Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ce a prezis Robert Kaplan în 2002 la Sibiu despre viitorul politic al lumii?

0

Jurnalistul Robert Kaplan, desemnat unul dintre ”primii 100 gânditori ai lumii” de către cei de la Foreign Policy, este prezent astăzi la București pentru lansarea cărții Răzbunarea geografiei, ce ne spune harta despre conflicte viitoare și lupta împotriva destinului.

În 2002, Robert Kaplan, pe atunci consilierul lui George Bush, președintele SUA, venea la Sibiu, la Festivalul internațional de film documentar – Astra Film Festival, o platformă vie care a inițiat, încurajat și generat dialogul deschis între invitați de prim rang și audiență, unde se emit și se dezbat cele mai îndrăznețe idei și felul în care acestea reflectă lumea în care trăim.

Robert Kaplan

Numit persona non grata de către regimul lui Ceaușescu pentru că a criticat dur România prin comparație cu Rusia lui Stalin, Kaplan revine în 2002 în România la invitația lui Dumitru Budrala (director fondator Astra Film Festival) și susține la Sibiu o conferință despre viitorul României și al balcanilor, despre importanța poziției lor geografice pe harta lumii și felul în care acest dat natural influențează parcursul lor social, politic și economic.

Ce spunea defapt Kaplan atunci?

Susținea că dezechilibrul politic, terorismul, războaiele nu sunt generate de sărăcie, așa cum toți tindem să credem, ci dimpotrivă, motorul instabilității este dezvoltarea. Kaplan susținea că urbanizarea rapidă a orașelor este un factor generator de haos, oferind exemplul statelor din Africa și Orientul Mijlociu. De asemenea, susținea că o altă reacție a urbanizării, care va fi tot mai vizibilă în viitor, este islamismul radical, oferind ca exemplu atentatele de la 11 septembrie 2001. Kaplan a adus în discuție apropiata aderare a României și Bulgariei la UE și importanța spațiului balcanic pentru UE și NATO, aflat la granița cu Orientul Mijlociu care se îndrepta, după părerea lui, spre și mai mult haos. Menționa și colapsul spre care se îndrepta Grecia și felul în care va afecta întreaga Uniune Europeană.  Kaplan a susținut argumentat de ce a fost necesară intervenția militară NATO în Bosnia și Herțegovina (1995) și în Kosovo (1999) și cum aceste intervenții au conferit supraviețuirea și chiar expansiunea NATO.

Conferința susținută de Robert Kaplan poate fi urmărită integral aici:

http://www.youtube.com/watch?v=1QpFq5dfe-s

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.