„Tata se sacrifică în străinătate ca noi să avem un viitor mai bun.” Când un copil de 12 ani spune asta, știm că trebuie să intervenim cu sesiuni de gestionare a emoțiilor prin campania Copilărie fără Granițe

0

În primii ani plângeam când iar pleca tata la muncă în Belgia, după doar câteva zile de concediu. Și acum sunt tristă, dar înțeleg un pic mai bine. Pleacă ca să aducă bani în casă. Tata se sacrifică în străinătate ca noi să avem un viitor mai bun.” Ionela, 12 ani.

La 12 ani Ionela înțelege mai bine ca alți adolescenți de vârsta ei ce înseamnă o copilărie fără tată. Înțelege mult prea multe încă de la 5 ani când tatăl a decis să plece în Belgia. Atunci a fost momentul când părinții Ionelei au realizat că nu mai reușesc să își împartă banii ori între mâncare și rechizite, ori între utilități și haine ca să își crească cele două fete.

Aceasta este una dintre cele 160.000 de povești ale copiilor cu părinții plecați în străinătate în care izolarea socială, anxietatea, lipsa încrederii în sine, sentimentul de abandon sunt puncte comune. 160.000 de copii au unul sau ambii părinți plecați în străinătate, conform raportului publicat de Administrația Prezidențială. Însă în realitate cifrele sunt mult mai mari.

Chiar dacă rămân în grija rudelor, cei mai mulți copii cu părinții plecați dezvoltă dificultăți emoționale, sociale și educaționale, pentru că ei resimt decizia părinților de a pleca ca pe un abandon.

Din păcate studiile recente arată că copiii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate au un risc crescut de a dezvolta depresie, anxietate, tulburări de personalitate sau alte probleme emoționale și de sănătate mintală. Pot deveni prizonieri ai dependențelor de consum de droguri și alcool sau pot dezvolta comportamente deviante. Părinții transferă asupra copiilor responsabilitatea deciziei lor de a pleca prin motivația că pleacă să le ofere lor o viață mai bună. Iar copiii ajung să dezvolte sentimente puternice de vinovăție.” declară Corina Danu, psiholog clinician și membru al Asociației InspirAction

Asumarea responsabilităților casnice, maturizarea forțată, scăderea stimei de sine, dorul de părinți, sentimentul de abandon și teama de a fi singur în viitor le cresc șansele copiilor cu părinții plecați:

  • să se izoleze social și să aibă dificultăți în a se integra la școală,

  • să aibă dificultăți de relaționare cu adulții care au grijă de ei

  • sau să dezvolte tulburări emoționale, comportamente deviante care pot duce chiar la abandonul școlar.

Prin campania Copilărie fără granițe, Asociația InspirAction organizează sesiuni de înțelegere emoțională pentru 100 de elevi de gimnaziu cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, din 4 școli din județele Suceava, Iași, Botoșani și Bacău.

Prin sesiunile de gestionare a emoțiilor elevii vor învăța să practice reziliența și reglarea emoțiilor, astfel încât, la final de proiect copiii să reușească să:

  • să aibă încredere în ei,

  • să realizeze că nu sunt singuri,

  • să învețe să ceară ajutorul,

  • să le crească motivația față de școală.

Beneficiile programului prin care îi ajutăm pe copii să-și înțeleagă mai bine emoțiile sunt imense. Acest gen de proiecte ar trebui să fie obligatoriu pentru toți copii, cu atât mai mult, pentru cei care cresc fără părinți alături de ei.” declară Simona Paraschiv, președintele Asociației InspirAction.

Sesiunile de gestionare a emoțiilor și de creștere a stimei de sine au ajutat 20% dintre copiii care au participat la activități să își crească încrederea în sine, să înțeleagă corect emoțiile și să își clarifice viitorul.

Noi ajutăm copiii să se simtă mai bine în viețile lor, îi ajutăm să se descopere pe ei înșiși, dar și pe cei din jurul lor, pe colegii lor (cu care de multe ori au diferite disensiuni) și să-și schimbe modul de raportare la ei. Invariabil, la final de program, participanții în proiectele noastre ies schimbați, cu mai multă încredere în ei.” continuă Simona Paraschiv, președinte Asociația InspirAction.

Nu le putem aduce părinții înapoi, însă putem să fim alături de ei prin activități de susținere emoțională și prin crearea unui spațiu sigur în clasă și în școală.

Sprijină copiii cu părinții plecați în străinătate și donează o sesiune de gestionare a emoțiilor aici: https://bit.ly/CopilarieFaraGraniteP

Despre Asociația InspirAction

Asociația InspirAction susține copiii și adolescenții din România să fie sănătoși mental, emoțional și fizic. Îi ajutăm să aibă încredere în ei înșiși, pentru ca mai apoi să aibă încredere în cei din jurul lor și astfel să contribuie împreună la o societate în care oamenii se susțin reciproc.

Până în prezent am dezvoltat peste 20 de proiecte care au ajuns la 9500 de elevi din 41 de județe în urma cărora stima de sine a participanților a crescut cu 20%.

https://inspiraction.ro/

https://www.facebook.com/AsociatiaInspirAction

https://www.linkedin.com/company/asociatia-inspiraction/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.