Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Creșterea șanselor la integrare și viață normală pentru femei în primul an după nașterea copilului

0

Lansarea proiectului „Creșterea șanselor la integrare și viață normală pentru femei în primul an după nașterea copilului” implementat de Asociația Grupul de Inițiativă Kiseleff cu sprijinul financiar oferit de Active Citizens Fund România

București, 10 iunie: Asociația Grupul de Inițiativă Kiseleff a lansat în iunie proiectul „It takes a Village”, prin care urmărește să crească gradul de conștientizare a populației cu privire la problematica depresiei post-partum și la felul în care ea afectează atât starea de sănătate a mamei, cât și dinamica familiei. Inițiativa include un screening gratuit pentru depistarea depresiei post-partum și formarea unor grupuri de suport pentru femeile care se confruntă cu această tulburare. În paralel, vor avea loc acțiuni de informare și conștientizare la nivelul publicului larg și al autoritaților, cu scopul final de a genera un set de politici publice pentru adresarea acestei problematici.

Proiectul este derulat de Asociația Grupul de Inițiativă Kiseleff cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Așa cum este nevoie de un sat pentru a crește un copil” (“It takes a village to raise a child“), așa considerăm că este nevoie de o comunitate pentru a ajuta mamele afectate de depresia post-partum să depășească în siguranță această tulburare ce afectează una din 7 femei care au născut. Proiectul pornește de la constatarea pe care o fac femeile care nasc, din experiența lor directă: perioada de după naștere este una foarte solicitantă și, în condițiile vieții moderne, chiar prea solicitantă pentru a putea fi suportată de către mamă de una singură. Mai mult decât atât, în condițiile pandemiei Covid-19 care a impus ca măsură de siguranță distanțarea socială, presiunea resimțită de către aceste femei la nivel individual este cu atât mai crescută iar mijloacele de intervenție (sprijin din partea familiei extinse, grupului de prieteni, accesul la servicii specializate) aproape inexistente. Astfel, nu doar numărul persoanelor afectate de anxietate a crescut în ultimul an, dar și numărul persoanelor afectate de depresia post-partum. Depresia post-partum are efecte invalidante asupra femeilor, până acolo încât acestea nu se pot îngriji pe ele sau nou-născutul care depinde de ele. Cu toate acestea, persoanele afectate de depresia post-partum sunt inexistente pentru sistemul medical din Romania. Nu există prevenție, iar accesul la tratament este îngreunat de lipsa informațiilor și a suportului acordat mamelor.

It takes a Village” își propune să aducă în atenția publicului și a sistemului (de sănătate) problematica depresiei post-partum și necesitatea luării de măsuri adecvate prin mai multe acțiuni: organizarea de întâlniri cu specialiști, campanie de consultare a femeilor care se confruntă cu simptome de depresie post-partum (derulată online, cu ajutorul unui chestionar) formularea unui memoriu adresat Ministerului Sănătății pentru un program de prevenție și tratament adecvat. Totodată, proiectul va oferi sprijin punctual: 35 de femei vor participa la un screening specializat gratuit în urma căruia vor obține recomandări de la terapeut, iar 20 dintre acestea vor fi incluse într-un program de grupuri de suport.

Despre Asociația Grupul de Inițiativă Kiseleff

Asociația își propune să contribuie la construirea de comunități în care membrii să identifice resurse existente și oportunități care apar și să le folosească pentru îmbunătățirea condițiilor de viața ale membrilor săi. Asociația se implică în proiecte din toate domeniile vieții – educație, sănătate, drepturi fundamentale, promovarea alegerilor libere, protejarea mediului, libertății de exprimare, securității și justiției sociale, guvernare responsabilă.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.