Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Folosind un model internațional de educație pentru sănătate orală, Merci Charity a introdus în școli un program pilot de periaj dentar pentru copii

0

Folosind un model internațional de educație pentru sănătate orală,

Merci Charity a introdus în școli un program pilot de periaj dentar pentru copii

București, 28 februarie 2019 – Echipa Merci Charity a încheiat pilotarea programului de periaj dentar introdus în școli , care prin folosirea unor bune practici validate internațional, a urmărit dezvoltarea deprinderii de a se peria zilnic pe dinți la copii din ciclul primar și gimnazial. Programul introdus în 4 școli din sate doljene și 3 școli din cartierele Rahova și Ferentari din București a abordat și subiectul alimentației corecte prin reprezentarea vizuală a nivelului de zahăr conținut în alimente consumate des de copii și explicarea consecințelor consumului ridicat de zahăr asupra dinților. Lipsa periajului dentar și alimentația bogată în zahăr sunt cauzele principale ale apariției cariilor dentare la copii.


Educația orală la nivel mondial

Cariile dentare sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni orale care afectează la nivel global între 60 și 90% dintre copii1, 2. Cariile netratate influențează sănătatea și bunăstarea copilului, inclusiv capacitatea de a mânca și mesteca, greutatea corporală, creșterea, stima de sine și comunicarea 3. Impactul cariei dentare asupra dezvoltării copilului a fost asociat și cu frecventarea redusă a școlii și lipsa concentrării4,

Un studiu american 5 publicat în 2017 care a măsurat impactul a 26 de programe de periaj dentar derulate în școli din 12 țări, a demonstrat că introducerea de programe de periaj dentar în școli și în alte instituții la o vârstă fragedă, are capacitatea de a preveni apariția cariilor dentare prin îndepărtarea plăcii, expunerea regulată la fluor, dezvoltarea unei tehnici corecte de periaj dentar și a unor obiceiuri bune de igienă orală.

Școlile ca spațiu pentru promovarea sănătății orale

Organizația Mondială a Sănătății, prin „Global School Health Initiative” pentru îmbunătățirea sănătății elevilor, a familiilor și a altor membri ai comunității6, a demonstrat că mediul școlar oferă o modalitate eficientă de a ajunge la copii și familiile acestora. Elevii de școală primară învață și dezvoltă abilități, atitudini și convingeri pe tot parcursul vieții, iar comportamentele durabile legate de sănătatea orală pot fi dezvoltate prin intermediul activităților de promovare a sănătății în școli 7. Programele de periaj dentar în școli introduse pe termen lung, oferă suport în dezvoltarea unei abilități care poate nu este introdusă de părinți acasă sau nu este prezentată corect.

Educația orală în România

În România, un copil din 10 nu s-a spălat niciodată pe dinți8. 3 din 4 copii cu vârste între 5 şi 13 ani au carii la dinţii temporari și 4 din 10 copii de până în 13 ani au carii la dinţii definitivi, situaţie care arată lipsa unui comportament de prevenţie9. Conform informațiilor culese din teren, motivele pentru care copiii nu se spală pe dinți variază de la lipsa banilor până la lipsa educației dentare a părinților. De asemenea, situația accesului la servicii de medicină dentară în mediul rural este dramatică: la sate sunt de 7 ori mai puțin medici dentiști comparat cu mediul urban10.

Programul „Educație și prevenție pentru sănătatea orală a copiilor din medii defavorizate prin Zâna Merciuță – cabinet stomatologic mobil”

În luna noiembrie, asociația a introdus în școli un program de periaj dentar prin care peste 660 de copii din clasele primare și gimnaziale au învățat de la medicii pedodonți voluntari cum se efectuează un periaj corect și au exersat periajul în timpul orelor de la școală ajutați de voluntari. Pe lângă această acțiune, copiii au aflat ce înseamnă o alimentație corectă, vizualizând pe o planșă nivelul de zahăr conținut de câteva dintre alimentele cele mai des consumate de ei. Scopul proiectului a fost educarea copiilor pentru o igienă orală sănătoasă prin schimbarea atitudinilor și a comportamentului referitor la igiena dentară și la consumul alimentelor bogate în zahăr. Programul a fost dezvoltat urmând bune practici folosite de către colegii americani din asociația Mobile Healthcare din care Merci Charity face parte din 2018.

