Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

În căutarea unui sistem educaţional sănătos

0

Un sistem educaţional sănătos ar trebui să pornească de la nevoile fiecărui individ! Educația, acest subiect îndelung dezbătut și analizat în zilele noastre, se dorește a fi pilonul în jurul căruia fiecare persoană își costruiește un statut și, totodată, fiecare comunitate își definește valorile. Societatea autohtonă arată că, la nivel mondial, există încă diferențe semnificative în ceea ce privește structura sistemului educațional și, mai ales, strategiile adoptate în vederea îmbunătățirii acestuia.

autor text: Georgia Petria din partea Fundatiei Seeding Knowledge invitata la rubrica Dreptul la Cuvant

De doi ani, Coreea de Sud este cea care deține titlul pentru cel mai eficient sistem educativ din lume și o rată a analfabetismului aproape egală cu 0. Cu ce sunt diferiți coreenii în această privință? În principiu, fundamentele ce stau la baza strategiei lor de abordare a modelului educațional sunt de natura etică, vizând importanța și considerația pe care aceștia o acordă studiului. O zi de școală înseamnă 14 ore, examenul de absolvire a liceului 9 și se numără printre cele mai grele teste din lume, iar bibliotecile sunt vizitate chiar și la ore târzii de tinerii sârguincioși.

shutterstock_250862047
Alte modele educaționale care se remarcă prin originalitate și performanță sunt cel japonez și cel finlandez. În Japonia, o slujbă în învățământ este pe locul cinci în topul celor mai bine plătite, tinerii învață despre responsabilitatea socială încă de la cea mai fragedă vârstă, iar dascălul are un rol esențial în educarea copiilor. Finlanda vine, însă, cu o tactică ceva mai modernă și propune un program educativ bazat pe teme mai puține, mult mai multe activități practice și diversificarea subiectelor de studiu ținând cont de preferințele elevilor.

România ocupă, în prezent, doar locul 32 din totalul celor 40 cele mai apreciate sisteme de învățământ din lume. Diferența este susținută și de modul în care românii își administrează cheltuielile în sectorul educațional. În timp ce pentru produse agroalimentare şi băuturi nealcoolice se distribuie aproximativ o treime din totalul aferent cheltuielilor lunare, domeniului educativ îi revine doar 0,2%, potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cum se poate schimba situația?

Anul 2016 aduce în atenția Guvernului învățământul de tip dual și adaptarea curriculei gimnaziului astfel încât absolvenții să se raporteze mai ușor la piața muncii. Astfel, cu totii putem recunoaşte necesitatea dezvoltării sistemului educațional pornind de la ființa umană și nevoile acesteia, cum ar fi: regândirea activității instituțiilor, independența studiului, profilul elevului şi pregătirea cadrelor didactice.
image001
Vorbim de culturi și civilizații diferite, iar contextul-mediul în care trăim, este principalul motiv pentru care varietatea modelelor educaționale este o necesitate. De-a lungul timpului, însă, aceste diferențe firești s-au transformat în discrepanțe, iar rezultatul poate fi ușor dedus printr-o simplă analiză a sistemelor educaționale promovate ca fiind cele mai eficiente din lume.

autor text: Georgia Petria din partea Fundatiei Seeding Knowledge invitata la rubrica Dreptul la Cuvant

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.