Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

82,3 milioane de euro pentru dezvoltare locală, reducerea sărăciei, creșterea incluziunii romilor

0

Programul „Dezvoltare locală”, la start: 82,3 milioane de euro pentru dezvoltare locală, reducerea sărăciei, creșterea incluziunii romilor

Programul „Dezvoltare locală și reducerea sărăciei, creșterea incluziunii romilor” (Dezvoltare locală), finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin intermediul Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021, a fost lansat joi, 13 septembrie, într-un cadru oficial, la Hotel Marshal Garden din București. Evenimentul de lansare s-a bucurat de un interes crescut în rândul potențialilor beneficiari, peste 115 reprezentanți ai unor autorități publice centrale și locale, ai societății civile, dar și participanți din Norvegia și de la Consiliul Europei onorând invitația de a lua parte la acest moment inaugural.

În cuvântul adresat participanților, d-na Mihaela Toader, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, a descris Programul ”Dezvoltare locală” drept unul extrem de important în cadrul mecanismelor financiare SEE și Norvegian. Vorbim despre sume considerabile alocate unor arii de mare importanță pentru România, de la dezvoltare locală la incluziune socială, sprijinirea tinerilor aflați în situații de risc și întărirea parteneriatelor cu statele donatoare. Toate sunt egal importante și toate necesită atenție sporită atât din partea autorităților, cât și din partea celor care implementează proiectele, a spus Mihaela Toader.

La rândul său, d-na Lise Kleven Grevstad, Ambasadorul Regatului Norvegiei în România, a ținut să sublinieze importanța educației și a investițiilor în incluziunea socială pentru traiectoria unui stat, în acest sens oferind chiar exemplul Norvegiei. Una dintre cele mai eficiente modalități de a promova incluziunea socială este educația. De aceea, educația este una din investițiile fundamentale ale acestui program. Accesul la educație a fost crucial în procesul de dezvoltare al țării mele, a spus d-na Lise Kleven Grevstad.

Este cel mai complex și extins program din punct de vedere financiar din întreg portofoliul de programe finanțate de țările din Spațiul Economic European, cu un buget de 82,3 milioane de euro. Pe lângă obiectivele generale ale Granturilor, Programul propune un număr de obiective specifice, cum ar fi creșterea accesului la servicii pentru populația de etnie romă, dezvoltarea de instrumente anti-discriminare, sprijinirea copiilor și a tinerilor în situații de risc, consolidarea capacității sistemului educațional de a oferi educație incluzivă și de a spori calitatea serviciilor, dar și implementarea de recomandări ale Curții Europene a Drepturilor Omului, a subliniat, la rândul său, d-na Mihaela Peter, Director executiv al Fondului Român pentru Dezvoltare Socială, organizația responsabilă cu managementul Programului.

Programul este implementat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în parteneriat cu Consiliul Europei și cu Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale.

Conferința de lansare a Programului a fost un prilej de a promova în rândul participanților oportunitățile de finanțare oferite de Program, în următorii doi ani fiind planificată lansarea a 7 apelurile de propuneri de proiecte, în arii precum dezvoltarea locală, reducerea sărăciei, incluziunea romilor, copii și tineri la risc, bună guvernare, drepturile omului. Au fost prezentate, de asemenea, în cadrul conferinței și cele 4 proiecte predefinite care urmează a fi finanțate prin intermediul Programului, proiecte de implementarea cărora sunt responsabile Asociația Comunelor din România (ACoR), Secretariatul General al Guvernului României (SGG), Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) și Consiliului Europei (CoE).

În același timp, a fost subliniată și importanța acordată prin Program consolidării relațiilor bilaterale dintre România și statele donatoare. Astfel, Programul va finanța inițiative bilaterale menite să contribuie la dezvoltarea unor relații sustenabile de cooperare, parteneriat și schimb de experiență între entități din România și entități din Islanda, Liechtenstein și Norvegia care activează în ariile Programului.

Detalii despre Programul ”Dezvoltare locală” sunt disponibile pe www.frds.ro și pe pagina de Facebook a Programului.

Despre FRDS

Fondul Român de Dezvoltare Socială a fost înființat în anul 1998, ca organism de interes public aflat sub autoritatea Guvernului României, prin intermediul căruia sunt finanțate proiecte care țintescreducerea sărăciei, incluziunea socială și dezvoltarea locală. În cei 18 ani de activitate, FRDS a finanțat peste 1.530 de proiecte de dezvoltare socială, în valoare totală de cca. 130 de milioane de euro. Fondurile administrate de FRDS au provenit în principal de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cărora li s-au adăugat contribuția Guvernului României și cea a beneficiarilor direcți. Începând cu anul 2013, FRDS a devenit Operator de Program pentru Programul RO10 „Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale”, finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, iar din anul 2017 este Operator de Program pentru Programul ”Dezvoltare locală și reducerea sărăciei, creșterea incluziunii romilor”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021.

Despre Granturile SEE și Norvegiene

Granturile SEE și Norvegiene 2014 – 2021 sunt fonduri nerambursabile acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia pentru reducerea disparităților economice și sociale și pentru consolidarea cooperării celor trei state donatoare cu 15 țări beneficiare din Uniunea Europeană.

Fundamentul Granturilor SEE și Norvegiene este Acordul privind Spațiul Economic European (SEE), prin care Norvegia, Islanda și Liechtenstein cooperează îndeaproape cu UE pentru a construi o Europă mai puternică și mai incluzivă. În temeiul acestui acord, Norvegia și partenerii săi din SEE / AELS fac parte din piața internă europeană. Norvegia contribuie la aceasta prin Granturile SEE și Norvegiene. 2,8 miliarde de euro vor fi disponibile în cadrul schemei de granturi pentru perioada 2014-2021 și vor fi distribuite către cele 15 țări beneficiare. Norvegia oferă aproximativ 98% din această finanțare, restul fiind acordat de Islanda și Liechtenstein.

Prin intermediul Granturilor SEE și Norvegiene, România beneficiază de la 502,5 milioane de euro pentru perioada de programare 2014 – 2021, pentru a finanța proiecte în domenii precum incluziunea socială, sănătatea publică, dezvoltarea afacerilor, consolidarea sectorului ONG, cercetarea și educația, energia regenerabilă, mediul, patrimoniul și schimburi culturale, justiție etc. Pentru detalii suplimentare despre Granturile SEE și Norvegiene, vizitați www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.