Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Duo Cello Jaya și Adrian Mantu în turneul „The Three Cellists” din Irlanda

0


După reușita primului turneu național desfășurat în această primăvară, Duo Cello Jaya – unul dintre cele mai apreciate duo-uri pe scenele consacrate din România, concertează în Irlanda alături de Adrian Mantu în turneul ICon Arts Presents „The Three Cellists”, în perioada 19 – 24 iunie 2016. Adrian Mantu este violoncelistul cvartetului RTÉ ConTempo, ansamblu reprezentativ pentru Radiodifuziunea irlandeză, și a fost mentor al celor doi artiști în cadrul Academiei ICon Arts Sibiu.

13450727_1166138903428089_1320108200176575546_n

Programul concertelor cuprinde lucrări în formulă de solo, duo și trio semnate de compozitori romantici și contemporani din creația universală și românească. Pentru acest turneu, compozitorii români Diana Gheorghiu și Sebastian Androne au fost comisionați de ICR prin câștigarea selecției de proiecte derulată în cadrul programului CentenArt. Lucrările celor doi vor fi interpretate de violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian alături de reputatul Adrian Mantu în cele 4 orașe din Irlanda, în perioada 22 – 24 iunie.

Primul concert avut loc la Dublin, pe data de 19 iunie, și s-a bucurat de prezența unui public receptiv de peste 250 de persoane. Evenimentul a făcut parte din seria de concerte „Sundays At Noon” a Primăriei din Dublin. Itinerariul celor trei instrumentiști va continua în Limerick City, Loughrea, din nou Dublin și se va încheia pe 24 iunie la Galway.

ICON ARTS PRESENTS „The Three Cellists” Irish Tour este coordonat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România alături de ConTempo Partnership și co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin intermediul programului de finanțare și de parteneriate culturale „CentenArt”.

Programul evenimentelor:

19 iunie – Dublin, în Hugh Lane City Gallery, ora 13.00 (în seria de concerte a Primariei din Dublin numită “Sundays at noon”)
22 iunie – Limerick City, the Granary, ora 13.00
22 iunie – Loughrea, Loughrea National Library, ora 20.00
23 iunie – Dublin, St. Anne’s Church, ora 13.00
24 iunie – Galway, St. Nicholas Cathedral, ora 13.00 (în seria de concerte ConTempo Summer Series)

„Academia ICon Arts este un incubator de talente ce atrage și promovează vârfuri ale muzicii culte din întreaga lume. Este un produs românesc, recunoscut internațional, pe care ne bucurăm să-l oferim publicului din Irlanda, prin Duo Cello Jaya și formidabilul Adrian Mantu, toți trei legați, din perspective diferite, de acest eveniment”. Sebastian Gheorghiu, director de proiect (Academia ICon Arts)

Adrian Mantu despre compozitorii câștigători: „Cu muzica celor doi am luat contact în cadrul diferitelor ediții ale Academiei ICon Arts. Deși am o activitate intensă în domeniul muzicii contemporane și sunt greu de surprins, m-a impresionat tehnica de compoziție a Dianei Gheorghiu încă din anul 2012, când am asistat la premiera piesei „Dragonfly” pentru violoncel, percuție și live electronics. M-au fascinat atunci originalitatea esteticii sale, bazată pe o polistratificare sonoră foarte rafinată, dar și folosirea tehnologiei de Realitate Augmentată, ce era pe atunci o noutate absolută pe scena de concert.

Pe Sebastian Androne l-am remarcat în anul următor, la repetițiile pentru premiera lucrării „Nubilum” din cadrul rezidenței creative coordonată de Diana Gheorghiu și dirijorul Gabriel Bebeșelea. În ciuda tinereții sale, a dovedit o foarte bună stăpânire a tehnicii de orchestrație și o excelentă capacitate de exploatare a instrumentelor cu coarde, așa că mi se pare foarte potrivit pentru misiunea deloc ușoară de a scrie pentru un trio de violoncel. Avem, așadar, ocazia să promovăm doi compozitori români extrem de interesanți și cred că va fi o experiență memorabilă atât pentru noi, ca artiști, cât și pentru public.” Adrian Mantu, violoncelistul RTÉ ConTempo Quartet.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.