Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Expoziția „Spătarul Nicolae Milescu – primul enciclopedist român”

0

Expoziția „Spătarul Nicolae Milescu – primul enciclopedist român” la Gimnaziul comunei Dumbrăvița, raionul Sângerei

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Gimnaziul comunei Dumbăvița, raionul Sângerei, organizează miercuri, 19 octombrie 2016, la ora 11.00, vernisarea expoziției „Spătarul Nicolae Milescu – primul enciclopedist român”.

1

Scriitor‐cărturar, explorator de lumi noi, istoric, teolog, geograf și diplomat, Spătarul Nicolae Milescu (1636 – 1708) este cel dintâi mare enciclopedist în cultura romană, deținând primatul în mai multe domenii. Figură de primă importanţă a iluminismului și barocului romanesc precedându‐l pe Dimitrie Cantemir, Spătarul Nicolae Milescu a marcat, prin vasta sa operă, cultura românească, evoluţia limbii romane, învăţământului, istoriografia și gândirea diplomatică din Rusia sfârșitului de secol al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea ,fiind considerat un autor de prim rang al literaturii barocului moscovit. Spătaru Milescu a avut o contribuție importantă în dezvoltarea literaturii neogreceși și literaturii teologice europene de expresie latină, înscriindu‐se, totodată, prin operele realizate în timpul soliei în China în rândul celor mai importanţi orientaliști europeni ai tuturor timpurilor.

Alcătuită din 16 bannere de 0,95 X 2,10 m, expoziția conține o serie de documente, facsimile, opinii ale criticilor și istoricilor, precum și alte materiale referitoare la viața și opera lui Spătarul Nicolae Milescu, de la al cărui naștere s-au împlinit, anul acesta, 380 de ani.

Evenimentul va avea loc în incinta Gimnaziului comunei Dumbrăvița.

Perioada de expunere 19 octombrie – 19 noiembrie 2016.

Redactat: Nichita Danilov

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.