Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ce opţiuni de carieră au tinerii români cu experienţă internaţională?

2

 În fiecare an, 5.000 de tineri pleacă în străinătate la studii. La terminarea facultăţii, când vine vorba de opţiunile de angajare, studenţii şi absolvenţii universităţilor internaţionale se confruntă cu lipsa de informaţie despre oportunităţile disponibile în România, despre unde ar putea aplica ce au învăţat şi cerinţele angajatorilor.

O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.

Poza articol Reviro

Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România.

„Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.

El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.

„Experienţa de studii în străinătate poate să contribuie foarte mult la dezvoltarea personală şi profesională a oamenilor. Pe de altă parte, cred şi că această dezvoltare e cel mai bine pusă în practică într-o cultură de care aparţii, pe care o înţelegi foarte bine. Pe termen lung, viziunea e ca oamenii să vină şi să pornească lucruri noi aici, să se uite la modelele pe care le-au văzut în ţările în care au trăit câţiva ani şi să pornească aici afaceri noi, ONG-uri noi, proiecte sociale, iniţiative guvernamentale”.

Reviro selectează companiile din Romania cu o puternică cultură organizaţională orientată pe dezvoltarea angajaţilor, explică Adriana Comăneci, Managing Partner Reviro. Printre organizaţiile care îşi doresc să angajeze absolvenţi ai universităţilor internaţionale se numără companii multinaţionale precum Mars Romania, Vodafone, Procter & Gamble sau Softwire, start-up-uri precum Bookster, mReady, dar şi ONG-uri precum Institutul ASPEN sau Teach for Romania.

Oportunităţile de carieră identificate până acum de către reprezentanţii Reviro, în cele 9 luni de la înfiinţare, sunt în domenii precum marketing, finanţe, resurse umane, IT, consultanţă în management, urmând a intra în vizor şi alte domenii, precum inginerie. Pentru cei care au absolvit recent, interesante ar putea fi programele de Managament Trainee, prin care companiile investesc în tinerii care vor face parte din viitoarele echipe de conducere ale filialelor româneşti, dar şi poziţiile de internship, dupa cum clarifică Adriana.

„Reviro îşi propune să identifice companiile care valorifică experienţa internaţională şi care au joburi interesante astfel încât să le dea libertatea angajaţilor să-şi pună amprenta, să-şi aducă contribuţia alături de ei.”, explică Adriana.

„Cu Reviro vom sparge mitul că în România nu-ţi poţi găsi joburi interesante, ca nu-ţi poţi valoriza experienţa internaţională. Realitatea arată că sunt multe companii în ţară care oferă joburi în care ai libertatea să-ţi pui amprenta şi să aduci o contribuţie reală.”

Un astfel de exemplu este Mihai Mâinea, absolvent al studiilor de licenţă la Universitatea Canterbury, Marea Britanie, şi al studiilor de masterat la The London School of Economics and Political Science. Mihai a făcut diverse internshipuri în Thailanda, India şi China şi este acum parte din echipa MARS România, ca Business Analyst.

Tinerii interesaţi de a-şi dezvolta o carieră în România îşi pot depune CV-ul pe site-ul www.reviro.ro. Cei care nu doresc în momentul acesta să se angajeze pot rămâne în legătură cu Reviro prin depunerea CV-ului în baza de date sau prin abonarea la newsletter. Poziţiile disponibile la companiile partenere sunt promovate pe site, pagina de Facebook şi prin newsletter, dar şi prin reţeaua de ambasadori, reprezentanţi Reviro, studenţi la universităţi internaţionale.

Despre autor

avatar

EDUCATIVA este un grup de întreprinderi sociale (organizații non-guvernamentale și companii) ce oferă tinerilor români oportunități de dezvoltare personală și profesională printr-o gamă largă de proiecte și servicii educaționale. Principalele proiecte marca EDUCATIVA sunt: RIUF – Romanian International University Fair, cel mai mare târg de universităţi din România; EDMUNDO – serviciul gratuit de consiliere pentru studii în străinătate; UNIVERSALIO – serviciu de consiliere pentru orice universitate din lume în limba engleză, franceză și germană; REVIRO– oferă oportunități de carieră interesante și atractive tinerilor români cu experiență academică și/sau profesională în străinătate.

2 comentarii

  1. avatar

    Eu nu inteleg ce e cu Reviro asta. Mi-am facut cont pe site si nici macar n-am primit feedback la aplicatia facuta. Pagina aia cu leave your CV n-are nici o noima. Nu este facuta cum trebuie. Adica completez date, bag CV si scrisoare de intentie si dau submit si nu-mi apare absolut nimic decat aceeasi pagina unde se adauga un text sus „your profile has been updated”. Super neprofesionist. Ar trebui sa am pagina mea personala cu contul meu, in care sa intru mereu si in care sa vad ce aplicatii am facut, catre cine, cand si daca mi-au fost vizualizate de catre companiile respective. Sa nu mai vorbesc de faptul ca nu se omoara nimeni sa ma indoape cu vreun newsletter despre noutati sau sa am posibilitatea vreunui job agent. Totul e varza inafara de pozitivul fapt ca publica joburi pentru absolventi, internshipuri etc. Dar chiar si asa prefer sa fac aplicatia catre acele oferte direct din emailul personal pt ca din site-ul ala nu inteleg nimic. Pagina de aplicare este exact ca pagina unde pur si simplu imi updatez profilul.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.