Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Imagini în premieră cu Alex Găvan pe vârful Broad Peak (8047m): Muntele se urcă cu stil

0

Alpinistul Alex Găvan a prezentat în premieră astăzi, 12 august 2014, la București, imaginile video și foto ale momentului atingerii vârfului Broad Peak (8047m), pe care a reușit-o pe 23 iulie 2014, fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine.

2

Pentru Alex Găvan, ascensiunea Broad Peak, a fost mult mai provocatoare decât estimările inițiale. Totuși, per total, experiența trăită cu această ocazie a fost  opusul celei din timpul atingerii vârfului Shisha Pangma, în aprilie 2013:

”Așa cum se vede în film, când am ajuns pe vârf eram fericit, în timp ce pe Shisha Pangma m-am simțit golit, pentru că depășisem o limită. Pe Broad Peak am fost plin de o bucurie autentică, care a șters efectiv dificultatea ascensiunii. Nu am simțit această bucurie și această fericire decât în momentul în care am fost acolo, pe vârf, la 8047m. Până atunci am fost doar concentrat pe fiecare mișcare pe care o făceam în momentul prezent. Fără emoții și fără gânduri. Deși coborârea a fost chiar mai dificilă decât urcușul, iar ziua vârfului a însemnat pentru mine un efort continuu și istovitor timp de aproape 24 de ore, acest sentiment de bucurie și de plinătate a rămas. Face parte din ceea ce mi-a dat mie acest munte și îi sunt recunoscător”, a arătat Alex Găvan.

Broad Peak este al șaselea vârf de peste opt mii de metri pe care Alex Găvan l-a urcat fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine, alpinistul spunând despre experiența acumulată:

”Uitându-mă înapoi la ce am reușit să fac și la toate tentativele mele nefinalizate de a urca optmiari, cred că sunt cel puțin trei lucruri care definesc sportivitatea și fair play-ul pe munte:

  1. Performanța nu este un scop în sine, ci o consecință a ceea ce faci. Pe Broad Peak, de exemplu, nu am urcat obsedat de dorința de a atinge vârful. Forța de gravitație a prezentului mă atrăgea cu atâta putere, încât nu a lăsat niciun alt gând să scape în mintea mea, decât ce era legat de momentul prezent. Am știut că voi atinge vârful doar cu 30 de minute înainte de a ajunge acolo, din aproape 13 ore de efort continuu, început odată cu plecarea din Tabăra 3 (7040m).
  2.  Fiecare ascensiune este unică și ca experiență de munte, și ca trăire. Nu poți considera că dacă ai urcat 1, 2, 5 optmiari ai o rețetă de succes pe acești munți. Îți poți dezvolta o strategie generală, ai o experiență și un antrenament, dar de fapt fiecare ascensiune e unică și trebuie să te adaptezi la fiecare munte în parte. Fiecare munte are personalitatea sa și trebuie să-l înțelegi.
  3. Stilul contează și pe munte și în viață. Adică e mai important cum faci ascensiunea, decât să o faci cu orice preț. Un munte are un singur punct cel mai înalt și numai unul. Orice alt loc nu reprezintă vârful adevărat. Contează să urci până pe vârf și nu să te lauzi că ai făcut vârful dacă nu ai ajuns în cel mai înalt punct; contează să admiți când te întorci dintr-o ascensiune înainte de vârf; contează să urci cu forțele tale, nu cu oxigen suplimentar – pe care îl consider o formă de dopping, o formă de a trișa – și cu porteri de altitudine; contează să nu te amăgești că ai cucerit un munte, ci să admiți, cu smerenie, că doar ai reușit o ascensiune; contează să te gândești la ceilalți cu care ești pe munte și să îi ajuți, iar când te întorci să dai celorlalți, celor care te așteaptă acasă și de sprijină, ceva din experiența și prea-plinul trăit acolo.”

VEZI FILMUL: AICI.

 

Pt PRINT_Alex Gavan_foto Cristian Radu

Astfel, Alex Găvan a dedicat ascensiunea acestui vârf  memoriei luptătorilor anticomuniști din munți, care, în opinia sa, ”prin lupta și prin sacrificiul lor, au fost și sunt încă o sursă de inspirație și o dovadă a faptului că nu toți românii acceptă compromisul, fie cu un regim politic totalitar, fie cu provocările vieții. Să-ți pese cu adevărat înseamnă să acțiunezi și să pui în practică ceea ce afirmi, iar acest exemplu l-au dat luptătorii din rezistența anti-comunistă”. De asemenea, Alex Găvan dedică această ascensiune ”tuturor celor care cred în puterea gândurilor, a faptelor și a lucrurilor bune, precum și a transformării pozitive care începe cu fiecare dintre noi; celor pentru care calea cea mai simplă nu reprezintă neapărat și opțiunea aleasă; celor care vor să lase o lume mai bună decât cea pe care au găsit-o”.

