Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Greenpeace România solicită Premierului Cioloș să nu permită exproprieri abuzive în Gorj

0

Greenpeace România a transmis ieri o scrisoare către Premierul României în care solicită respingerea Hotărârii de Guvern privind exproprierile pentru extinderea carierelor de lignit din județul Gorj.

În acest moment, Complexul Energetic Oltenia așteaptă o hotărâre de guvern care să aprobe culoarele de expropriere și sumele pentru despăgubirea familiilor ce urmează a fi expropriate, hotărâre ce se află în curs de aprobare.

greenpeace-a-dat-startul-campaniei-de-pr-1235b

Organizația avertizează că intrarea în vigoare a acestei HG ar aduce o serie de neajunsuri majore de ordin social, de mediu și economic.

Încălcarea dreptului la proprietate
O parte a locuitorilor din zonă nu vor să fie expropriați, însă prin declararea statutului de lucrare de utilitate publică, aceștia vor fi expropriați forțat. Statutul de cauză de utilitate publică nu trebuie instituit pentru a ocoli un proces just de negociere, ci doar în situații complet justificate, aici nefiind cazul. Greenpeace consideră că mineritul energetic nu își mai are locul în rândul cauzelor de utilitate publică, în secolul XXI. În Cehia, de exemplu, țară care își obține energia în cea mai mare parte din cărbune, exproprierile sunt interzise prin lege iar companiile sunt obligate să negocieze echitabil cu proprietarii de terenuri și imobile pentru preluarea proprietăților.

Se vor defrișa păduri pentru extragerea cărbunelui
Hotărârea de guvern contestată de Greenpeace va permite daune iremediabile pentru mediu. Sutele de hectare propuse pentru expropriere includ și suprafețe împădurite, a căror distrugere va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului. În plus, defrișările provocate vor avea ca scop extracția de cărbune, combustibilul cu cel mai mare aport la efectul de seră, responsabil pentru schimbările climatice. Astfel, prejudiciul adus mediului este unul dublu.

Măsuri neconcurențiale
În cazul carierei Jilț Nord, Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de peste 3,3 milioane de euro, de la bugetul de stat, pentru plata compensațiilor către localnicii expropriați. Nota de fundamentare aferentă hotărârii ignoră impactul asupra mediului concurențial, nu menționează ajutorul de stat, iar în privința necesității avizării de către Consiliul Concurenței, documentul concluzionează că „Proiectul de hotărâre nu se referă la acest domeniu.” Greenpeace consideră inadmisibilă ignorarea acestor efecte. De asemenea, sprijinul financiar oferit de către stat unei companii contravine normelor europene privind concurența, ceea ce va duce la deschiderea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Lipsa perspectivelor de dezvoltare a zonei nu mai trebuie ignorată
Guvernul trebuie să ofere planuri de redresare pentru zonele miniere, planuri concrete care să stimuleze investițiile în sectoare noi de activitate, precum și reconversia forței de muncă disponibilizate din minerit și din activitățile conexe. Este imperios necesară schimbarea caracterului monoindustrial al zonelor carbonifere din România și înscrierea acestora pe un traiect al dezvoltării multisectoriale.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.