Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

La Berlin, penitenciarele şi-au deschis porţile pentru public

0

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin sprijină simpozionul internaţional „Teatru în închisori”, care a inceput joi, 7 iulie 2011, la Berlin şi la care România este reprezentată prin Dana Cenuşă de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi de Bogdan Georgescu, coordonatorul proiectului „Casa Poporului” – teatru activ la Penitenciarul Craiova.

Proiectul are rolul de a crea o legătură între metodele şi instituţiile diverselor ţări şi de a analiza situaţia actuală a culturii teatrale în penitenciare. În opinia lui Holger Syrbe, reprezentantul societăţii aufBruch, care a organizat simpozionul, România poate fi luată drept exemplu în ceea ce priveşte activitatea teatrală în penitenciare, mai ales datorită Festivalului de Teatru pentru Deţinuţi – proiectul care se desfăşoară anual şi la care participă în jur de 80 de deţinuţi este, până acum, unic în lume.

La deschiderea simpozionului, joi dimineaţa, a participat senatoarea pentru justiţie a Berlinului, Gisela von der Aue, care a lăudat implicarea persoanelor care se dedică teatrului în închisori. Ea a subliniat importanţa pe care o au aceste proiecte în procesul de reintegrare a infractorilor în societate, dar şi faptul că acestea le redau deţinuţilor încrederea în sine şi în forţele proprii. După cum menţionează şi cotidianul berlinez TAZ, mesajul pe care aceste proiecte doresc să îl transmită societăţii este „Suntem oameni, nu monştri!” Numai prin desfăşurarea acestui tip de proiecte este posibilă o renunţare la ideile preconcepute, care există de ambele părţi (în societate, dar şi printre deţinuţi) – conchide von der Aue.

La ediţia din acest an a simpozionului, republica Chile este invitatul principal, piesele de teatru prezentate fiind rezultatul unei colaborări dintre deţinuţii germani şi ansamblul profesionist de teatru chilian „CoArtRe”. Pe parcursul simpozionului, dar şi după încheierea acestuia, vor fi prezentate două piese: „Teroare în Pacific” şi „Don Quijote” (după Cervantes).

Proiectul „Teatru în închisori” se bucură de un mare interes din partea publicului şi a presei, locurile la spectacolele de teatru prezentate în penitenciar pe durata simpozionului fiind toate rezervate cu mult timp înainte, deşi spectatorii trebuie să se supună unor controale riguroase înainte de a putea vedea reprezentaţiile.

Petru anul viitor, ICR Berlin şi societatea aufBruch doresc să organizeze un simpozion cu focus pe România, incluzând o prezentare la Berlin a pieselor puse în scenă cu ocazia Festivalului pentru Deţinuţi de la Bucureşti, din toamna acestui an, o expoziţie de fotografii, un atelier de creaţie şi prezentarea unor filme documentare realizate în închisori.

Detalii: http://symposium.gefaengnistheater.de/

Foto: Senatoarea pentru justiţie a Berlinului, Gisela von der Aue, la deschiderea simpozionului

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.