Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FILMUL „POZIȚIA COPILULUI”, PREZENTAT ÎN CADRUL COMPETIȚIEI MECEFF “7+1” 2014

0

La fel ca în fiecare an, competiția MECEFF “7+1” este formată din șapte filme, toate câştigătoare ale Premiilor naționale anuale acordate de fiecare dintre țările participante: Cehia, Austria, Ungaria, România, Polonia, Slovenia și Slovacia.

Astfel, România intră în concurs cu cel mai titrat film românesc al anului 2013, Poziția copilului, regizat de Călin Peter Netzer pe baza unui scenariu co-scris cu Răzvan Rădulescu. Clasat pe locul 1 în topul filmelor românești de anul trecut după numărul de spectatori și încasări și beneficiind de o distribuție impresionantă (Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Natașa Raab, Vlad Ivanov, etc.), Poziția copilului este primul lungmetraj românesc laureat cu Ursul de Aur la Berlin, trofeu aflat în capul unei lungi liste de premii, distincții și selecții în toate festivalurile importante ale lumii.

Pozitia copilului

Reprezentanta Poloniei este Ida, o tulburătoare poveste din anii ’60, când tânăra călugăriță Anna află un teribil secret de familie ce datează din vremea ocupației naziste… Regizorul Pawel Pawlikowski (My Summer of Love) se întoarce acasă triumfător grație acestui splendid film alb-negru, laureat cu Marele Premiu la festivalurile de la Gijon, Londra și Varșovia și cu premiul FIPRESCI la Toronto.

Din Slovenia vine Călătoria / Izlet, în regia lui Nejc Gazvoda, povestea a trei buni prieteni din liceu (Ziva, Gregor și Andre), ce-și amintesc de trecut și își confruntă temerile cu privire la viitor în timpul unei excursii la mare. Filmat în cele mai spectaculoase locații din Slovenia pe baza unui scenariu deopotrivă sincer și emoționant, Izlet a câștigat șase premii ale Academiei Slovene de Film. Tot despre trecut, dar în cu totul alt registru vorbește și câștigătorul competiției „1-2” din cadrul Festivalului de Film de la Varșovia, adică filmul maghiar Dragii mei prieteni turnați / Draga besugott barataim în regia debutantei Sárei Cserhalmi. Pornind de la o premisă extrem de familiară locuitorilor din spațiul geografic central și est-european, informatorii poliției secrete care și-au trădat prietenii și familiile, filmul face portretul unei prietenii care se dizolvă mai târziu, aratând că a fost construită pe un eșafodaj de minciuni.

În fine, tot în competiția MECEFF “7+1” 2014, publicul prezent la Mediaș va putea urmări filmul austriac Frumusețea ta nu are nicio valoare / Deine Schönheit ist nichts wert în regia lui Hüseyin Tabak (de asemenea debutant) – o poveste despre imigrare spusă din persepectiva unui puști de 12 ani, Veysel, care pleacă din Turcia împreună cu toată familia în speranța unui viitor mai bun; Rugul aprins / Horici Ker, filmul în trei părți regizat de Agnieszka Holland pentru HBO Republica Cehă și inspirat de gestul studentului Jan Palach, care şi-a dat foc în semn de protest faţă de faptul că, în 1969, sovieticii au invadat Cehoslovacia sau Candidatul / Kandidát, în regia slovacului Jonáš Karásek, o poveste despre nebunia și confuziile inerente apărute în timpul unei campanii prezidențiale.

Deine Schönheit ist nichts wert

MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival  este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, CNC, Regiunea Târnavelor. Cea de-a patra ediție va avea loc în perioada 2-6 septembrie 2014.

Website: www.meceff.ro

Facebook: http://www.facebook.com/#!/meceff

Coproducător: TVR

Parteneri principali: ROMGAZ, Luxten, Kromberg & Schubert

Suporteri: BACHMANN, Federatia Comunităților Evreiești din România.

Cu sprijinul: Institutului Maghiar din București, Institutului Polonez din București, Ambasadei Republicii Slovace în România, The National Center for Jewish Film, Forumului Cultural Austriac, Ambasadei Republicii Slovenia în România, Centrului Ceh, Institutului Cervantes din București.

Parteneri media: Nova TV, Monitorul de Mediaș, Mediaș news, Mediaș news Blog, Adevărul Verde-n Față, Feri Teglas Blog, Revista Tango, revistatango.ro, Aarc.ro, Cinemagia, Film New Europe, CinemaRx, Liternet, Cinefan, Film Reporter, Blog de Cinema, România Pozitivă, infestival.ro, ArtActMagazine, Studentie.ro, Observator Cultural.

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.