Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre o Romanie pozitiva si dezvoltarea internationala

0

Corina Ciambur, Project Manager Conferinta Anuala ARCADIA: ‘Dezvoltare, Comert, Politica Externa si de Securitate’ (Interviu Romania Pozitiva)

RomaniaPozitiva: Care este ideea centrala a initiativei ARCADIA (Asociatia Romana pentru Cooperare si Dezvoltare Internationala)?

Corina Ciambur: Pe scurt, ARCADIA este o asociatie profesionala de experti, practicieni si studenti romani (din tara si strainatate) care activeaza pe domeniile dezvoltarii si cooperarii internationale. Scopul nostru este sa contribuim cu expertiza la formarea politicilor Romaniei in aceste sectoare, sa facilitam producerea de informatii si cunostiinte si sa ne asiguram ca aceste informatii ajung la principalii actori implicati in formarea politicilor publice.
De ce dezvoltare internationala? Calitatea de membru al Uniunii Europene aduce Romaniei drepturi, dar si obligatii. Una dintre aceste obligatii este aceea de a contribui direct la conturarea politicii pe dezvoltare (si nu numai) la nivel european, dar si de a aloca un procent din Venitul National Brut (VNB) asistentei pentru dezvoltare. In alte cuvinte, odata cu aderarea la UE, Romania a devenit si donator international de asistenta pentru dezvoltare.

In acest context, noi credem ca Romania are o sansa reala de a deveni un actor dimanic pe plan international. De fapt, ARCADIA isi propune ca prin intiativele noastre sa ne asiguram ca acest lucru va intampla si  anume – ca Romania va avea un cuvant de spus pe plan global!

RP: Ce vrea sa aduca nou Conferinta Anuala ARCADIA?
CC: Conferinta Anuala Dezvoltare, Comert, Politica Externa si de Securitate, care va avea loc in Bucuresti, pe 25-26 Noiembrie, isi propune sa ofere un spatiu de interactiune, dialog si schimb de expertiza tuturor grupurilor interesate de problematica dezvoltarii si cooperarii internationale, respectiv: formatorii de politici publice, mediul academic, practicieni, mediul de afaceri, mass-media, platformele ONG din tara si strainatate.
Pentru mai multe detalii, va invit sa consultati pagina de web a conferintei: http://arcadianetwork.org/conference/2010-2/

RP: Cum reactioneaza mediul romanesc la aceast initiativa?
CC: Eu m-am lovit de doua tipuri de reactii. Pe de-o parte, reactii entuziaste, pline de optimism si incurajare, ceea ce ne-a determinat, de alfel, sa mergem mai departe. Doresc sa le multumesc cu aceasta ocazie celor care ne-au sustinut si au acceptat sa ne fie parteneri in aceasta initiativa.
Pe de alta parte, unii ne considera naivi pe principiul- ‚ati trait in strainatate prea mult si nu mai sunteti ancorati la realitatile din Romania, aveti o idee frumoasa, dar fara sanse de a avea un impact real.’ Personal, nu sunt de acord cu o astfel de abordare. Suntem si noi cetateni ai acestei tari, majoritatea ne-am nascut si am crescut in Romania. Nu suntem rupti de realitate, constientizam problemele si tocmai din acest motiv dorim sa ne implicam si sa incercam sa le rezolvam.

RP: Care sunt planurile/proiectele de viitor ale ARCADIA?
CC: In principiu, vrem sa organizam o astfel de conferinta anual, sa incercam sa ne extindem reteaua  de membri activi, sa avem o sectiune dedicata exclusiv studentilor, sa publicam un jurnal academic in domeniu.
Vrem, de asemenea, sa devenim membru al Federatiei Organizatiilor Nationale pentru Dezvoltare (FOND), dar in acelasi timp, vrem sa fim conectati si la mediul european- am fost deja invitati sa devenim membri ai European Association of Development Research and Training Institutes (EADI) si ai EU Development NGOs in an Enlarged Europe (TRIALOG).  Ne-a bucurat extrem de mult reactia pozitiva din partea acestor institutii de prestigiu.

RP: Cat de greu este sa faceti astfel de activitati pentru Romania?
CC: In mod cert, nu este usor. Avem o activitate complexa care necesita resurse umane si financiare. Momentan lucram pe baza de voluntariat pentru ca avem incredere deplina in acest proiect. Pragmatic vorbind insa, pe termen lung o astfel de abordare nu este sustenabila si din acest motiv incercam sa gasim modalitati de a ne finanta activitatile. In contextul crizei economice, este destul de dificil sa realizam acest lucru cu atat mai mult cu cat importanta domeniului nostru de activitate nu este foarte evidentiata nici in societatea civila, nici in mediul de afaceri.
E greu, dar nu imposibil totusi. Faptul ca am reusit sa ne asiguram fonduri pentru ca aceasta conferinta sa se poata intampla, dovedeste acest lucru. Din mediul business, principalii sustinatori ai acestui proiect au fost Banca de Export-Import a Romaniei- Eximbank, dar si PricewaterhouseCoopers, cu care de altfel speram sa ne asiguram un partneriat pe termen lung.

RP: De ce crezi ca are nevoie Romania in aceasta perioada?
CC: De luciditate, pragmatism si perseverenta din partea tuturor. Si, de ce nu…de putin optimism.

RP: Cine esti?
CC: Sunt o tanara absolventa de Studii Europene si Relatii Internationale, am studiat si locuit in Scotia si de aproape un an de zile sunt implicata activ in ARCADIA. Fara sa fiu excesiv de nationalista, pentru mine Romania este ‚acasa’, aici am radacinile. Dar, nu voi nega ca perioada pe care am petrecut-o in afara mi-a deschis ochii, ca am vazut cum se pot face lucrurile altfel, mai bine, mai eficient.
Sunt, de asemenea, o parte a echipei ARCADIA, adica un grup de tineri cu o viziune comuna asupra a ceea ce vrem sa devina Romania. Si cred ca avem potential real de a contribui la aceasta schimbare.

RP: Un vis al tau despre Romania?
CC: O tara in care cei care pot face lucruri bune, sunt lasati sa le faca.

RP: BONUS: Un mesaj de final pentru vizitatorii RomaniaPozitiva.
CC: Cred ca atunci cand lucrurile merg prost si in defavoarea noastra, solutia nu este sa ne adaptam, ci sa ne revoltam. Si sa nu incetam sa speram intr-o Romanie Pozitiva.

Multumim Corina & Ioana!

Interviurile RomaniaPozitiva, noiembrie 2010

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.