Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Aur sau viata? Dezbatere publica si discutii cu Bernardo Belloso, CRIPDES

0

Aur sau viata?

Modul in care comunitatile din El Salvador lupta impotriva distrugerii mediului inconjurator cauzata de mineritul aurifer – si de ce ne priveste si pe noi acest lucru

Dezbatere publica si discutii cu Bernardo Belloso, CRIPDES

in asteptarea unei hotarâri iminente a unei curti de arbitraj a Bancii Mondiale ce va anunta daca statul El Salvador va fi obligat sa plateasca firmei miniere canadian-australiene OceanaGold, 301 milioane $, Bernardo Belloso va tine o serie de prezentari si conferinte in România in perioada 9 – 16 octombrie 2015. Invitatul din El Salvador va vizita România pentru a discuta despre modul in care companiile miniere ameninta statele democratice prin mecanisme de tip ISDS si cum se incearca influentarea deciziilor privind avizarea proiectelor de minerit.

Afis_ViataSauAur
OceanaGold a dat in judecata El Salvador pentru o suma echivalenta cu 5% din produsul intern brut pentru ca nu a obtinut un permis pentru dezvoltarea unei mine de aur, in ciuda faptului ca proiectul sau nu a indeplinit cerintele de reglementare. Initial, compania Pacific Rim a deschis arbitrajul in 2009, dupa ce trei presedinti salvadorieni au impus, succesiv, un moratoriu privind aprobarea de noi proiecte miniere, pentru protejarea resurselor de apa. OceanaGold a achizitionat Pacific Rim Mining in 2013, salvând firma de la faliment si a continuat, cu incapatânare, cazul la Centrul International pentru Solutionarea Disputelor privind Investitiile (ICSID).

Numarul de cazuri de arbitraj intre investitori si state a explodat in ultimii ani. incepând cu 2013, 169 de cazuri au fost audiate la ICSID, comparativ cu cele trei cazuri in anul 2000. Aproximativ 35% dintre acestea sunt generate de industria petrolui, gazelor naturale si minerit. 50% sunt impotriva guvernelor din America Latina.

Bernardo Belloso este Presedinte al Consiliului Director al Asociatiei pentru Dezvoltare El Salvador, CRIPDES.

CRIPDES a fost creata in 1984 din peste 300 de comunitati rurale organizate ce provin din cele provincii din El Salvador. Liderii nationali si regionali sunt alesi in mod democratic din rândul membrilor comunitatii.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.