Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Campania „Poți să fii cine vrei tu, gen”

0

Asociația A.R.T. Fusion a lansat, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor și Fetelor, pe 25 noiembrie, o campanie destinată tuturor categoriilor de vârstă cu privire la conștientizarea și deconstrucția rolurilor și stereotipurilor de gen, care se va desfășura pe toată perioada celor 16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor.

Campania „Poți să fii cine vrei tu, gen” sau „Don’t play by their rules. Or roles.” se desfășoară în online, pe paginile de Instagram și Facebook ale organizației, constând într-o serie de povești de la oameni care refuză să trăiască în șabloanele și rolurile de gen impuse de societate sau statistici. Invitații și invitatele care au acceptat propunerea de a se alătura campaniei sunt diverși/diverse, de la ocupație, până la țara în care locuiesc, campania acoperind perspective din mai multe țări și continente.

Fiecare postare din cadrul campaniei este disponibilă atât în limba română, cât și în limba engleză.

Între 25 noiembrie și 10 decembrie, lansăm această provocare prin care vrem să schimbăm paradigmele culturale de gen.

Obiectivul pe care ni-l propunem e să deschidem un dialog despre rolurile de gen și să facem valuri printre stereotipurile de gen. Vrem să-i facem pe oameni mai conștienți de constructele sociale în care trăiesc și să-i împuternicim să fie și să facă ce vor ei, gen.

De la bărbați care plâng și gătesc, care sunt feminiști, până la femei în știință, femei care nu vor copii, sau care sunt pasionate de motoare.

Campania a apărut dintr-o nevoie identificată de membrele din echipa A.R.T. Fusion, care spun că:

Ne-am săturat.

Ne-am săturat să fim încorsetate/încorsetați în tot felul de șabloane despre cum ar trebui să fie o femeie, despre cum ar trebui să se comporte un bărbat, despre ce poți sau nu poți să faci în funcție de gen. Astăzi, poate mai mult ca oricând, trebuie să vorbim despre stereotipuri și roluri de gen. Trebuie să încurajăm oamenii, în mod special tinerii, sub orice formă, să facă lucrurile pe care și le doresc, chiar dacă poate vor fi stigmatizați pentru că nu aderă la rolurile desemnate prin faptul că s-au născut fete sau băieți. E nevoie de acest dialog, pentru că suntem în continuare subreprezentați sau subreprezentate în anumite domenii. Pentru noi, campania asta e o oportunitate de învățare, de a cunoaște poveștile și nevoile oamenilor, de a înțelege cu ce se confruntă în viața de zi cu zi.

Stereotipurile și rolurile de gen stabilesc niște rapoarte de putere inegale și favorizează violența de gen. Așa că e important să deconstruim cât de mult posibil. ”

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.