Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Începe a 6-a ediție a Burselor stART, programul care susține tinerii artiști să-și transforme pasiunea în carieră

0

București, 21 octombrie 2020 – Tinerii talentați au o nouă șansă pentru a-și transforma pasiunea în carieră. Școala de Valori vine în sprijinul tinerilor talentați la pictură, desen, muzică sau arte moderne (vlogging, blogging, fotografie) și dă startul înscrierilor celei de-a șasea ediții a Burselor stART, un program dezvoltat în parteneriat cu Provident Financial România, cu sprijinul Ministerul Educaţiei Naţionale. Adaptat la noile condiții de comunicare, ediția din acest an vine cu o premieră: înscrierile au fost complet digitalizate, pentru a alinia programul la contextul generat de pandemia Covid-19. 

Astfel, elevii se pot înscrie mai ușor, folosind platforma online www.scoaladevalori.ro/bursele-start/. Aici, se pot înscrie din fața calculatorului sau a tabletei, completând un formular online în care se pot urca toate documentele necesare.

Un studiu recent realizat de Organizația Mondială a Sănătății arată că artele au efecte benefice asupra sănătății mintale și psihice ale oamenilor. În urma studiului OMS, cel mai cuprinzător raport de acest gen de până acum, a reieșit că diversele interacțiuni cu arta pot declanșa schimbări la nivel psihic, mental, fizic și comportamental. 

În contextul actual, în care toți încercăm să atenuăm efectele pandemiei asupra sănătății noastre, fie ea fizică ori mentală,  credem că e mai important ca niciodată să susținem artele în toate formele ei și putem face asta cu Bursele stART, misiune pe care am început-o acum 7 ani. Primele 5 ediții ale Burselor au sprijinit aproape 180 de tineri artiști în drumul lor căre o carieră bazată pe pasiunea lor. Edițiile de până acum însumează 230 de burse acordate micilor artiști, în valoare de 160.000 de euro, bani pe care tinerii i-au investit în materiale, instrumente și echipamente de care aveau nevoie”, a povestit Silvia Bogdan, președintele asociației Școlii de Valori despre acest program. 

Bursele stART – începutul către o carieră în artă

Bursele stART sunt deschise tuturor liceenilor din clasele a IX-a până în a XII-a inclusiv, tineri talentați în domenii precum desen, pictură, muzică, scriere creativă, fotografie și vlogging, care frecventează orice instituție de învățământ din România. Ele vor fi acordate pe perioada unui an calendaristic, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021. 

Pe lângă formularul de înscriere, tinerii trebuie să încarce pe platformă și un portofoliu cu o mostră a lucrărilor lor. Dosarele pot fi depuse până pe 20 noiembrie. 

30 de tineri pot beneficia de bursele din acest an, după cum urmează: 

  • 10 burse pentru domeniul muzică (în valoare de 6000 de lei/ an fiecare), 
  • 10 burse pentru domeniile pictură și desen (4600 lei/ an), 
  • 10 burse pentru artele viitorului, scriere creativă, fotografie sau vlogging (6000 lei/ an). 

Tinerii pot utiliza aceste fonduri pentru dezvoltarea talentului lor, prin achiziţia de materiale sau instrumente, dar și pentru a participa la concursuri și expoziții sau a urma cursuri de perfecționare pentru succesul lor ca viitori muzicieni, pictori, artişti plastici, vloggeri, fotografi sau scriitori/jurnaliști. 

Mai mult, pe perioada întregului an 2021, bursierii vor beneficia şi de consiliere pentru dezvoltarea lor profesională şi personală, astfel încât traseul artistic să le fie mai clar şi să se simtă motivaţi să-şi urmeze visul. Astfel, câștigătorii Burselor stART vor putea participa la ateliere de dezvoltare personală, cursuri create de specialiștii în educație din cadrul asociației Școala de Valori. 

