Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Minicentre de escaladă pentru copii cu deficiențe de vedere în Timișoara și Iași

0

Centrul Climb Againprimul centru de terapie prin escaladă pentru copii cu dizabilități din Europa, cu susținerea Kaufland România, anunță lansarea a două parteneriate strategice pentru incluziunea și terapia prin sport a copiilor și tinerilor cu deficiențe de vedere. Colaborarea cu școlile speciale pentru deficienți de vedere – Liceul Teoretic Iris din Timișoara și Liceul Special Moldova din Iași, la care se adaugă dorința copiilor de a se cățăra mai des, i-a determinat pe coordonatorii Asociației Climb Again să identifice și să pună bazele unor parteneriate speciale cu sălile de cățărat One Move din Timișoara și cu Zero Gravity din Iași. Minicentrele de escaladă sunt un proiect al Asociației Climb Again pentru a oferi copiilor cu dizabilități acces la terapie prin escaladă și oportunități de interacțiune și socializare.

Avem o colaborare lungă și foarte bună cu școlile speciale din București, în sensul că tinerii și copiii din aceste școli vin la Centrul Climb Again constant pentru a face mișcare și a socializa. După extinderea colaborării la nivel național, cu toate celelalte cinci școli speciale pentru deficienți de vedere, ne-am dat seama că foarte mulți dintre copii sunt atrași de astfel de activități. Am organizat festivaluri de cățărat la noi la centru, am ieșit la cățărat în natură, dar ei vor mai mult. Acesta este principalul motiv pentru care ne-am dorit să extindem activitatea la nivel național și să replicăm succesul din București. Am ajuns la Timișoara, iar apoi la Iași, iar acum elevii celor două școli speciale se antrenează pentru a deveni, de ce nu, campioni la paraclimbing”, afirmă Claudiu Miu, Președintele Asociației Climb Again și antrenorul Lotului Național de Paraclimbing.

De 6 ani Climb Again face terapie prin escaladă pentru sute de copii cu dizabilități, majoritatea din București. Interacțiunea cu tinerii și copiii cu deficiențe de vedere și progresele înregistrate de aceștia în ceea ce privește creșterea încrederii de sine, i-a motivat pe coordonatorii Climb Again să organizeze festivaluri de cățărat care să aducă împreună copii și tineri din toate școlile speciale pentru deficienți de vedere din țară. Primul festival a fost organizat în  decembrie 2018 și au participat aproape 100 copii și tineri cu deficiențe de vedere de la cele șapte școli speciale din țară și copii tipici din București. Au urmat a doua ediție, în luna aprilie 2019, tot indoor, iar la finalul lunii iulie, 30 de copii cu deficiențe de vedere au participat la Festivalul de Cățărat în Natură, organizat în Cheile Sohodolului. Conform feedback-ului primit în urma unor sondaje realizate înainte și după fiecare eveniment, mai bine de 8% dintre copiii cu deficiențe de vedere afirmă că au mai multă încredere în propria persoană, 12% dintre participanți spun că sunt mai optimiști, iar 30% dintre ei știu să folosească bastonul alb și nu îl consideră o rușine, ci un accesoriu util.

Minicentrele de escaladă pe care le-am gândit în parteneriat cu școlile și sălile locale de cățărat sunt cele mai bune exemple de colaborare, atât pentru incluziunea tinerilor cu deficiențe de vedere, cât și pentru identificarea și selectarea talentelor pentru Lotul Național de Paraclimbing. Suntem printre cele mai bune echipe din lume, anul acesta colegul nostru Cosmin Candoi este Campion Mondial la categoria B3 – dedicată sportivilor care au o vedere între 5 și 20%, iar pe viitor vrem să menținem România pe podium”, afirmă Răzvan Nedu, căpitanul Lotului Național de Paraclimbing.

Furnizarea intervențiilor și terapiilor Climb Again au rezultate demonstrate, iar conceptul minicentrelor în orașele în care există Școli Speciale facilitează accesul nerestricționat și continuu al copiilor și tinerilor cu deficiențe de vedere la sesiuni de antrenamente săptămânale. Se perpetuează, astfel, succesul și impactul pe care Climb Again – Centrul de terapie prin escaladă pentru copiii cu dizabilități l-a avut în București, odată cu deschiderea de anul trecut, cu sprijinul Kaufland România.

Despre Climb Again

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de  Alpinism și Escaladă (FRAE). Încă din 2014, Climb Again oferă sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu deficiențe, iar rezultatele sunt impresionante. Primii beneficiari și-au reconfigurat stilul de viață și au realizat lucruri ce păreau imposibile, fie că vorbim despre cei care se simt pregătiți să-și găsească un job, de tinerii nevăzători care și-au învins jena de a ieși în public cu bastonul sau de cei care, acum, fac performanță la competiții naționale și internaționale de paraclimbing.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.