Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Solidaritate versus COVID-19”, un proiect pentru copiii din comunitățile vulnerabile afectate puternic de criza coronavirus

0

Fundația Inimă de Copil din Galați va implementa, în următoarele șase luni, proiectul “Solidaritate versus COVID-19”,  finanțat prin programul „În stare de bine” în cadrul apelului “În stare să Ajut 2020”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Criza cauzată de Covid-19 a adus multe provocări. Pentru copii din familii vulnerabile este o perioadă  foarte dificilă. Părinții au rămas și fără puținii bani pe care îi câștigau muncind ca zilieri. Școala s-a mutat în online și asta a adus alte încercări grele, mai ales pentru acei copii care trăiesc în case unde, uneori, nu e nici măcar curent electric sau unde nu au calculatoare ori conexiune la internet. Avem informații că situația multor familii vulnerabile, chiar și înainte de apariția crizei, se agravează acum prin pierderea sau diminuarea drastică a veniturilor imediate și pe termen mediu, 6-9 luni. Sunt familii cu 2-5 copii, care trăiesc în condiții precare de igienă și risc mare de îmbolnăvire. Deja, lipsa hranei, pentru unele familii, aduce un risc de creștere a infracționalității, în lipsa veniturilor, iar întoarcerea rapidă a unor membri de familie din străinătate duce și ea la creșterea numărului de membri ce nu vor avea surse de întreținere.

Prin proiectul “Solidaritate versus COVID-19”, Fundația Inimă de Copil urmărește menținerea accesului copiilor și familiilor vulnerabile, din comunități aflate în județele Galați și Vaslui, la o viață sănătoasă și cât mai apropiată de normal, prin asigurarea nevoilor lor fizice de baza (hrană, condiții igienico sanitare care să le reducă riscul de îmbolnăvire), asigurarea nevoilor educaționale pentru copii, suport emoțional și social pentru copii și părinții lor. Beneficiarii direcți vor fi 150 de copii/familii cu venituri reduse și multiple probleme sociale, aflate deja în atenția Inimă de Copil,

Toate activitățile desfășurate vor avea ca scop asigurarea celor peste 150 de copii și familiilor vulnerabile, din mediul rural si urban, acces la resurse care să le asigure o viață sănătoasă și cât mai apropiată de normal, acces la oportunități egale și echilibru emoțional. În următoarele șase luni, echipa  Inimă de Copil va distribui, lunar, pachete alimentare pentru familii, va achiziționa laptopuri/ tablete care să permită conectarea la platforme educative în mediul on-line și va forma o echipă de oameni care să se implice în activități educaționale, de grup,  sau meditații 1 la 1 cu copiii. Totodată, vom oferi consiliere socială, asistență emoțională și psihologică pentru familiile beneficiare în acest proiect.

Proiect derulat de Fundația Inimă de Copil și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Despre Fundația Inimă de Copil

Fundația Inimă de Copil luptă de 23 de ani să ofere, prin educaţie, o șansă la un viitor mai bun copiilor vulnerabili și visează la o Românie în care, în mod firesc, oamenii fac bine celor aflați în dificultate. În anul 2019, 300 de copii au beneficiat de programele de educație și sănătate ale Fundației Inimă de Copil, iar alți 300 au primit sprijinul de care aveau nevoie. Au fost investite mii de ore pentru a oferi ajutor la teme, consiliere și dezvoltare pentru copiii din centrele fundației. Au fost oferite 3.000 sesiuni de recuperare pentru copiii cu dizabilități, 93 de burse lunare de merit pentru copii cu rezultate școlare excepționale, peste 23.000 de mese de prânz, iar peste100 de copii au participat în tabere de vară www.inimadecopil.ro

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.