Echipa a introdus programul de igienă orală la școală cu scopul de a dezvolta abilitățile copiilor de a folosi corect pasta și periuța de dinți și exersarea zilnică a periajului dentar, sub supervizarea unui cadru didactic, practică confirmată de studii internaționale. Fiecare copil a primit periuță de dinți și a exersat periajul dentar folosind o pastă de dinți care colorează suprafața dintelui care nu este suficient periată. Echipa a colaborat cu cadrele didactice care au asigurat continuitatea programului, după plecarea echipei. Copiii au continuat periajul dentar zilnic la școală cu scopul de a dobândi deprinderea de se spăla zilnic pe dinți. Fiecare trusă de periaj rămâne în școală pentru ca elevii să exerseze zilnic.

Lipsa unei danturi sănătoase cauzează o alimentație deficitară, dureri dentare, probleme de fonație și neîncredere în sine. Primul ajutor dat unei danturi pentru a o mențione sănătoasă este spălatul pe dinți. Prin acest program introdus în școli, am reușit sa îi învățăm pe cei mici de ce sunt importanți dinții, ce alimente sunt benefice danturii și cum să efectueze un periaj corect. Cu cât avem dinții mai sănătoși, cu atât zâmbim mai mult!”, dr. Asma Nastase Battah, medic specialist pedodont și medic voluntar Zâna Merciluță.

Programul de periaj dentar a ajuns în satele Urzicuța, Cerăt, Perișor, Murgași din județul Dolj unde 328 de scopii au primit pastă și periuță de dinți și au exersat periajul dentar împreună cu echipa de medici voluntari. În București, programul a fost introdus la școlile 2, 125, 135. Astfel, în perioada 1 noiembrie – 28 februarie, aproximativ 660 de copii au participat în program.

Proiect derulat de asociația Merci Charity și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile”.

Merci Charity este o organizație nonprofit înființată în 2012, al cărei scop este să acorde sprijin copiilor – cauze umanitare, prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie, având în prim plan copiii cu probleme medicale și sociale. „Zâna Merciluță” este primul cabinet stomatologic mobil din România care oferă servicii gratuite pentru copii cazuri sociale și umanitare. Astfel de cabinete stomatologice funcționează și în Germania, Franța, Polonia, Olanda, Statele Unite ale Americii, aparținând unor organizații neguvernamentale. Detalii despre proiectul „Zâna Merciluță” pe www.zanamerciluta.ro.

Sursa

1. Petersen, P. E., Bourgeios, D., Owaga, H., Estupman-Day, S., & Ndiaye, C. (2005): The global burden of oral diseases and risks to oral health. The Bulletin of the World Health Organization, 83, 661-669.

2. World Health Organization (2003): Oral health promotion: An essential element of a health promoting school Geneva.

3. Sheiham, A. (2006). Dental caries affects body weight, growth and quality of life in pre-school children. British Dental Journal, 201, 625-626.

4. Petersen, P. E. (2005): Sociobehavioural risk factors in dental caries – international perspectives. Community Dentistry and Oral Epidemiology 33, 274-279.

5. Dickson-Swift, V., Kenny, A., Gussy, M., M de Silva, A., Farmer, J., Bracksley-O’Grady, S. (2017). Supervised toothbrushing programs in primary schools and early childhood settings: A scoping review. Community Dental Health, 34, 208–225.

6. Kwan, S.Y.L., Petersen, P.E., Pine, C.M., & Borutta, A. (2005): Health-promoting schools: an opportunity for oral health promotion. Bulletin of the World Health Organization, 83, 677-685.

7. Jurgensen, N., & Petersen, P.E. (2013): Promoting oral health through schools: Results from a WHO global survey 2012. Community Dental Health, 30, 204-218.

8.www.stirileprotv.ro/stiri/social/1-copil-din-10-nu-s-a-spalat-niciodata-pe-dinc-i-znu-mi-da-mana-sa-iau-periuc-e.html

9.www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/studiu-patru-din-zece-copii-au-carii-la-dintii-definitivi-aproape-90-dintre-acestea-sunt-netratate-12300724.

10. Institutul Național de Statistică. (2014).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.