Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cernobîl – 28 de ani de radiații

0

Greenpeace România comemorează astăzi 28 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, amintind românilor ce s-a întâmplat atunci și ecourile dezastrului nuclear, care se resimt chiar și astăzi.

Greenpeace România marchează acest moment prin lansarea unui nou episod al campaniei 100.000 de voci în mediul online, alături de Springer & Jacoby Romania. Campania are ca obiectiv strângerea a 100.000 de semnături valide împotriva construirii de noi reactoare nucleare în România, cu scopul de a le depune în Parlament pentru inițierea unei propuneri legislative[1].

Alexandru Riza, coordonator de campanii al Greenpeace România declară: “De-a lungul timpului au existat numeroase probleme tehnice la nivelul instalațiilor nucleare[2]. Cel mai recent accident nuclear sever, cel de la Fukushima, este încă un exemplu că omenirea nu poate gestiona riscurile pe care le presupune această tehnologie, nici chiar după mai mult de 50 de ani de la începutul folosirii acesteia în scopuri civile și comerciale. Și statul român poate încă abandona proiectele noilor reactoare nucleare și le poate închide pe cele deja funcționale. Putem purta și noi torța energiei regenerabile. Putem să fim noi campioni pe energia regenerabilă și să ne reînviem industria națională exportând echipamente pentru industria energiei regenerabile.”

Cernobîl – un moment ce nu poate fi uitat

La primele ore ale zilei de 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei atomoelectrice de la Cernobîl a explodat, eliberând în atmosferă cantități uriașe de material radioactiv. Din cauza temperaturilor ridicate, materialul radioactiv a ajuns la altitudini de peste 1000 m, ceea ce a dus la difuzarea acestuia în concentrații foarte mari pe arii extinse, în zilele care au urmat.
Conform datelor vehiculate de autorități, numărul de persoane afectate de explozia de la Cernobîl se ridică la 5.000.000 numai în Ucraina, Belarus și Rusia. Norul radioactiv a afectat însă o foarte mare parte din Europa, expunând la radiații populația mai multor state, iar numărul total de victime este momentan estimat la aproximativ 8.000.000 de oameni.

Greenpeace susține construirea unui viitor energetic sustenabil, bazat pe energie regenerabilă și eliminarea treptată a energiei poluante, bazată pe cărbune, precum și a energiei nucleare, acestea periclitând deopotrivă umanitatea și mediul înconjurător. Soluțiile există, iar prin lansarea studiului [R]evoluţia Energetică realizat de către Greenpeace, se arată că, folosind tehnologia disponibilă astăzi, până în 2050, România poate fi alimentată în proporție de 84% cu energie regenerabilă[3]. Alte exemple sunt țările precum Danemarca, Islanda, Scoția, care au stabilit termene până la care să folosească 100% energie regenerabilă.

Note:
[1] Petiția poate fi accesată și semnată aici: http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/energia-nucleara/semneaza-petitia/
[2] Vezi calendarul accidentelor nucleare: http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/energia-nucleara/publicatii/calendarul-de-accidente-nucleare/
[3] Vezi studiul [R]evoluția Energetică în România http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/schimbari-climatice-energie/revolutia-energetica/Greenpeace-lanseaza-Revolutia-Energetica-in-Romania/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.