Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FameLab caută vocea României în știință

0
 • FameLab este cea mai importantă competiție internațională de comunicare a științei și se desfășoară în peste 30 de țări
 • Pot participa persoanele între 21 și 40 de ani care studiază sau lucrează în știință
 • Concurenții selectați vor ajunge în etapa națională, iar câștigătorul va reprezenta România în finala internațională de la Cheltenham Science Festival din Marea Britanie
 • Înscrierea se poate face online cu video până pe 1 aprilie sau la una dintre preselecțiile regionale din perioada 23 martie – 3 aprilie

British Council a dat startul etapei regionale din cea mai importantă competiție de comunicare a științei: FameLab International, și îi invită pe tinerii pasionați de știință să se înscrie la preselecțiile organizate până pe 3 aprilie.

Competiția se adresează tinerilor între 21 și 40 de ani care studiază sau lucrează în inginerie, medicină, tehnologie, biologie, chimie, fizică sau matematică și care au abilități de prezentare, precum și un nivel bun de limba engleză.

Organizat de British Council și Cheltenham Science Festival, proiectul FameLab urmărește să îi susțină pe studenții și profesioniștii în știință care pot comunica munca lor către publicul larg. Concurenții au la dispoziție doar 3 minute pentru a fascina publicul cu o prezentare a unui subiect științific. Competiția se află la a 10-a ediție în România și se desfășoară în peste 30 de țări.

Preselecțiile regionale FameLab au debutat în București cu un eveniment de lansare în cadrul Brain Awareness Week, iar etapele de selecție deschise tuturor domeniilor științifice au loc în perioada 23 martie – 3 aprilie la universități din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iați, Târgu Mureș și Timișoara sau online până pe 1 aprilie.

“Cred că există un mare deficit în ceea ce privește felul în care oamenii de știință comunică. Lucrările acestora pot avea rezultate excelente, dar mesajul lor nu ajunge la oameni.” declară Mihai Stancu, doctorand în neuroștiință și participant la prima etapă de selecție FameLab din acest an. „Trebuie să putem să ne prezentăm rezultatele, să vorbim despre utilitatea lor. Oamenii de știință nu sunt copii mari într-un laborator cu jucării. Cercetătorii lucrează în folosul societății și e datoria lor să poată prezenta rezultatele muncii lor.„

Participanții se pot înscrie la FameLab online, cu o prezentare video, sau la una dintre preselecțiile regionale. Fiecare concurent trebuie să prezinte în cel mult 3 minute un subiect din știință la alegere, iar prezentarea trebuie să fie distractivă, originală, să aibă rigurozitate științifică și să capteze atenția publicului neavizat.

Preselecțiile regionale se desfășoară conform următorului calendar:

 • Online, până pe 1 aprilie, cu prezentare video
 • București, 29 martie, ora 11:00: Universitatea Polithenica din București
 • București, 3 aprilie, ora 16:00: Universitatea din București (Facultatea de Psihologie și Științele Educației)
 • Cluj-Napoca, 24 martie, ora 10:00: Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Studii Europene
 • Craiova, 27 martie, ora 10:00: Universitatea din Craiova
 • Iași, 26 martie, ora 11:00: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
 • Târgu Mureş, 23 martie, ora 10:00: Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș
 • Timişoara, 30 martie, ora 10:00: Universitatea Politehnică Timișoara (Biblioteca UPT)

În urma preselecțiilor vor fi selectați concurenții pentru finala națională, care vor participa la un masterclass de comunicare susținut de specialiști din Marea Britanie și România.

Marele premiu pentru câștigătorul FameLab România este o saptămână în Marea Britanie, la Cheltenham Science Festival, unde va participa în finala FameLab International alături de câșigători din alte 29 de țări.

Prezentarea cu cel mai puternic impact educațional din finala FameLab România va fi premiată cu 500 de euro de către Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth.

În România, proiectul mai este sprijinit de Academia Română, UEFISCDI, Primăria Municipiului București, ArCub,  Editura Humanitas, Asociația Secular-Umanistă din România și de universitățile partenere în etapele regionale, precum și de partenerii media Radio România Cultural și Revista “Știintă și Tehnică”.

Peste 10000 de studenți, cercetători sau profesioniști în știință din universități, organizații și centre de cercetare din întreaga lume au participat până în prezent la FameLab.

Mai multe informații despre înscrieri și desfăsurarea concursului în Romania sunt disponibile pe website-ul British Council sau în evenimentul de pe Facebook.

British Council este organizaţia internaţională a Marii Britanii pentru relaţii culturale şi educaţionale ce oferă oamenilor de pretutindeni o deschidere către creativitatea şi realizările britanice şi stabileşte relaţii durabile între Marea Britanie şi alte ţări. Activitatea sa este axată în special pe domeniile educaţie, limba engleză şi artă. British Council este o organizaţie apolitică ce se bucură de o strânsă colaborare cu guvernul britanic.

British Council își desfășoară activitatea în România din 1938. În 2018 marcăm aniversarea a 80 de ani de la înființare printr-o serie de evenimente menite să celebreze relațiile și schimburile culturale dintre Marea Britanie și România. Pentru mai multe informaţii despre activitatea British Council în România, vizitaţi: www.britishcouncil.ro.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.