,,Pandemia nu pune pauză pasiunilor și acum, mai mult decât oricând, este important ca adolescenții să aibă sprijin pentru a-și transforma pasiunea într-o carieră de succes. Este responsabilitatea noastră să fim alături de ei și să îi ghidăm, prin intermediul partenerilor noștri de la Școala de Valori, prin acest nou tip de învățare și dezvoltare. Credem că pasiunea și munca pot duce la rezultate excepționale iar tinerii care au beneficiat până acum de burse au demonstrat asta. E drept, e mai dificil să te adaptezi decât să renunți, dar cu sprijinul nostru, bursierii vor avea încă o motivație în plus să creadă în ei și în pasiunea lor. De 14 ani, de când suntem în România, am înțeles cât de important este să fim alături de comunitate, mai ales acolo unde avem puterea să o facem”, a declarat Florin Bâlcan, director general Provident Financial România.

Primele 5 ediții ale Burselor au ajutat aproape 180 de tineri artiști să își dezvolte talentul. Cele 230 de burse, în valoare de 160.000 de euro, au fost investite în materialele, instrumentele și echipamentele de care adolescenții aveau nevoie. De asemenea, aceștia au beneficiat de un program de consiliere și au fost susținuți pentru a participa la concursuri naționale, la expoziții, concerte sau workshop-uri. 

Mai multe detalii despre proiectul de burse sunt disponibile pe pagina dedicată proiectului, aici: https://scoaladevalori.ro/bursele-start/

A fi artist = o mână de ajutor în timp de pandemie

Raportul Health Evidence Network (HEN) este cel mai cuprinzător studiu de acest gen de până acum, realizat de Oficiul Regional pentru Europa al OMS, prin analiza de date provenind din 900 de publicații, articole apărute în perioada ianuarie 2000 – mai 2019. Rezultatele studiului menționează 5 mari categorii de arte cu beneficii reale asupra condiției de sănătate a oamenilor: arte ale scenei (dans, muzică, teatru, film), arte vizuale (pictură, desen, design, fotografie), literatură (scriere creativă, citit), cultură (participarea la concerte, la festivaluri, vizitele la muzeu), și artele online (animații și artele digitale). 

Terapia cu artă introdusă în sesiunile pacienților oncologici a contribuit la ameliorarea efectelor adverse din schema de tratament a bolnavilor de cancer, cum ar fi amețeala, lipsa poftei de mâncare, depresie. 

Rezultatele acestui studiu, puse sub semnul actualei pandemii, adaugă o însemnătate și mai mare misiunii Bursele stART. 

Despre Școala de Valori 

Despre Școala de Valori: Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală înființată în 2009 ca urmare a unei idei îndrăznețe a mai multor tineri întreprinzători. În toate ”viitorurile posibile”, vor avea succes aceia care își explorează potențialul și învață să se auto-depășească, colaborează cu celelalte generații și caută activ oportunități astfel încât să contribuie la transformarea societății, oferind bunăstare generațiilor prezente și viitoare. Misiunea Școlii de Valori este aceea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți, fiind singura asociație din România care implementează în programele sale educația centrată pe valori. Acest model educațional implică dezvoltarea de competențe împărțite pe patru arii: dezvoltarea caracterului, explorarea personalității, implicare civică și well-being. Școala de Valori dezvoltă patru programe educaționale naționale: Adoptă un Liceu, Excepționalii, Laboratorul de Cariere și Arcademia prin care contribuie activ la dezvoltarea educației din România, oferind cunoaștere și îndrumare tinerilor și profesorilor. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi website-ul, paginile de Facebook și LinkedIn dedicate.

Despre Provident Financial România

Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), cel mai mare furnizor de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,1 milioane de clienți în 9 țări din Europa, precum şi în Mexic și Australia. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din Europa Centrală și de Sud-Est și companie internaţională listată la Bursa din Londra. Din 2006, Provident a investit în România peste 325 de milioane de euro și a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de peste 113 milioane de euro. Cu aproape 2.000 de angajaţi, compania este al doilea cel mai mare angajator britanic din România. Provident dezvoltă și susține diverse proiecte de responsabilitate socială – programe de educație financiară, dezvoltarea tinerelor talente, sprijinirea grupurilor defavorizate – în care a investit până acum peste 1,2 milioane de euro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.