Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Actrița, dramaturga și regizoarea română de etnie romă Alina Șerban lansează la Paris pelicula “Seule à mon mariage / Singură la nunta mea” de Marta Bergman

0
Actrița, dramaturga și regizoarea română de etnie romă Alina Șerban lansează la Paris pelicula “Seule à mon mariage / Singură la nunta mea” de Marta Bergman, o coproducție Belgia – România care a avut premiera mondială în secțiunea ACID a Festivalului de Film de la Cannes în 2018
Lungmetrajul ​“Seule à mon mariage / Singură la nunta mea”, ​o coproducție Belgia – România în regia Martei Bergman, în care actrița română de etnie romă Alina Șerban interpretează rolul principal va rula în Franța din data de 17 aprilie. Lansarea pe marile ecrane franceze va avea loc cu o proiecție specială la Paris, luni 15 aprilie, de la ora 19:00 la cinema MK2 Beaubourg, în prezența protagonistei și a regizoarei.

 

Filmul ​“Seule à mon mariage / Singură la nunta mea” ​a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes 2018, în secțiunea ACID ​(Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion), fiind unul dintre cele nouă filme selecționate din sute de filme înscrise din întreaga lume. Cineasta franceză Marie Dumora, membră a comisiei de selecție ACID Cannes, a declarat: “În această poveste de învățare, unde ca în filme lui Jean Renoir, toți au motivele lor, filmul oferă tuturor, cu o generozitate subtilă, șansa să-și găsească propriul drum, să evolueze. Filmul, prin intensitatea sa, perturbă narațiunea clasică și prezintă un destin care se îndepărtează de drumul său programat”.
Filmul vorbește despre curajul și determinarea de a-ți depăși condiția și este povestea Pamelei, o tânără din comunitatea romă, o femeie spontană și amuzantă. Pamela trăiește cu fetița ei în vârstă de doi ani și cu bunica într-o casă dărăpănată unde toate trei împart același pat. Pamela visează la libertate și pornește spre necunoscut, renunțând la tradițiile care o sufocă. Ajunge în Belgia unde speră să se căsătorească pentru a își schimba destinul și a îi oferi fiicei ei șansa la o viață mai bună.
Pelicula ​„Singură la nunta mea / Seule a mon mariage”​ reprezintă lungmetrajul de debut al regizoarei Martei Bergman, născută la București, ​absolventă a Institut Supérieur des Arts din Bruxelles și​ autoarea unor documentare despre comunitatea romă și problematica femeii în societatea contemporană.
Din distribuţia ​“Seule à mon mariage / Singură la nunta mea”​ mai fac parte Tom Vermier (actor și muzician, cunoscut pentru rolul din producția „Belgica” (2016), de Félix van Groeningen)​, Rebeca Anghel, Marie Denarnaud, Marian Şamu, Viorica Tudor, Johan Leysen, Karin Tanghe şi Jonas Bloquet (actor belgian care a jucat alături de Isabelle Huppert în filmul “Elle” (2016), în regia  lui Paul Verhoeven). Scenariul este semnat de Marta Bergman, Laurent Brandenbourger, în colaborare cu Boris Lojkine şi Katell Quillévéré, scriptul, de Andra Bărbuică, iar decorurile, de Marina Obradovic şi Igor Gabriel. Muzica a fost compusă de Vlaicu Golcea. Filmul este o producţie a companiei belgiene Frakas Productions, în asociere cu Hi Film (Ada Solomon) din România, în coproducţie cu Avenue B Productions şi Zélila Films (Caroline Bonmarchand şi Sophie Leclercq), cu susţinerea Rouge International (Julie Gayet şi Nadia Turincev) din Franţa.
Pelicula​ “Seule à mon mariage / Singură la nunta mea” ​a fost selecționată în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film printre care Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur și Festivalul Internațional de Film de la Varșovia și a câștigat trofeul pentru cel mai bun film la Festivalului European de Film Cinedays. Pentru rolul Pamelei, Alina Șerban a câștigat numeroase premii internaționale pentru interpretare.
Alina Șerban se află în prezent în Franța pentru promovarea filmului ​“Seule à mon mariage / Singură la nunta mea”​. Cu această ocazie ea a prezentat la Paris, în data de 10 aprilie, la Médiathèque Matéo Maximoff​, fragmente din spectacolul autobiografic „Declar pe propria răspundere”.​
​După Salzburg și Berlin, spectacolul de la Paris a marcat sfârșitul mini-turneului european al Alinei Șerban. ​Reportajul RFI​despre eveniment consemnează că monoloagele din spectacolul de la Paris au fost jucate în limba franceză, o performanță incredibilă pentru Alina Șerban care cu trei luni în urmă nu vorbea această limbă.
Alte articole/reportaje despre evenimentele din Franța:
Despre Alina Șerban

© Foto: Cornel Brad

Alina Șerban este inițiatoarea teatrului politic rom feminist și prima femeie romă regizoare de teatru din România. Prin proiectele pe care le-a dezvoltat începând cu anul 2009, Alina Șerban a pionierat un nou tip de teatru, a adus pe scenă povești spuse din perspectivă romă de către actori romi pentru a genera o r(evoluție) culturală.

Alina Șerban a devenit cunoscută atât în România cât și în străinătate prin one-woman-show-ul autobiografic “Declar pe Propria Răspundere”, bazat pe propria experienta ca tânără romă într-o comunitate tradițională. Spectacolul spune povestea propriei deveniri – procesul asumării identității rome, dar și a obstacolelor sociale și personale pe care le-a depășit pentru a ajunge studentă la actorie la cele mai prestigioase universități de teatru din lume: Royal Academy of Dramatic Art, Londra și Tisch School of The Arts, New York.
În prezent, Alina Șerban joacă rolul principal în “​Marea Rușine​”, spectacol scris și regizat de ea. Acesta reprezintă o dublă premieră națională, fiind atât prima piesă de teatru despre istoria sclaviei romilor, cât și primul proiect de teatru regizat de o femeie romă din România. Spectacolul “Marea Rușine” face parte din repertoriul permanent al Teatrului Excelsior din București și este produs de CNCR – Romano Kher.
 Pe lângă proiectele de teatru, Alina Șerban poate fi văzută și pe marele ecran. Primul lungmetraj în care a jucat rolul principal, “Seule à mon mariage (Singură la nunta mea)”, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes 2018 și i-a adus numeroase premii internaționale pentru interpretare. Anul 2019 va marca premiera celui de-al doilea lungmetraj în care Alina Șerban interpretează personajul principal, producția “Gipsy Queen”.
Pentru mai multe detalii despre pelicula ​“Seule à mon mariage / Singură la nunta mea” ​și despre proiectele artistice ale Alinei Șerban ne puteți contacta la adresa de mail: alexandra.bunea@ymail.com

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.