Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

IKEA va renunța la bateriile alcaline clasice până în 2021

0

IKEA își duce mai departe angajamentul prin care și-a propus să inspire și să îi ajute pe oameni să ducă o viață mai sănătoasă și mai sustenabilă acasă și elimină din gama de produse toate bateriile alcaline neîncărcabile până în octombrie 2021. Odată cu această decizie, IKEA își dorește să inspire consumatorii care utilizează frecvent baterii clasice să treacă la cele reîncărcabile. Utilizarea regulată le permite ca, în timp, să economisească bani și să reducă deșeurile acasă.


Mai multe studii comparative actuale de evaluare a ciclului de viață arată că impactul bateriilor alcaline asupra mediului este mai mare în comparație cu bateriile de nichel-hidrură metalic (NiMH) atunci când sunt utilizate în dispozitive de uz casnic și cu un consum ridicat de energie, care sunt încărcate în mod regulat – așa cum sunt jucăriile, lanternele, difuzoarele portabile sau camerele foto.

După numai 10 încărcări ale unei baterii reîncărcabile NiHM, cum ar fi gama LADDA vândută în magazinele IKEA, emisiile de gaze cu efect de seră sunt mai mici în comparație cu utilizarea bateriilor alcaline pentru obținerea aceleiași cantități de energie. Când se ating aproximativ 50 de încărcări, impactul general asupra mediului al bateriilor NiMH este egal sau chiar mai mic decât impactul utilizării bateriilor alcaline.

“Consumatorii care au nevoie să utilizeze frecvent baterii pot beneficia de înlocuirea bateriilor alcaline cu baterii reîncărcabile. Economiile făcute în timp sunt substanțiale – atât asupra mediului, cât și atunci când vine vorba de portofelele acestora. IKEA a vândut la nivel global aproximativ 300 de milioane de baterii alcaline anul trecut, așa că vedem un mare potențial în a inspira clienții noștri să adopte noi comportamente și să utilizeze baterii reîncărcabile la potențialul lor maxim“, spune Emelie Knoester, Business Area Manager – IKEA Range & Supply.

În anul fiscal 2019, IKEA a vândut aproximativ 300 de milioane de baterii alcaline la nivel global. Calculele indică faptul că, dacă – ipotetic – toți clienții IKEA ar trece de la baterii alcaline ALKALISK la baterii reîncărcabile LADDA, le-ar folosi pentru dispozitive cu consum ridicat și le-ar încărca doar de 50 de ori reducerea globală a deșeurilor ar ajunge la 5.000 de tone anual. Deoarece o baterie LADDA poate fi încărcată de până la 500 de ori, există potențialul de a reduce deșeurile suplimentare.

„Suntem într-o călătorie prin care ne propunem să-i inspirăm pe oameni și să-i ajutăm să ducă o viață mai sănătoasă și mai sustenabilă. Eliminând treptat bateriile alcaline și concentrându-ne pe gama noastră de baterii reîncărcabile facem încă un pas în această călătorie – oferind clienților o soluție accesibilă și convenabilă pentru a prelungi durata de viață a produselor și a materialelor și pentru a reduce deșeurile”, spune Caroline Reid, Sustainability Development Manager – IKEA Range & Supply.

Angajamentul se aplică la nivel global și include gama de baterii alcaline ALKALISK. În acest moment, bateria tip buton litiu-ion, numită PLATTBOJ, va fi menținută în gamă deoarece unele soluții vândute în prezent de IKEA necesită o baterie tip buton pentru a funcționa.

Despre IKEA

IKEA oferă mobilier pentru locuințe de înaltă calitate, bine conceput, funcțional și accesibil, produs cu grijă față de oameni și de mediul înconjurător. Există mai multe companii cu proprietari diferiți, care lucrează sub brandul IKEA, toate având aceeași viziune: să creeze o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni. IKEA a fost fondată în Suedia, în 1943. În activitatea Range & Supply, IKEA of Sweden AB este responsabilă pentru dezvoltarea, proiectarea și producerea de soluții de mobilier pentru a răspunde nevoilor zilnice a tot mai multor oameni.

Surse – Comparative Life Cycle Assessment studies of alkaline batteries against rechargeable NiMH batteries:
Studii comparative de evaluare a ciclului de viață al bateriilor alcaline în comparație cu bateriile reîncărcabile NiMH:
Dolci, G., Tua, C., Grosso, M. and Rigamonti, L., 2016. Evaluarea ciclului de viață al alegerilor de consum: o comparație între bateriile de uz casnic de unică folosință și cele reîncărcabile. Jurnalul internațional de evaluare a ciclului de viață, 21 (12), pp.1691-1705.

Mahmud, M.A., Huda, N., Farjana, S.H. and Lang, C., 2019. Analiza comparativă a impactului asupra mediului a ciclului de viață al bateriilor litiu-ion (LiIo) și hidrură de metal-nichel (NiMH). Batterii, 5(1), p.22.
Parsons, D., 2007. Impactul asupra mediului al bateriilor de unică folosință față de cele reîncărcabile pentru uzul casnic. Jurnalul international de evaluare a ciclului de viață, 12(3), p.197.
Menet, J.L. și Gruescu, I.C., 2013, Noiembrie, Evaluarea comparativă a celulelor alcaline și a bateriilor reîncărcabile Ni-Mh

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.