Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Gata cu dezbaterile pe tema schimbărilor climatice, e nevoie de mai multă implicare din partea liderilor

0

Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC, coordonat de Organizația Națiunilor Unite) a lansat recent volumul final al celui de-al cincilea raport de evaluare privind schimbările climatice. La acest document au muncit timp de șapte ani peste o mie de oameni de ştiinţă din 160 de ţări.

Samantha Smith, liderul Iniţiativei pentru Schimbări Climatice şi Energie a WWF comentează în baza raportului: Cei mai buni oameni de ştiinţă din lume în problema schimbărilor climatice ne-au oferit un instrument solid, detaliat şi adecvat de măsurare a eforturilor globale în ceea ce priveşte schimbările climatice. Acest raport a fost aprobat de toate cele 195 de guverne membre ale IPCC, cât şi de oamenii de ştiinţă. Reprezintă un consens științific extrem de vast asupra schimbărilor climatice.

Raportul ne arată că schimbările climatice deja afectează natura şi oamenii de pretutindeni. Acidifierea oceanelor, creşterea nivelului mării, valuri extreme de căldură şi schimbările profunde din zona Arctică arată că schimbările climatice sunt deja un fapt real. Aceste lucruri ne mai spun şi că noi suntem responsabili de această situaţie şi că dependența noastră faţă de combustibilii fosili este sursa de poluare preponderentă care ne schimbă clima.

Raportul detaliază scenariul sumbru al unui climat instabil, dar propune totodată o cale către un viitor curat şi sigur. Rezultatele cele mai importante sunt:

1.      Lumea îşi permite să lupte împotriva schimbărilor climatice. Acest lucru nu va destabiliza economia şi nici nu va împiedica dezvoltarea – dimpotrivă. Ceea ce este cert este faptul că lipsa de acţiune va fi mult mai costisitoare, chiar şi în cazul unor estimări pozitive
2.      Nu este încă prea târziu să evităm schimbările climatice catastrofale. Acţiuni rapide şi hotarâte în vederea renunţării la combustibilii fosili pot menține creşterea temperaturii globale sub 2o Celsius, ceea ce reprezintă pragul indicat de ştiinţă şi aprobat de guverne pentru evitarea schimbărilor climatice periculoase.
3.      Există un buget de carbon – o limită care ne spune cât de mult putem emite – şi am folosit deja cea mai mare parte din el. Nivelul emisiilor trebuie să scadă rapid la nivel global, nivelul actual reprezetând punctul maxim, şi să ajungă la zero până la jumătatea secolului dacă dorim evitarea schimbărilor climatice catastrofale.Guvernele, întreprinderile și fiecare dintre noi trebuie să facem mai mult și să eliminăm combustibilii fosili complet .

4.      Adaptarea la schimbările climatice este esențială, dar există limite foarte clare în ceea ce priveşte acest lucru. Fără acţiuni imediate asupra emisiilor şi limitarea impacturilor, adaptarea nu va fi suficientă pentru a ne proteja propriile vieţi, mijloacele de trai şi lumea naturală de care omenirea depinde.

5. Dacă vom acționa în vederea reducerii emisiilor și adaptării ridică probleme de echitate și dreptate. Dacă nu reușim să acționăm, ne punem în pericol eforturile depuse pentru a reduce sărăcia și punem în pericol sursele de hrană, apă și mijloacele de trai pentru mulți dintre săracii lumii. De asemenea, vom lăsa tinerilor de astăzi și generațiilor viitoare față în față cu o provocare extrem de grea.

În septembrie a.c., oameni din toată lumea au protestat, cerând liderilor să acționeze. Cetățeni de rând, oameni de afaceri, studenți, mici organizații, grupuri din societatea civilă și lideri spirituali au cerut guvernelor să acționeze rapid și cu ambiție. Acum, este rândul lor – de a își folosi mandatul, să ofere miliardele necesare pentru această tranziție, și să se pună de acord cu privire la calea de urmat pentru un acord global privind clima la Lima, unde în decembrie va avea loc Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

logo online wwf 2013

Înfiinţată în anul 1961, WWF este cea mai importantă organizaţie internaţională care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.