Ce luăm din 2020 și punem sub brad?

0

Trăim într-o lume în continuă schimbare – și asta nu s-a simțit niciodată mai puternic decât în 2020. COVID-19 a luat vieți, a separat familii, a închis afaceri, a eliminat locuri de muncă și a aruncat un nor de incertitudine asupra viitorului. Cu toate acestea, în acest moment fără precedent, noi în Ashoka ne-am uitat acolo unde ne-am uitat de 40 de ani de când am apărut. Vedem puterea inovațiilor sociale și rolul vital jucat de creatori ai schimbării.

Ce luăm din 2020 și punem sub brad?

Am început anul 2020 prin găzduirea la București a întâlnirii anuale a tuturor colegilor europeni din Ashoka. Promiteam impact social pe măsură și vorbeam despre reziliență, lucruri pe care le-am testat din plin de-a lungul anului.

Cuvintele anului? Digitalizare, adaptare și impact social.

Am chemat oameni în Impact Academy, o platformă pentru liderii societății civile din România. Am început într-o sală de conferințe și am terminat pe Zoom, dar am învățat despre schimbări sistemice și ce înseamnă să fii lider într-o lume atât de complexă.

Am aflat că situația conferințelor din Europa nu este un model pentru egalitatea de șanse, doar 3 din 10 vorbitori fiind femei.

Încă de la începutul lunii martie am început să transformăm platformele de socializare în sala de conferințe în care nu ne mai puteam întâlni. Am organizat 30 de discuții cu Ashoka Fellows de pe toate continentele, într-un cadru participativ, unde mii de oameni au avut ocazia să dezbată soluții și oportunități pentru cele mai importante probleme cu care ne confruntăm: educație, instrumente digitale, drepturile omului, schimbări climatice și multe altele. Din martie și până acum am reușit să ajungem la peste un milion de oameni: 1 din 19 români au avut contact cu Ashoka. Discuțiile sunt în continuare online și pot fi urmărite aici.

Am învățat despre reziliență de la antreprenorii sociali din rețeaua Ashoka. Acești lideri ai schimbărilor sistemice se adaptează rapid, se organizează trans-sectorial și fac ceea ce inovatorii sociali fac dintotdeauna: setează o nouă normă, implică cetățenii ca agenți ai schimbării și construiesc un nou viitor prin colaborare. Citeșe aici cum peste 200 de Ashoka Fellows au răspuns pandemiei.

Împreună cu EIT Climate-KIC am cartografiat 189 de inovatori sociali din domeniul inovației pentru climă, în nouă țări din Europa Centrală și de Est. În toamna aceasta am lansat, tot alături de EIT Climate-KIC CEE, în colaborare cu Centre for Systems Solutions – CRS și 4CF, Community Lab, un program de învățare și conectare pentru inovatori sociali în domeniul climei din Centrul și Estul Europei, în cadrul căruia am acordat finanțări de 40,000 EUR.

Doi noi români au devenit Ashoka Fellows.

Ioana Bauer (eLiberare) ajută la prevenirea traficului de persoane în România prin eforturi de informare și conștientizare, ateliere de prevenire, identificare și referire, asistență externă pentru reintegrare, dar și prin advocacy și politici publice. Alături de 5.000 de profesori, a modificat programa națională astfel încât să includă ore de prevenție anti-trafic, ajungând la peste 600.000 de tineri. Programa dezvoltată de ea începe să fie preluată de organizații în alte 18 țări.

Carmen Gheorghe (e-Romnja) – a fondat prima organizație feministă romă din România, pentru a crea o comunitate a femeilor rome unde acestea să aibă voce și putere de decizie.  Împreună cu echipa sa, a lucrat la firul ierbii cu peste 900 de femei din 7 comunități din toată țara

Susținuți de Black Sea Trust for Regional Cooperation am lucrat cu 30 de organizații din România și Republica Moldova pentru a ne adapta împreună la o nouă realitate generată de COVID. Așa am creat Unlonely Civil Society, un program de șase luni care a combinat învățarea, mentoratul și sprijinul peer-to-peer cu dezvoltarea de colaborări comunitare.

Împreună cu Decathlon am cartografiat 313 români care accelerează impactul social cu ajutorul sportului.

Împreună cu NN România construim 3 comunități de impact care dezvoltă soluții inovatoare în trei domenii importante la nivel național, mai ales în contextul actual: folosirea tehnologiei în sănătate și prevenție (e-health), creșterea capacității societății civile pentru situații de urgență și incluziune financiară și socială.

Am aflat că 8 din 10 români cred că schimbarea societății începe cu noi.

Ce urmează?

Continuăm să construim comunități pentru impact susținuți de NN România.

Dezvoltăm împreună cu fonduri-structurale.ro, SOFIA – Social Finance Alliance for Romania – un program prin care construim la nivel local instrumente financiare pentru antreprenori sociali.

Construim alături de Decathlon România Sports Changemakers Program, un program de dezvoltare de jumătate de an pentru  cei care folosesc sportul pentru a accelera impactul social. Te poți înscrie până pe 21 ianuarie!

Continuăm să selectăm și să susținem Ashoka Fellows. Pentru restul ne auzim în 2021!

2021 vine și cu schimbări în echipa Ashoka România

Echipa Ashoka România a crescut alături de ecosistemul schimbării pe care îl dezvoltă de aproape 4 ani în România. Odată cu inovatorii sociali locali devenim și noi mai rezilienți, mai strategici și mai cu chef de schimbare ca niciodată. Însă, așa cum singura constantă în care noi credem este schimbarea, așa și echipa noastră se transformă.

Începând cu luna ianuarie 2021, Corina Murafa, co-directoare în prezent a Ashoka România se retrage din acest rol, urmând a se concentra pe poziția sa de lider global al Ashoka în domeniul Planetei și Climei, servind această cauză și la nivel local. Ana Murray devine astfel Directoarea Executivă a Ashoka.

Până la următorul, ne vedem pe Facebook unde postăm zilnic și la discuții cu sens (încă) în virtual.

Despre autor

avatar

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor pe locul 13 din 500 de ONG-uri din lume și având o rețea de peste 3800 antreprenori sociali din toată lumea, 5 dintre ei și români. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale. Ashoka România este susținută de Romanian-American Foundation, partener de lansare și de NN România, partener strategic.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.