Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

BASF se implică în identificarea ingredientelor active pentru combaterea virusului SARS-CoV-2

0
  • BASF oferă grupurilor de cercetare acces gratuit la substanțele din banca sa, care cuprinde câteva milioane de intrări

  • Supercomputerul Quriosity identifică și optimizează moleculele adecvate pentru proiectul public de cercetare

Ca parte a inițiativei sale „Helping Hands”, BASF oferă sprijin la nivel mondial grupurilor de cercetare academică, în cursa pentru identificarea unui ingredient activ adecvat, menit să trateze pacienții infectați cu Coronavirus.

Noi nu dezvoltăm ingrediente farmaceutice active, dar BASF are peste 150 de ani de experiență în cercetarea substanțelor. Acest lucru înseamnă că avem cunoștințe și bănci enorme de substanțe, o varietate mare de ingrediente active”, a spus dr. Peter Eckes, președintele Departamentului de Cercetare în Domeniul Bioștiinței la BASF.

Compania și-a dezvoltat propriile programe de software pentru proiectarea moleculelor, dar are și propriul supercomputer numit Quriosity.

Utilizarea acestor capacități enorme de cercetare este un alt mod prin care putem contribui la combaterea pandemiei de Coronavirus”, a declarat Eckes.

Cu scopul de a identifica rapid un ingredient activ adecvat împotriva virusului SARS-CoV-2, instituțiile academice testează în toată lumea eficiența medicamentelor aprobate, care sunt deja utilizate în tratarea altor boli virale. Acești compuși, însă, nu sunt suficient de eficienți, fiind necesară căutarea unor derivați îmbunătățiți ai ingredientelor active. Astfel, cercetătorii BASF au efectuat o căutare asistată de calculator în banca de substanțe a companiei, care conține câteva milioane de molecule, pentru a găsi compuși similari, fapt care a dus la identificarea a 150 de „candidați” promițători.

BASF pune aceste molecule la dispoziția grupurilor de lucru academice în mod gratuit și permite, de asemenea, utilizarea moleculelor pentru cercetare, fără a solicita patentarea. „De mai mulți ani susținem cercetarea academică pentru medicamente folosite în tratarea bolilor infecțioase, cum ar fi malaria, așa că am putut să apelăm rapid la contactele și procesele noastre deja existente pentru acest proiect”, a spus dr. Matthias Witschel, partener de cercetare în cadrul Diviziei de Cercetare în Domeniul Bioștiinței la BASF.

Supercomputerul Quriosity modelează moleculele potrivite

O a doua abordare a fost inițiată de chimiștii de la unitatea de chimie computațională, care s-au gândit la modul în care își pot folosi cunoștințele pentru a ajuta la căutarea ingredientelor active. Aceștia au luat în vedere proiectul „COVID-19 Moonshot”, al start-up-ului PostEra, în cadrul căruia oamenii de știință din întreaga lume s-au oferit să ajute la găsirea unei substanțe care inhibă așa-numita protează principală virală, o enzimă esențială a virusului. Acest inhibitor este destinat prevenirii replicării virusului în corpul uman. Cercetătorii BASF s-au alăturat acestui efort colaborativ de căutare și au modelat numeroase molecule noi, cu ajutorul unui program pe calculator dezvoltat intern, dar și al supercomputer-ului Quriosity. În cele din urmă, au găsit 20 de molecule care, în simulare, se potrivesc în mod optim în locul proteazei principale. Cercetătorii au furnizat gratuit aceste sugestii de molecule pentru studiile viitoare.

Cu aceste molecule simulate pe computer, nu știm întotdeauna dacă și cât de bine pot fi sintetizate”, a explicat prof. Klaus-Jürgen Schleifer, șeful Departamentului de Chimie Computațională din Divizia de Cercetare în Domeniul Bioștiinței. Prin urmare, cercetătorii BASF urmăresc și o a treia abordare, care se concentrează tocmai pe acest aspect. Cu ajutorul supercomputer-ului, au testat toți compușii care, în principiu, ar putea fi sintetizați de unul dintre producătorii contractați care participă la proiectul COVID-19 Moonshot. „Vorbim aici despre aproximativ 1,2 miliarde de posibili compuși, al căror potențial de a inhiba proteaza principală a SARS-CoV-2 a fost calculat”, a spus Schleifer. Avantajul este că toate moleculele promițătoare pot fi sintetizate rapid, și apoi testate și în experimente. BASF va pune, de asemenea, aceste rezultate la dispoziția publicului, prin intermediul proiectului COVID-19 Moonshot.

Sunt foarte fericit că putem să susținem cercetarea ingredientelor active cu expertiza noastră specială în domeniul chimiei și, astfel, să oferim echipelor de cercetare academică atât molecule reale, cât și virtuale. Sperăm că acestea vor ajuta la dezvoltarea unui medicament împotriva Coronavirusului”, a spus Eckes.

Sprijinul acordat grupurilor de cercetare academică pentru găsirea unui ingredient activ este una dintre numeroasele inițiative ale campaniei BASF „Helping Hands”. La nivel mondial, BASF investește în total peste 100 de milioane de euro pentru a lupta împotriva pandemiei.

Despre BASF

În cadrul BASF, dezvoltăm chimia viitorului. Noi îmbinăm succesul economic cu protecția mediului și responsabilitatea socială. Cei aproximativ 117.000 de angajați ai grupului BASF lucrează pentru a contribui la succesul clienților noștri în aproape toate sectoarele și aproape fiecare țară din lume. Portofoliul nostru este organizat în şase segmente: Produse Chimice, Materiale, Soluţii Industriale, Tehnologia Suprafeţelor, Nutriţie şi Îngrijire şi Soluţii pentru Agricultură. BASF a generat o cifră de afaceri de aproximativ 59 mld. € în 2019. Acţiunile BASF sunt tranzacţionate la bursa din Frankfurt (BAS) şi ca American Depositary Receipts (BASFY) în SUA. Puteţi afla mai multe informaţii, accesând www.basf.com.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.