Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

…a fost de 1% în 2010…

0

In România, rata reciclării a fost de 1% în 2010 potrivit raportului Agenţiei Europene de Mediu (AEM).

 Asociaţia Recolamp a primit cu preocupare datele privind reciclarea în Uniunea Europeană (UE) publicate pe 19 martie de Agenţia Europeană de Mediu (AEM)*. Acestea arată că în 2010 nivelul reciclării în România a fost de 1% din deşeurile municipale**.

Cifra este îngrijorătoare în contextul în care ţinta europeană de reciclare este 50% până în 2020.

Iar pentru a atinge obiectivul stabilit  pentru 2020, România trebuie să crească rata de reciclare cu peste 4% anual, în următorul deceniu, ceea ce nicio ţară nu a reuşit să realizeze între 2001 şi 2010, potrivit Agenţiei Europene de Mediu. De asemenea, concluzia raportului european a fost că, deşi în unele ţări a crescut nivelul reciclării, per total, Europa risipeşte importante resurse, care ajung la groapa de gunoi, în loc să fie valorificate.

Recolamp s-a angajat, încă din 2007, să preia, de la producătorii de echipamente de iluminat din România, responsabilitatea privind gestionarea deşeurilor generate de produsele pe care le pun pe piaţă.

“Punem la dispoziţia agenţilor economici cu care colaborăm containere specializate în care să depoziteze echipamentele de iluminat arse sau scoase din uz. Mai mult, le asigurăm şi serviciul gratuit de preluare a acestor deşeuri, astfel încât acestea să nu mai ajungă la gropile de gunoi. Generatorii de deşeuri pot, astfel, face dovada gestiunii corecte a acestui tip de deşeu periculos, conform obligaţiilor legale de mediu. Orice companie din România ne poate contacta şi solicita încheierea unui protocol de colaborare ”a declarat Roxana Şunică, Directorul de Marketing al Asociaţiei.

naturaleza

În 2012, Recolamp a colectat 520  tone deşeuri de echipamente de iluminat (becuri, neoane şi corpuri de iluminat)  şi a asigurat reciclarea lor.

De asemenea, Recolamp reiterează că va continua să  investească în dezvoltarea infrastructurii de colectare şi în 2013 şi că speră că, printr-un efort comun al tuturor actorilor implicaţi în sistem, rata de colectare selectivă şi, respectiv, nivelul reciclării în România vor creşte.

*Alte cifre prezentate de raportul Agenţiei Europene de Mediu arată că, în 2010, cele mai bune rate de reciclare din Uniunea Europeană le-au avut Austria (63%), Germania (62%), Belgia (58%) şi Olanda (51%).

Deşeurile municipale cuprind totalitatea deşeurilor generate în mediul urban şi rural din gospodării, instituţii, unităţi comerciale, agenţi economici (deşeuri menajere şi asimilabile), deşeuri stradale colectate din spaţii publice, străzi, parcuri, spaţii verzi, precum şi deşeuri din construcţii şi demolări colectate de operatorii de salubritate.

 

Despre Recolamp

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric, Osram România şi Philips România. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de echipamente de iluminat, colectarea şi reciclarea lor în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei.

www.recolamp.ro

 

 

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.