru: http://macelaru.com/events/.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.