Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Delta vie” 10 priorităţi ale lui Ivan Patzaichin pentru DELTA DUNĂRII

0

Propuneri în cadrul consultării publice pentru Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării
(parte a Programului de Investiții Teritoriale Integrate – ITI Delta Dunării )

mila 23

Tulcea, 11.04.2016

1. Transparenţă decizională şi sprijin pentru acces la finanţări egal tuturor – Crearea în cadrul ITI a unui departament de informare şi comunicare continuă către teritoriu şi a unor grupuri de lucru pentru coordonarea diferitelor componente de program; înfiinţarea de către ITI a unui Centru de Informare Publică şi Comunicare cu strategie de infomare şi asistenţă publică pe întreg parcursul funcţionării ITI. Acesta este un program cu impact major pentru populaţie şi întreprinzătorii locali. Cunoaşterea şi înţelegerea mai bună a proiectelor se va realiza cu sprijinul şi participarea populaţiei şi va contribui direct la gradul de absorbţie al fondurilor. Coordonare: ITI.

2. Servicii publice la localnic în sat – Administraţia locală să ofere toate serviciile în sat fără să mai pună pe drumuri costisitoare localnicii (avize, impozite, hârtii de orice fel) prin informatizarea rapidă şi instalarea de broadband în Deltă, asistenţă medicală şi învăţământ la distanţă acolo unde este necesar. Un cadru legal adecvat situaţiei din Deltă, realizat în colaborare cu localnicii şi operatorii, ce are ca scop fiscalizarea echitabilă şi operarea corectă din punct de vedere al normelor.

3. Resursele Deltei să aducă prosperitate localnicilor- Investiţii în dezvoltarea capacităţii de prelucrare a materiilor prime din Deltă şi dezvoltarea de branduri locale, pentru a ieși cât mai puţină materie primă din Deltă fără valoare adaugată (peşte, animale vii, lemn, stuf, papură, legume, fructe, etc). Coordonarea şi corelarea programelor ITI cu GAL şi FLAG.

4. Un transport pe apă economic şi eficient pentru localnici şi turiști – Dezvoltarea unui plan de mobilitate la nivelul Deltei Dunării care să conducă la crearea unui sistem de transport modern şi ecologic – de tip Soft Mobility – conectat la cel European aflat în derulare – TransDanube.

5. Modernizarea satelor păstrând identitatea locală – Introducerea conceptului de Peisaj Cultural ca instrument de dezvoltare a zonei, aducând confortul secolului 21 în satele Deltei, păstrând caracterul şi specificul local. Găsirea de soluţii inovative eficiente economic şi flexibile pentru apă curentă, canalizare și infrastructură de orice tip (trotuare, drumuri, piste pentru biciclete, porturi, reţele, clădiri publice, etc.)

6. Dezvoltarea ecoturismului cu capacitatea de creştere cea mai mare – pe bază de servicii oferite de localnici printr-un plan eficient de vizitare şi exploatare a biodiversităţii, oferind experienţe turistice unice, dar protejând patrimoniul natural unic.

7. Sprijinirea tradiţiilor locale prin inovaţie şi marketing – Dezvoltarea unei economii locale inovative ce nu ţine de sezonalitate – construcţii de case, construcţii de ambarcaţiuni, design şi mobilier, pentru piaţa locală şi internaţională, etc.

8. Recuperarea tradiţiei de campioni la caiac canoe în Deltă – prin crearea de centre de iniţiere pentru copii şi realizarea primului Canal Olimpic Eco din lume, cu potenţial de a atrage mari competiţii internationale şi de a deveni un important motor economic pentru zonă.

9. Repunerea lui Antipa în circuitul internaţional ştiinţific şi dezvoltarea de cercetare aplicată ca motor de dezvoltare locală, colaborare internaţională şi transformarea Deltei într-un pol internaţional de cercetare.

10. Management mai eficient şi colaborativ al ARBDD cu localnicii – Dezvoltarea unei relaţii mai strânse şi de colaborare între ARBDD şi localnici pentru o mai bună administrare a Deltei. Dezvoltarea de instrumente de management modern şi eficiente economic – Sistem de monitorizare şi evaluare dinamică a impactului pe mediu comunicat în timp real şi folosit ca instrument local de dezvoltare şi informare. Program de management al decolmatărilor – dezvoltarea unei divizii specializate de intervenţie cu echipament modern şi eficient cu impact mic asupra zonelor de intervenţie ce poate acţiona atât continuu, cât şi în cazuri de urgenţă.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.