În noaptea de 9 spre 10 ianuarie 2013, asteroidul Apophis a fost observat la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi de către muzeograful Ovidiu Tercu şi colaboratorul său, Alex Dumitriu, timp de 40 minute, fiind unul dintre puţinele observatoare din emisfera nordică ce au observat asteroidul (datorită faptului că s-a aflat foarte jos deasupra orizontului).
„În urma acestor observaţii, am obţinut 36 de poziţii (coordonate) ale asteroidului, pe care le-am raportat către Minor Planet Center, organismul care se ocupă cu centralizarea şi calcularea orbitelor asteroizilor la nivel internaţional,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi.
Apophis, în mitologia egipteană, este Distrugătorul, un zeu al răului. Haosul şi distrugerea totală, care locuieşte în întunericul etern. Armata sa de demoni încearcă în fiecare zi să distrugă omenirea. De la vechii egipteni au împrumutat şi trei astronomi de la Observatorul Naţional Kitt Peak, Arizona, numele pentru asteroidul 2004 MN4, pe care l-au descoperit în iunie 2004. „După ce Minor Planet Center a confirmat descoperirea lui Apophis şi orbita i-a fost calculată, se părea că asteroidul avea şanse de impact cu Terra de 2.7%, fiind asteroidul cu cea mai mare şansă de impact cu noi în 2029. Dar calculele ulterioare au arătat că pe 13 aprilie 2029, asteroidul va trece la distanţa de 38.300 km de noi, adică mai aproape de Pământ decât sunt sateliţii geostaţionari. În 13 aprilie 2029 asteroidul va face un adevărat spectacol pe cer, pentru că va avea magnitudinea de 3.4! Asta înseamnă că va fi vizibil cu ochiul liber din oraşe pe parcursul a câteva ore, mişcându-se vizibil pe boltă,” a adăugat Ovidiu Tercu.
Până în 2029, noaptea de 9 spre 10 ianuarie 2013 a fost importantă pentru îmbunătăţirea orbitei lui Apophis. Asteroidul a trecut la distanţa de 14.4 milioane de km faţă de Pământ, fiind cel mai aproape de noi pentru următorii 16 ani. Cu această ocazie, comunitatea astronomică şi-a îndreptat telescoapele către Apophis cu scopul de a afla cât mai multe lucruri despre el, variind de la orbită până la date fizice. Ca un rezultat notabil, un telescop spaţial al Agenţiei Spaţiale Europene a determinat că asteroidul este cu 20% mai mare în diametru şi cu 75% mai masiv decât se estimase până în prezent. Conform noilor date, Apophis are diametrul de 325 metri.
Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi este cel mai activ observator de astroizi apropiaţi Pământului din România şi din reţeaua europeană EURONEAR. O animaţie video cu asteroidul Apophis, realizată de specialiştii de la Observatorul Astronomic Galaţi, puteţi să o urmăriţi accesând link-ul https://www.youtube.com/watch?v=41yIn7Lw450&hd=1 .