Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

21 de școli din România la lansarea proiectului educațional Academia Școlilor din Europa Centrală

0

21 de școli din România au participat în Sarajevo la evenimentul de lansare a proiectului educațional  aces

Ediția 2011- 2012 a Academiei Școlilor din Europa Centrală a adunat peste 200 de elevi și profesori din 15 țări

Peste 200 de elevi și profesori din toată Europa Centrală s-au întâlnit săptămâna aceasta în Sarajevo pentru a participa la evenimentul de lansare a ediției a cincea a programului aces –  Academia Școlilor din Europa Centrală. În anul școlar 2011-2012, 21 școli  din România vor avea un partener de proiect  din străinătate

Școlile din România au ales să dezvolte proiecte în parteneriat cu școli din regiune iar tematica dată : “Să construim punţi de legătură în societate – fii voluntar în comunitatea ta!” le-a dat elevilor libertatea de a alege atât proiecte de voluntariat pentru protecția mediului înconjurător -“BRIDGES FOR A GREEN FUTURE” proiect propus de o școală din Bacău în parteneriat cu o școală din  Cehia – cât și  proiecte de voluntariat care vizează lupta împotriva discriminării – “Let’s change our perspectives as being volunteers”, proiect propus de Scoala cu clasele I-VIII, Lunca Pascani împreună cu două școli din Moldova și Bulgaria.

Startul pentru ediţia 2011-2012 a proiectului aces s-a dat în luna februarie anul acesta, când şcolile şi  liceele au fost invitate să se înscrie în competiţie cu propuneri de proiecte, dezvoltate în cooperare cu şcoli partenere din străinătate. Din 299 de școli europene care au răspuns ințiativei de a aplica cu proiecte, au fost selectate 103, dintre care 21 școli sunt din România.  Un comitet de selecție internațional a selectat cele mai bune 45 proiecte dezvoltate în parteneriate școlare si le-a premiat cu o bursa aces. Pe parcursul etapei de implementare, au loc întâlniri internaţionale între delegaţii ale şcolilor partenere, în cadrul cărora participanţii primesc sprijin suplimentar pentru dezvoltarea proiectelor.

Voluntariatul: noi informații, noi abordări

În cadrul evenimentul de lansare a programului aces din Sarajevo membrii echipelor de proiect  au avut ocazia să se întâlnească, să se familiarireze cu partenerii de proiect și cu tematica aleasă și să discute asupra evoluției ulterioare a proiectului. În cadrul workshop-urilor pe tema voluntariatului și a managementului de proiect, ținute de către experți din toată Europa, participanții au învățat cum să-și implementeze proiectele școlare bi- sau trilaterale. Participanții au primit o serie de informații despre tot ceea ce înseamnă voluntariatul: au aflat mai multe despre abilitățile și competențele de care au nevoie ca voluntari cât și despre oportunitățile de învățare pe care ți le oferă acestă activitate. Petrecerea din ultima seară a fost pentru toți o ocazie să sărbătorească noile prietenii legate și a reprezentat startul oficial al implementării proiectelor lor școlare.

Reţeaua de şcoli aces a fost creată în 2006 de către Fundaţia ERSTE. Iniţiativa este coordonată de către organizaţiile non-profit Interkulturelles Zentrum şi VČELÍ DOM şi este sprijinită de către Ministerele Educaţiei din cele 15 ţări participante. Obiectivul aces este sa activeze si sa stimuleze dialogul intercultural si cooperarea dintre tineri si sa creeze o retea continua de cunostinte comune, invatare reciproca si inovatie.

Fundaţia ERSTE:

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste oesterreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii Austriacă. În prezent, Fundaţia ERSTE deţine 25,3% din capitalul social al Grupului Erste. Fundaţia investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea  societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud- Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere  informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a 3 programe : Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: www.erstestiftung.org.

Interkulturelles Zentrum

Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizaţie independentă non–profit cu sediul în Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijină parteneriatele internaţionale între şcoli, cooperarea internaţională în domeniul educaţiei, activităţile desfăşurate de tineri la nivel internaţional, precum şi educaţia interculturală şi managementul diversităţii în Austria şi în străinătate. Proiecte importante precum aces sau YouthNET promovează dialogul intercultural dintre ţările din Uniunea Europeană şi ţările din estul şi sud–estul Europei. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agenţia Naţională pentru programul Uniunii Europene “Tineret în acţiune”. În prezent 21 de persoane lucrează pentru IZ, fiind sprijinite de un comitet executiv şi un board de conducere onorific. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi:  www.iz.or.at

VČELÍ DOM

VČELÍ DOM este o asociaţie non–profit înfiinţată în mai 2009 la Bratislava,  care dezvoltă idei şi iniţiative care ajută societatea să facă faţă provocărilor unei Europe noi şi unite. Asociaţia joacă un rol activ în descoperirea resurselor existente şi crearea unora noi care să poată stimula viaţa culturală şi socială din Slovacia, dar şi în alte ţări, în special din centrul şi sud–estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme şi reţele şi sprijinirea, promovarea şi organizarea de proiecte pentru binele public în Slovacia şi în străinătate. Întărirea societăţii civile şi dialogul în interiorul Europei este un obiectiv important al asociaţiei VČELÍ DOM. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.