Despre expediția pe Broad Peak:

Expediția a început pe data de 11 iunie, odată cu plecarea lui Alex Găvan din București, spre Islamabad. Din capital Pakistanului, Alex s-a deplasat în Skardu, cu un zbor intern, apoi cu jeepul până la Askole, una din cele mai isolate localități din Pakistan. După aproape 100 de km de mers pe jos pe Ghetarul Baltoro, Alex a ajuns în Tabăra de Bază, pe data de 24 iunie. Între 25 iunie și 9 iulie, a făcut ascensiunile de aclimatizare, fixând trei tabere intermediare (la 5500m, 6240m, 7040m). Ulterior, Alex Găvan a așteptat în Tabăra de Bază pentru ca vremea să se îmbunătățească, pentru a face ascensiunea vârfului. Alex Găvan a făcut echipă cu alpiniștii bulgari Boyan Petrov, Mladen Dankov și Ivan Tomov. Ascensiunea spre vârf a început pe 21 iulie, când cei patru au plecat din Tabăra de Bază direct în Tabăra 2 (6240m). Pe 22 iulie echipa a ajuns în Tabăra 3 (7040m), cu excepția lui Mladen Dankov, care s-a întors. Pe 23 iulie, Alex  Găvan a atins vârful la ora 15.30 ora Pakistanului, odată cu Karim Hayat (Pakistan), la aproximativ o oră după Boyan Petrov și Ivan Tomov, Aceasta a fost a doua ascensiune românească a vârfului Broad Peak, prima fiind realizată de alpinistul Constantin Lăcătușu, în 1992, care a reușit atunci să aducă primul optmiar României. În 2014, Alex Găvan a mai avut o expediție, în Nepal: în aprilie a avut o nouă tentativă (după cea din 2009) de a face prima ascensiune românească fără oxigen suplimentar și fără șerpași a muntelui Everest (8850m),  iar în mai a încercat să urce pe  vârful Dhaulagiri (8167m). Ascensiunea de pe Everest a fost amânată ca urmare a avalanșei produse pe 18 aprilie, care a dus la închiderea părții sudice a muntelui. În cursul lunii mai, Alex Găvan a încercat ascensiunea muntelui Dhaulagiri, de unde s-a retras pe fondul condițiilor meteo și de sănătate care au împiedicat continuarea ascensiunii în condiții pe care alpinistul să le considere rezonabile.

1

 Despre Alex Găvan

Alpinistul Alex Găvan este unul din performerii de top ai României la altitudine extremă și un promotor al urcării celor mai înalte vârfuri din lume “prin mijloace corecte”, Alex a urcat până acum șase vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar și porteri de altitudine. Alex Găvan a escaladat trei dintre cele șase vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8027 m) – în 2013; Makalu ‐ (8463m) – în 2008; Gasherbrum 1 (8068m) – în 2007. Pe vârfurile Broad Peak (8047m) – în 2014, Manaslu (8156m) – în 2011, Cho Oyu (8201m) – în 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune românească. A fost și a rămas până în acest moment cel mai tânăr român care a ajuns pe un optmiar, Cho Oyu, în 2006, la 24 de ani. Imaginile video de pe vârfurile atinse în anii trecuți pot fi vizualizate la adresa http://alexgavan.ro, urmând ca în curând să fie încărcate și cele pentru Broad Peak. Performanțele lui Alex Găvan au fost recunoscute prin merite și distincții: A primit “Gold Medal for Merit in Sport” (Spania – 2008); a primit de două ori titlul ”Sportivul român al anului pentru alpinim la mare înălțime”, din partea Federației de Alpinism și Escaladă și alte două nominalizări la aceeași distincție; este ambasador al World Wildlife Fund în România.

Filosofia sa este: ”Munții nu se urcă doar cu pioleți și cu colțari, ceea ce putem avea cu toții, ci mai ales cu smerenie. Climbing mountains Outside is climbing mountains Inside”.

Alex Găvan transformă fiecare experiență trăită la altitudine și fiecare performanță în surse de inspirație și de motivare pe teme de leadership, viziune, strategie, tactică, valori, în cadrul unor discursuri inspiraționale pline de forță. Peste 25 000 de persoane au participat la discursurile sale, în mod special CEOs, manageri, persoane cu funcții de conducere din diverse domenii, dar și studenți și tineri în căutare de repere. În lume sunt 14 vârfuri de peste 8000 de metri, variind între 8027 m (Sisha Pangma) şi 8850 m (Everest). Toate aceste vârfuri se află în Asia Centrală, în regiunile de graniţă dintre Nepal, India, Pakistan şi China, în munţii Himalaya şi Karakorum. Peste 95% din ascensiunile pe vârfuri de peste opt mii de metri sunt făcute cu ajutorul buteliilor de oxigen. La peste 7000 m, aclimatizarea devine imposibilă, iar corpul uman începe uşor să moară cu fiecare clipă petrecută acolo, alpiniştii numind drept „zona morții“ tot ceea ce depăşeşte respectiva altitudine. La 8000m, concentrația de oxigen este de doar o treime din cea de la nivelul mării, iar supraviețuirea este posibilă doar pentru o perioadă de timp extrem de scurtă. Proiectul este posibil cu sprijinul:

1

www.alexgavan.ro | www.facebook.com/alexgavan | www.twitter.com/alexgavan

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.