Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Hațeg: Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a celebrat Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

0

Două evenimente importante menite să promoveze valoarea și unicitatea Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, au marcat Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO în România. La Hațeg a fost semnat primul protocol de colaborare cu un geoparc din Rețeaua Globală UNESCO a geoparcurilor, iar la Deva, în cadrul ședinței festive a Consiliului Județean, a fost prezentat cel mai recent program UNESCO – Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri, într-un context ce a reunit reprezentanți ai principalelor obiective UNESCO din județul Hunedoara: Rezervația Biosferei Retezat, cetățile dacice din Munții Orăștiei, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, dar și pe taragotistul Pera Bulz, declarat Tezaur Uman viu UNESCO.

Semnarea protocolului de colaborare cu Geoparcul Internațional UNESCO Tumbler Ridge din Canada este o premieră pentru Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului (GDȚH) fiind primul document de acest fel semnat cu un geoparc din cadrul Rețelei Globale a Geoparcurilor. Documentul prevede colaborarea și schimbul de bune practici între cele două situri UNESCO de pe două continente, prin schimburi de experiență în diverse domenii precum cercetarea științifică, educația, geoturismul, interpretarea, dezvoltarea de geoproduse și implicarea comunității locale în activitățile geoparcurilor.

Colaborarea dintre cele două geoparcuri UNESCO – Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Tumbler Ridge din Canada, a început în vara acestui an, mulțumită proiectului ”Călătoria lui Andi Andezit prin arii naturale protejate și geoparcuri internaționale”, derulat de Asociația Drag de Hațeg și GDȚH. Mascota Andi Andezit a ajuns în Canada și astfel povestea geoparcului din România și a programului de voluntariat de aici a atras atenția canadienilor. De altfel, Sarah Gamble, directorul Geoparcului Tumbler Ridge, a venit în luna septembrie la Hațeg. Ea a fost impresionată de activitățile desfășurate aici, pe multe dintre ele considerându-le exemple de bune practici care pot fi aplicate cu succes și în Canada. Astfel a luat naștere ideea acestui parteneriat care a putut fi semnat în același timp, în România și în Canada, grație unei conexiuni prin Skype.

Oportunitățile deschise de acest parteneriat precum și cele oferite de dreptul de a utiliza puterea logo-ului UNESCO pentru cele trei zone din județul Hunedoara au fost detaliate de directorul GDȚH, dr. Alexandru Andrășanu, în prezentarea susținută în cadrul evenimentului dedicat Zilei Patrimoniului UNESCO din România organizat de Consiliul Județean Hunedoara. De altfel, județul Hunedoara este singurul din țară care are pe teritoriul său trei situri reprezentând cele trei programe majore ale UNESCO: Rezervația Biosferei Retezat – un dar al naturii, inclusă în Programul Omul și Biosfera, cetățile dacice din Munții Orăștiei – un dar al strămoșilor, incluse în Programul Patrimoniu Mondial Cultural și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – un rezultat al muncii de conservare durabilă a valorilor locale din ultimii ani, inclus în cel mai recent program UNESCO, Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Locurilor de sub sigla UNESCO li se adaugă oamenii. Taragotistul Pera Bulz din comuna Vața de Jos deține titlul onorific de Tezaur uman viu datorită contribuției sale la salvarea, păstrarea și promovarea cântecului popular.

UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization/Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) este cea mai prestigioasă organizație mondială creată cu scopul de a promova colaborarea între națiuni prin intermediul educației, științei și culturii. Organizația reunește 195 de state și 10 state asociate de pe întreg globul. România este membru al acestei organizații din 1956, fiind reprezentată de Delegația Permanentă la UNESCO și de Comisia Națională a României pentru UNESCO.

Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului este sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 127 de teritorii din 35 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii pitici descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.