Pe 17 octombrie, Ashoka România va anunța primii trei români care vor face parte din cea mai mare rețea de antreprenori sociali: 3600 de Ashoka Fellows din peste 93 de țări care aduc soluții sistemice unora dintre cele mai importante provocări globale. Primii Ashoka Fellows din România vor primi susținere financiară și non-financiară pentru a se concentra pe dezvoltarea soluției lor. Fellowship-ul Ashoka oferă cea mai mare rețea internațională de suport și susținere pentru creșterea impactului social, pe viață.
La nivel international, Ashoka construiește această rețea de antreprenori sociali de aproape 40 de ani, fiind organizația care a pionierat conceptul. Pentru Ashoka, un antreprenor social este o persoană care găsește soluții inovatoare la cele mai mari provocări ale societății, fie ele sociale, economice sau de mediu.
Anul trecut, Ashoka, inclusă în top 5 ONG-uri din lume de către NGO Advisor, a ajuns și în România, unde a identificat 3 români pentru potențialul lor de a schimba cât mai multe vieți. La nivel global, de exemplu, fiecare Fellow ajută în medie 230.000 de oameni pe an, conform datelor Ashoka.
După un proces ce a durat peste 14 luni, incluzând zeci de ore de interviuri și analiza Board-ului Internațional Ashoka, 3 inovatori sociali din România au fost selectați în acest an la Washington.
Selecția inovatorilor sociali
Ashoka analizează ecosistemul local de inovație socială și găsește cele mai relevante persoane din domenii diverse, de la mediu și incluziune socială până la sănătate și educație. Acestea sunt invitate să nominalizeze alți inovatori și astfel se ajunge la o rețea complexă de Changemakers, cum îi numește Ashoka. Harta Inovatorilor Sociali din România a fost lansată anul trecut și include peste 930 de persoane.
Harta a stat la baza listei de persoane luate în considerare în acest proces. ”Pentru a ne asigura că avem o listă cât mai largă de nominalizări, am strâns în jurul nostru 10 persoane care înțeleg foarte bine criteriile Ashoka și care ne-au propus alte nume. Mai mult, nominalizări au sosit și prin intermediul formularului online. Selecția începe cu intervievarea locală a persoanelor nominalizate, urmată de un interviu cu un reprezentant Ashoka de pe alt continent. Următorul pas este un set de 3-4 interviuri cu o echipă externă, iar decizia finală este luată în urma deliberării Board-ului internațional Ashoka”, spune Corina Murafa, Director Ashoka România.
Echipa Ashoka România a susținut interviuri cu peste 20 de candidați, din care au fost selectați cei 3 câștigători. Mai departe pentru fiecare candidat s-au alocat în medie 40h suplimentare pentru interviuri, ateliere și vizite la organizațiile lor. Pentru fiecare dintre ei au fost realizate 5-6 interviuri cu experți din domeniu pentru a înțelege mai bine provocările și soluțiile existente deja.
Primul criteriu de selecție a unui Fellow este calitatea „noii idei” pe care vrea să o dezvolte. Este o soluție nouă la o problemă socială și va schimba în bine evoluția unui domeniu? Al doilea criteriu este creativitatea: candidatul are obiceiul de a găsi modalități inovatoare pentru a rezolva provocări sociale? Al treilea, și poate cel mai important criteriu este calitatea antreprenorială: este dispus să dedice următorii ani misiunii sale de a realiza o transformare semnificativă? Al patrulea criteriu nu este centrat pe candidat, ci pe ideea acestuia. Este vorba de inovare socială: ideea va schimba în mod semnificativ domeniul și va declanșa un impact național și global? Criteriul final este fibra etică a candidatului.
Cum este susținut un Ashoka Fellow
În primii ani, Fellow-ul Ashoka primește o bursă personalizată și susținere de dezvoltare în funcție de nevoile sale pentru a-și putea concentra toată atenția pe proiectul său. Fellowship-ul oferă prestigiu internațional și acces la oportunități de networking la cel mai înalt nivel, dar resursa cea mai apreciată de Fellows este comunitatea. Antreprenorii sociali din rețeaua internațională îi ajută pe Fellows să înțeleagă că nu sunt singurii care întâmpină diverse dificultăți, dar și că schimbarea sistemelor merită acest sacrificiu.
82% din Ashoka Fellows din regiunea Europa Centrală și de Est selectați în perioada 2013-2016 au cerut și au primit ajutor de la alt Fellow, iar 72% au colaborat cu alți Fellows pentru a aborda probleme sociale.
„N-aș fi putut anticipa niciodată nivelul de dezvoltare pe care l-am experimentat ca persoană, lider și inițiator de schimbări. Implicarea și încrederea pe care mi-a acordat-o Ashoka și convingerea organizației că eu – o persoană – pot aduce o asemenea schimbare în lume au fost cu adevărat transformative.” – Molly Barker, Ashoka Fellow și inițiatoarea proiectului Girls on the Run, Statele Unite
La ce impact ne putem aștepta de la cei 3 români
Conform statisticilor, la fiecare 10 milioane de persoane, Ashoka identifică în fiecare an un Ashoka Fellow. Peste jumătate dintre aceștia influențează politici publice naționale în primii 5 ani, iar 4 din 5 Fellows schimbă un întreg sistem în primii 10 ani. Peste 90% din soluțiile Ashoka Fellows sunt replicate sau adaptate la nivel global.
La cinci ani de la selecția lor ca Ashoka Fellows, 76% dintre ei au determinat deja schimbări în tendinţele naţionale în domeniul lor de activitate. Astfel, până în 2023 vom observa, cel mai probabil, schimbări substanțiale în domeniile de activitate ale celor 3 Ashoka Fellows români: sănătate, anticorupție și protecția mediului.
În primul an de activitate, Ashoka Romania a adus 10 Fellows prin programul Ashoka Localizer, pentru a susține adaptarea soluțiilor lor în România. Este vorba de inovatori sociali ca Rafael Alvarez din SUA, care revoluționează educația profesională cu Genesys Work, prin care plasează tineri din medii defavorizate în internshipuri plătite, sau Ana Bella Estevez, care a construit cea mai mare rețea de supraviețuitoare de violență domestică din Spania și America Latină și a transformat discursul public de la victimă la supraviețuitoare. Aceste 2 solutii internationale precum si altele se afla deja in stadii avansate de adaptare in Romania de catre organizatii din Bucuresti, Sibiu sau Cluj, cu sustinerea Ashoka.