Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, UniCredit Țiriac Bank și UNICEF anunță: Maternitatea Bacău vrea să devină Spital Prieten al Copilului

0

 Reprezentanța UNICEF în România și Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău se bucură să anunțe începerea activităților de transformare a Maternității Bacău în Spital Prieten al Copilului cu sprijinul financiar al UniCredit Țiriac Bank.

Cercetări naţionale desfășurate în perioada 1991 – 2010 au arătat efectele negative ale întreruperii timpurii a alăptării, ale ratei reduse de alăptare exclusivă, ale introducerii inadecvate a laptelui de vacă şi ale introducerii alimentelor complementare la momente nepotrivite și cu alimente inadecvate. Lipsa instruirii şi sprijinirii părinţilor cu privire la practicile de îngrijire la domiciliu a copilului, împreună cu marketingul agresiv al substituenților de lapte matern îngreunează promovarea unei nutriţii adecvate şi a dezvoltării sănătoase a copilului. Ca răspuns la o situație internațională similară, UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au lansat Inițiativa Spital Prieten al Copilului (ISPC) în anul 1991, într-un efort comun de a asigura că toate maternităţile devin centre de sprijinire a alăptării.

Pentru a fi desemnată Spital Prieten al Copilului o maternitate trebuie să îndeplinească condițiile descrise de cei Zece Paşi pentru o alăptare de succes, care au rolul de a sprijini, promova şi proteja alăptarea. Cei 10 Pași reprezintă standarde internaţionale de îngrijire pentru mamă şi nou născut și nu presupun condiţii hoteliere speciale sau cheltuieli majore, sunt doar reguli de îngrijire.

Cu sprijinul financiar al UniCredit Ţiriac Bank și asistența tehnică a UNICEF, Maternitatea Bacău va putea să aplice cei Zece Paşi pentru o alăptare de succes și celelalte standarde de practică pentru a putea fi certificată ca Spital Prieten al Copilului.

Banca noastră are în spate o tradiţie foarte solidă pe zona de responsabilitate socială, deoarece noi considerăm că este esenţial să fim o parte activă din comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea. Parteneriatul cu UNICEF ne onorează şi ne ajută să realizăm încă o dată acest demers. Ne încurajăm clienţii să utilizeze cardul de afinitate UNICEF. Nu numai că astfel banii lor sunt pe cele mai bune mâini, ci şi contribuie la un proiect social cu o valoare adăugată foarte mare, prin donaţiile efectuate din banii băncii, cu fiecare tranzacţie”, a declarat Anca Nuţă, Director Identitate şi Comunicare UniCredit Țiriac Bank.

Banca a lansat la sfârșitul anului 2010 primul card de afinitate UNICEF din România. Produsul UniCredit Țiriac Bank se adresează tuturor celor care, prin utilizarea cardului la comercianţi, doresc să sprijine iniţiativa UNICEF Spital Prieten al Copilului. UniCredit Ţiriac Bank donează din veniturile băncii suma ce reprezintă 1% din valoarea fiecărei tranzacţii efectuate cu cardul de afinitate UNICEF la comercianţi către UNICEF. În plus, banca transferă către UNICEF şi 50% din taxa anuală a pachetului de produse UNICEF.

Ne bucurăm să sprijinim Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău în eforturile ei de a atinge standardele internaționale ale OMS și UNICEF pentru certificarea ca “Spital Prieten al Copilului”. Este un efort constant cu beneficii atât pentru mame și bebeluși, cât și pentru întregul personal care lucrează aici. Aș vrea să mulțumesc UniCredit Ţiriac Bank pentru sprijinul constant acordat UNICEF pentru transformarea maternităților din România în adevărați prieteni ai copilului, precum și clienților băncii care susțin promovarea alăptării prin folosirea cardului de afinitate UNICEF”, a declarat Voica Pop, Specialist Programe, UNICEF România.

“Ne dorim să oferim copiilor din judeţul Bacău cel mai bun start în viaţă, iar mamelor sprijinul de care au nevoie pentru a-şi îngriji cât mai bine micuţii. Încercăm să reducem și posibilul disconfort pe care mamele și copiii l-ar putea resimți la începutul acestui drum împreună. Fie și prin lucruri, gesturi și atitudini simple. Mulțumim atât UniCredit Țiriac Bank pentru sprijinul material, cât și UNICEF pentru asistența tehnică care ne vor permite ca, în cel mai scurt timp, Maternitatea Bacău să primească certificarea de “Spital Prieten al Copilului””, a declarat Dan Stoica, Manager, Spitalul Județean de Urgență Bacău.

Acțiuni care vor fi întreprinse în cadrul Maternității Bacău prin intermediul parteneriatului UNICEF – UniCredit Țiriac Bank:

  • Pregătirea continuă a formatorilor și a întregului personal pentru a le informa, educa și sprijini pe mame să înceapă alăptarea cât mai precoce și de a alăpta exclusiv.
  • Îmbunătățirea condițiilor din saloanele mamă–copil: Maternitatea Bacău a fost inclusă în programul Ministerului Sănătății de reabilitare a maternităților, iar cu sprijinul Consiliului Judeţean Bacău au fost realizate lucrări de refacere a infrastructurii. În completarea amenajării saloanele mamă–copil, acestea vor fi dotate cu un mobilier creat special pentru Spitalele Prietene ale Copilului cu funcționalitate și estetică deosebite.
  • Educarea gravidelor și lăuzelor privind hrănirea și îngrijirea copilului: va fi creată o rețea TV în saloane și vor fi oferite materiale video. Pentru sprijinirea mamelor va fi distribuit Ghidul Tinerei Mame. De asemenea, mamele vor fi instruite de către personal cum să își îngrijească bebelușii.

Maternitatea Bacău este cea de a treia maternitate care este beneficiară a parteneriatului UNICEF – UniCredit Ţiriac Bank pentru a putea primi certificarea de Spital Prieten al Copilului. În Maternitatea Bacău, se nasc anual aproximativ 3.000 de bebeluşi.

 

În prezent, în România, sunt înscrise în Inițiativa Spital Prieten al Copilului 45 de maternități din care 31 au statutul Spital Prieten al Copilului. În toate aceste 45 de maternităţi se nasc peste o treime din copiii din România.

Mai multe informații despre statutul de Spital Prieten al Copilului, beneficiile alăptării, precum și despre modul în care puteți sprijini bebelușii prin utilizarea cardului de afinitate UNICEF – UniCredit Ţiriac Bank găsiți pe website-ul www.spitalprieten.ro.

# # #

Despre UniCredit Tiriac Bank

UniCredit Tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana de top cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrală si de Est, numarand peste 3.900 sucursale. In Romania, UniCredit Ţiriac Bank este una dintre principalele institutii financiare, oferind servicii si produse de inalta calitate pentru toate categoriile de clienti.

Banca isi propune sa mentina permanent clientul in centrul activitatilor sale, sa fie un partener cu care se lucreaza usor si sa fie o parte foarte activa a comunitatilor in care isi desfasoara activitatea.

Grupul UniCredit este prezent pe piata din Romania si prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities Romania, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

 

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România şi în alte 150 de ţări şi teritorii pentru a promova  supravieţuirea  şi  dezvoltarea  copiilor, din perioada copilăriei mici până la adolescenţă.

În România, UNICEF susţine drepturile copiilor prin programe de sănătate şi nutriţie, educaţie de calitate, precum şi prin protecţia copiilor împotriva violenţei, neglijenţei şi HIV/SIDA. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi  ale guvernelor.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.