Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Perseidele – Ploaia de stele căzătoare în noaptea de 12 spre 13 august 2016

0

Perseidele – Ploaia de stele căzătoare

Premieră spectacol Planetariu „Călătorie spre miliarde de stele”

noaptea de 12 spre 13 august 2016, Observator Astronomic – Planetariu

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi

WEB Perseide 2016

Vineri, 12 august 2016, cu începere de la ora 21.00, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va organiza o serie de observaţii astronomice cu ocazia unui fenomen astronomic deosebit, Perseidele. Accesul publicului pentru această noapte specială va fi permis doar pe la poarta dinspre punctul trecere BAC, în intervalul 21.00 – 03.00, intrarea fiind gratuită la observaţiile astronomice.

Perseidele sunt meteorii (“stele căzătoare”) care ne încântă privirea în fiecare an în luna august, maximul acestui curent meteoric fiind în jurul datei de 12 august, iar perioada maximă de observaţii fiind situată între 11 – 13 august. Anul acesta maximul este în noaptea de 12 spre 13 august. Observarea Perseidelor şi altor curenţi meteorici se realizează cu ochiul liber, departe de poluarea luminoasă a oraşelor, sau la munte, în zone neafectate de prezenţa iluminatului artificial. Meteoroizii sunt resturi de comete sau asteroizi, care s-au împrăştiat în timp de–a lungul traiectoriei obiectului care le–a produs. O asemenea concentraţie de resturi de cometă sau asteroid, care de fapt sunt particule de praf, sunt numite curenţi de meteorici. Când Pământul întâlneşte un asemenea curent, au loc adevărate “ploi de stele căzătoare”. Meteorul este fenomenul luminos caracteristic oricărui meteoroid ce pătrunde în atmosfera terestră; fenomenul se petrece datorită arderii şi volatilizării complete a corpului prin frecarea cu păturile superioare ale atmosferei. Din această cauză meteorii se observă ca nişte dâre luminoase, uneori foarte strălucitoare. Perseidele se produc constant în fiecare an, deoarece Pământul în traiectoria sa în jurul Soarelui trece prin acest curent meteoric în aceeaşi perioadă.

DSC_0192

În noaptea de 12 spre 13 august, cu ocazia Perseidelor, cei prezenţi la observatorul astronomic vor putea face şi observaţii astronomice cu ajutorul telescopului, putând vedea următoarele corpuri cereşti: Luna, planetele Saturn şi Marte, stele duble, roiuri de stele şi cele mai strălucitoare stele ale cerului de vară.

Tot în noaptea de 12 spre 13 august 2016, la Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi va fi prezentat în premieră un nou spectacol, intitulat “Călătorie spre miliarde de stele”. Acest spectacol ne va conduce prin istorie şi timp, explicând bazele tehnologiei cartografierii stelelor, constituindu-se într-o călătorie fascinantă de-a lungul numeroaselor caracteristici ale Căii Lactee. “Călătorie spre miliarde de stele” este legat de lansarea misiunii spaţiale Gaia a Agenţiei Spaţiale Europeane (ESA), care a avut loc la sfârşitul anului 2013, sprijinită de peste 30 de planetarii şi de ESA. Programul orar de proiecţii la Planetariu va fi următorul: 21.30; 22.30; 23.30; 00.30 şi 1.30. Accesul publicului se va face pe bază de bilet, după cum urmează: 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copiii peste 5 ani, elevi şi studenţi.

În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, observaţiilor astronomice vor fi anulate, publicul având acces doar la proiecţiile de la Planetariu.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.