Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Reţetă: Colacii nașului

0

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.

Foto: brutaria.com

Se pregătesc 2 sau mai mulți colaci mari, dulci, din făină de grâu de calitate superioară Gold Maya și se dau cadou nașilor în timpul nunții (la final) sau a doua zi dupa nunta.  Numărul colacilor diferă, în funcție de regiune: în unele zone se dau 2 colaci pentru cei 2 nași, în timp ce în alte regiuni se oferă câte 6 colaci pentru fiecare naș (fiind pregătiți, în total, 12 colaci pentru nași). Colacii sunt pregătiți și oferiți drept cadou de către fini sau socri.

Obiceiul se respectă în unele zone (Moldova -inclusiv în Republica Moldova), dar este total necunoscut în alte regiuni (Banat, Ardeal etc.)

În unele regiuni (Oltenia, Muntenia etc.), colacul nașului se oferă în timpul nunții și este însoțit de cadouri diferite: găina nașului, prosoape artizanale, lenjerie de pat, obiecte vestimentare tradiționale etc..

În prezent, în unele regiuni finii oferă nașilor 2 torturi mici, în loc de colaci.

colacul nasuluiIngrediente pentru 2 colaci mari:

  • 2,5 kg de făină de grîu Gold Maya BL00,
  • 1pahar de zahăr,
  • 1 lingură de sare,
  • 1pahar de ulei,
  • 8 ouă pentru aluat,
  • ouă pentru ungerea colacului,
  • 100 g de drojdii,
  • 6 pahare de apă.

Mod de preparare:

Se pregătește plămădeala astfel: într-un pahar cu apă caldă se dizolvă drojdia; apoi se adaugă 2 linguri de făină Gold Maya, 2 linguriţe de zahăr, sare și se amestecă până se o compoziție de consistenţa smântânii dense.

Se pune plămădeala la loc cald pentru 20-30 minute.

Într-un vas adânc se cerne făina, se adăugă ouăle, zahărul, uleiul, apa și se amestecă adăugăm plămădeala.

Se frământă până se obține un aluat elastic și se lasă să se odihnească la loc uscat 1-1,5 ore.

După perioada de odihnă, se frămîntă aluatul şi se lasă la cald, acoperit cu o pânză, timp de 35-40 min.

Apoi, aluatul se împarte în 3 bucăți inegale, de aproximativ 40%, 40% şi 20%, din care se formează 3 bile de dimensiuni diferite care se lasă “să se odihnească”.

Fiecare bilă mare se împarte, la rândul ei, în trei părți egale din care se modelează fâșii lungi care se împletesc în 3. Fiecare împletitură se apasă cu un făcăleţ de lemn, se rasucește în formă de cerc și capetele se unesc pentru a se obţine doi colaci, din cele doua bile mari.

Cei 2 colaci se pun unul peste altul, astfel încât locul în care a fost unit colacul de sus să fie cât mai departe de locul în care a fost unit cel de jos.

A treia bilă de aluat se împarte și ea în 3 părți din care se modelează 3 fâșii de aluat care se împletesc și cu care se împodobește colacul.

Se unge colacul cu ou bătut.

Se adaugă decorul (flori și frunze pregătite din aluat fără ou, zahar si ulei) și se coace la temperatura de 175-180 de grade timp de 40-45 minute.

Pentru mai multe detalii, găsiți un film de prepare a Colacului traditional pe Youtube

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinită de 33 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Gastromag, La Bucatarie, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro si pe blogul  www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.