Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Crucea Roșie Română aniversează Ziua Internaționala a Voluntarului

0

In fiecare an, pe 5 decembrie, Societatea Națională de Cruce Roșie din România (SNCRR), aniversează „Ziua Internațională a Voluntarului”.

Anul acesta Crucea Roşie Română doreşte să atragă atenţia asupra contribuţiei de neegalat pe care voluntarii o aduc sistemului de sănătate.  Experienţa a demonstrat ca voluntarii de Cruce Roşie reprezintă o resursă importantă şi unică de promovare a sănătăţii la nivel mondial.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, anual, cheltuielile din propriul buzunar pentru servicii de sănătate afectează aproximativ 100 milioane de oameni aflaţi într-o stare de sărăcie extremă și cauzează dificultăți financiare grave pentru alte 150 de milioane de oameni. De asemenea, la nivel global există un deficit  de 2,3 milioane de oameni în rândurile personalului medical. Mai ales ţările în curs de dezvoltare se confruntă cu această lipsă acută, înregistrând o medie de 1 medic la 250,000 pacienţi.

Conform Indicelui de consum european pentru serviciile de sănătate 2013, lansat la Bruxelles pe 28 noiembrie, anul acesta, România se află pe locul al 33-lea în ceea ce priveşte indicele de consum european pentru serviciile de sănătate, cu un punctaj de 478 puncte din maxim 1.000, comparativ cu locul al 32-lea din 2012 (cu 489 puncte).

voluntari CRR

Dar dacă ar exista o soluţie mai puţin costisitoare pentru a reduce această povară economică şi ar îmbunătăţii accesul universal la servicii medicale? Un studiu recent demonstrează că activitatea anuală a voluntarilor poate fi cuantificată, în zona Europei de Est în care se regăseşte şi România, la suma totală de 25 milioane de dolari americani.  Valoarea economică medie anuală a activităţii voluntarilor din Europa de Est este de 114 USD pe voluntar, numarul total de voluntari de Cruce Roşie din această regiune fiind de 217,000 ceea ce înseamnă că pentru fiecare angajat există un număr de 19 voluntari.

 “Voluntarii de Cruce Roşie joacă un important rol de liant între comunităţi şi serviciile medicale, mai ales în cazurile populaţiilor izolate sau mai puţin reprezentate. Ca parte a comunităţii pe care o sprijină, voluntarii pot găsi răspunsuri locale la probleme de sănătate  şi, în unele cazuri, pot furniza asistenţă directă. De altfel, s-a demonstrat că voluntariatul reprezintă în sine un beneficiu pentru starea de bine şi de sănătate a persoanei care îl practică, şi poate conduce la îmbunătăţirea spiritului civic, coeziunii sociale şi soluţionării conflictelor. Multumim tuturor celor care au sprijinit prin actiuni de voluntariat activitatea umanitara a Crucii Rosii! Fara energia, pasiunea si responsabilitatea lor, misiunea Crucii Rosii Romane, de a veni in ajutorul celor aflati in suferinta, nu ar fi posibila “, a declarat domnul Ioan Silviu Lefter, director general al SNCRR.

În România, în anul 2013, Crucea Roșie Română a înființat 13 puncte de prim ajutor în sate izolate unde nu exista servicii medicale permanente și unde ambulanțele ajung foarte greu. În fiecare comunitate izolată  a fost instruită o familie să acorde primul ajutor de bază. Aceste familii voluntare vor veni in sprijinul rezolvarii urgentelor minore si vor preveni agravarea situatiei in cazul unor urgente majore care necesita asistenta medicala.

Crucea Roșie Română are ca preocupare permanentă sănătatea. Conform raportului de activitate din  2012, voluntarii Crucii Roșii s-au implicat în 157 de campanii de educație pentru sănătate: promovarea normelor de igienă personală și colectivă, prevenirea și combaterea bolilor transmisibile, prevenirea și combaterea consumului de alcool, tutun și droguri, prevenirea și combaterea bolilor netransmisibile, campanii de constientizare a publicului larg asupra importantei donării de sânge voluntare și neremunerate, campanii de promovare a vaccinării etc.  Peste 10 000 de persoane au fost instruite gratuit de Crucea Roșie Română în acordarea primului ajutor de bază și mai mult de 200 000 au beneficiat de servicii de prim ajutor acordate de voluntari în cadrul unor evenimente publice (zilele orașului, Noaptea Muzeelor, concerte, pelerinaje etc) sau în sezonul estival pe litoral, ștranduri și în parcuri.

Astăzi și în zilele următoare, voluntarii Crucii Roșii sunt recompensați, în cadrul unor evenimente festive organizate de filialele din țară, în semn de recunostință pentru efortul și serviciile depuse pentru sprijinirea Misiunii fundamentale a Crucii Roșii.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.