Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„DONBASS” câștigă Marele Premiu la Central European Film Festival Timișoara

0

Timișoara, 2 septembrie 2019

DONBASS câștigă Marele Premiu la Central European Film Festival Timișoara

Cea de-a treia ediție a Festivalului de Film Central European Timișoara și-a desemnat câștigătorii duminică, 1 septembrie, la Grădina de Vară Capitol. Marele Premiu i-a revenit regizorului Serghei Loznitsa, cu filmul DONBASS”, pentru felul în care acesta reușește să alieze în mod subtil parabola politică şi satira exceselor mediatice senzaţionaliste.

Lista celorlați premianți arată astfel :

Premiul special pentru interpretare, pentru maturitatea înţelegerii unei partituri dificile şi pentru traseul emoţional convingător al personajului:

Helena Maria Reisner, din „Mica tovarăşă/The Little Comrade”, regia Monika Siimets

Cel mai bun rol masculin, pentru efortul de a restitui profilul uman al unui erou emblematic:

Viktor Zavadil pentru rolul din „Jan Palach”, regia Robert Sedlacek

Cel mai bun rol feminin, pentru rara capacitate de a genera empatie pentru personajul jucat:

Snezana Bogdanoviḉ pentru rolul din „Copci/Stitches/Savov”, regia Miroslav Terzic

Premiul pentru imagine, pentru bravura imaginii care materializează trecerea de la concept la realitate, de la limbajul cinematografic la cel teatral:

Marius Panduru

Îmi este indiferent că în istorie vom intra ca barbari”, regia Radu Jude

Premiul pentru regie, pentru rigoarea satirei și inteligența umorului negru :

Mahmut Fazil Coskun 

Anunţul/The Announcement

Juriul secțiunii competiționale a festivalului a fost format din: Laurențiu Damian (regizor și scenarist), Ioana Flora (actriță), Dana Duma (critic de film), Adrian Titieni (actor) și Irina Margareta Nistor (critic de film și ambasadoare CEFFTM).

Ca și anul trecut, a existat un modul dedicat filmelor studențești care a reunit 11 producții realizate de studenți de la facultăți de film din România, Bulgaria, Croația și Cehia. Premiul Radu Gabrea pentru Cel mai bun film studențesc i-a revenit lui Loránd Gábor pentru „Cum înalți un zmeu.

Cei care au decis spre cine merge acest premiu au fost : Sanda Vișan (realizatoare TV și critic de film), Marian Sorin Rădulescu (scriitor și critic de film) și Melania Oproiu (editor de film).

Central European Film Festival Timișoara este organizat de Asociația EuroFest și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, CNC, Ministerul Culturii, UCIN.

Sponsori: Federația Comunităților Evreiești din România, Hotel Continental, Casa Auto Timișoara.

Parteneri: Universitatea de Vest Timișoara, Casa Artelor, Cărturești, Centrul Cultural German, Institutul Francez, Asociația Contrasens, UNATC, Thomas Bata University, NAFTA, ADU, Teatrul Maghiar, Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara, Filarmonica Banatul, Youth Bank, Ozz Vintage House, Anturaj, Coco, Pepper, Grill&Chill, The 80’s Pub.

Parteneri Media: TVR, TVR Timișoara, Film New Europe, Aarc, Live Timișoara, România Pozitivă, 4arte, movienews.ro, Timiș Online.

Cu sprijinul: Asociația Tm2021-Capitală Europeană a Culturii.

Văzut de Radio Guerrilla.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.