Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Solidaritate versus COVID-19”, un proiect pentru copiii din comunitățile vulnerabile afectate puternic de criza coronavirus

0

Fundația Inimă de Copil din Galați a implementat, în ultimele șase luni, proiectul “Solidaritate versus COVID-19”, finanțat prin programul „În stare de bine” în cadrul apelului “În stare să Ajut 2020”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. “Solidaritate versus COVID-19” a venit în sprijinul copiilor și familiilor care trăiesc în comunități sau grupuri vulnerabile, afectate și mai mult de pandemie, din județele Galați și Vaslui. Familii cu 2-5 copii, care trăiesc în condiții precare de igienă și risc mare de îmbolnăvire.

Prin proiectul “Solidaritate versus COVID-19”, Fundația Inimă de Copil a urmărit menținerea accesului copiilor și familiilor vulnerabile, din comunități aflate în județele Galați și Vaslui, la o viață sănătoasă și cât mai apropiată de normal, prin asigurarea nevoilor lor fizice de baza. Beneficiarii direcți au fost 150 de copii/familii cu venituri reduse și multiple probleme sociale.

În cele șase luni, echipa Inimă de Copil a distribuit, lunar, pachete alimentare pentru familii, pachete cu produse igienico-sanitare, laptopuri/ tablete care să permită conectarea la platforme educative în mediul on-line și a format o echipă de oameni care s-a implicat în activități educaționale, de grup, meditații 1 la 1 cu copiii sau în activități sociale. Totodată, am oferit consiliere socială, asistență emoțională și psihologică pentru 60 de familii beneficiare în acest proiect.

Concret, sprijinul pe care l-am acordat prin acest proiect, în cele 26 de săptămâni, a însemnat:

  • 480 de pachete cu alimente și materiale igienico-sanitare distribuite către 107 de familii pentru care viața s-a schimbat radical în pandemie.
  • 58 de copii din peste 20 de localități, din 2 județe, au participat la meditații face to face sau online, ținute de 20 de voluntari în decursul a peste 400 de ore.
  • Am oferit 22 tablete, 5 laptopuri și 75 cartele internet pentru copiii care nu puteau participa la școala online.
  • Am investit peste 1500 ore de monitorizare a situației sociale a familiilor beneficiare din proiect, prin convorbiri telefonice, vizite la domiciliu sau întrevederi.
  • 80 de copii au primit pachete cu îmbrăcăminte de iarnă și câte un set de cărți, adaptat vârstei lor, iar 21 de voluntari, implicați în proiect, au acordat copiilor suport fizic sau online la activități educaționale sau sociale investind 400 de ore.
  • 60 de persoane, părinți/copii, au primit servicii de consiliere în cadrul a 81 ședințe pentru susținere emoțională și socială, ajutându-i să-și diminueze stresul și anxietatea.

Pe lângă toate acestea, alături de partenerii noștri din proiect, am reușit să facem lumină, la propriu, în viața unei copile care trăiește alături de cei doi bunici într-o căsuță aflată pe un vârf de deal din județul Vaslui, până mai ieri lipsită de curent electric. Am achiziționat un panou solar, astfel încât Alexandra  să poată avea lumină și să participe la școala online, fără să mai meargă în vecini pentru a-și încărca tableta sau telefonul. Pare greu de crezut, dar în România anului 2020, mai sunt copiii care fac teme la lumină de lumânare sau becuri cu baterie, iar dacă vrei să recitești povestea impresionantă a Alexandrei, o găsești aici:

https://inimadecopil.ro/alexandra-vrea-sa-iasa-din-bezna/

Proiect derulat de Fundația Inimă de Copil și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Despre Fundația Inimă de Copil

Fundația Inimă de Copil luptă de 24 de ani să ofere, prin educaţie, o șansă la un viitor mai bun copiilor vulnerabili și visează la o Românie în care, în mod firesc, oamenii fac bine celor aflați în dificultate. În anul 2019, 300 de copii au beneficiat de programele de educație și sănătate ale Fundației Inimă de Copil, iar alți 300 au primit sprijinul de care aveau nevoie. Au fost investite mii de ore pentru a oferi ajutor la teme, consiliere și dezvoltare pentru copiii din centrele fundației. Au fost oferite 3.000 sesiuni de recuperare pentru copiii cu dizabilități, 93 de burse lunare de merit pentru copii cu rezultate școlare excepționale, peste 23.000 de mese de prânz, iar peste100 de copii au participat în tabere de vară www.inimadecopil.ro

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.